Elon Musk bemondta: munka nélkül is fizetést kellene adni mindenkinek, nem is olyan soká

Elon Musk bemondta: munka nélkül is fizetést kellene adni mindenkinek, nem is olyan soká

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőt kutató milliárdos Elon Musk szerint a gépek hatalomátvétele a munkahelyeken hamarosan szükségessé teszi, hogy munka nélkül is pénzt kapjanak az államtól az emberek. De úgy véli, lesz itt egy, a pénznél sokkal nagyobb gondunk is.

“Egyre kevesebb olyan munka lesz, amit a robotok ne tudnának jobban elvégezni. Értsék jól: nem azért mondom ezt, mert szeretném, hogy megtörténjen, hanem azért, mert úgy gondolom, jó eséllyel ez fog történni” – mondta a Dubajban rendezett World Government Summit eseményen Elon Musk.

A Fast Company által idézett milliárdos és jövőbe mutató válallkozásokat felépítő vizionárius szerint el fogunk érni ahhoz a ponthoz, amikor a gépek fejlettségi szintje miatt az emberiség jelentős részének munkájára egyszerűen nem lesz szükség. Ekkor “elkerülhetetlen lesz valamilyen általános alapjövedelem bevezetése”.

Musk szerint egyébként a robotok elterjedése pozitív hatással lesz a mindennapjainkra. Minden termékből bőségesen lesz, a szolgáltatásat is egyszerűen igénybe lehet majd venni – a robotok készítik és biztosítják majd ezeket. És éppen ezért szinte minden viszonylag olcsó lesz.

A Tesla, a PayPal és a SpaceX alapítója úgy látja, hogy robotok elterjedésének gazdasági vonatkozása lesz a kisebb probléma, azt még meg lehet oldani a munkavégzés nélkül, mindenkinek járó alapjövedelem bevezetésével. A nagyobb gond az lesz, hogy amikor az emberek munkájára nem nagyon lesz szükség, akkor – egy kezdeti, örömteli időszak után – egyszerűen elkezdni majd haszontalannak érezni magát a társadalom.

Musk a rendezvényen azt is hozzátette: a technológiai ugrás sokkal hamarabb bekövetkezik majd, mind azt sokan gondolják. És ezzel kapcsolatban komoly gond lehet, ha egyszercsak a robotok is arra jutnak majd, hogy az ember felesleges – Elon Musk egy igen ijesztő jóslattal is szolgált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.