Megnyomogattuk az új Nokia 3310-est: elég buta, de nem elég régi

Megnyomogattuk az új Nokia 3310-est: elég buta, de nem elég régi

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van benne nosztalgiafaktor, de talán túlságosan is új vágású lett a Nokia 3310-es idei kiadása ahhoz, hogy megismételje az előd sikerét.

Bár a világ lassan egy évtizede az okostelefonokról szól, a hagyományos mobiloknak még mindig jelentős a piaca. A Strategy Analytics elemzőcég szerint még a tavalyi évben is 396 millió úgynevezett feature phone-t értékesítettek világszerte. Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy a Nokia márka feltámasztására létrehozott finn „testvércég”, a HMD Global úgy érezte, a hagyományos mobilok piacán is szükség lenne egy emlékezetes belépőre, vagyis visszalépőre.

Valószínűleg érezték a finnek, hogy csupán néhány új okostelefon bemutatásával egyetlen nap után kikerülne a reflektorfényből a Mobile World Congress (MWC) szakkiállításon visszatérő Nokia. Az okosmobilok ugyanis még fontos, de már csak ritkán izgalmas eszközök. Mindegy, hogy Nokia vagy Huawei, netán Oppo van írva a készülékházra, az eszközök nagyjából ugyanúgy néznek ki és kategórián belül ugyanarra képesek. Nem véletlen, hogy a barcelonai mobilseregszemle sztárja nem egy okostelefon volt, a Nokia-stand 3310-esnek dedikált asztala körül sorjázott feltűnően sok érdeklődő.

©

Telefonálni, sms-ezni, ébresztőt állítani

A készülékbe egyértelműen belelátható a 2000 végén kiadott eredeti modell, de nyomot hagyott rajta az idő múlása. A kifejezés szokatlan értelmében: az új 3310-es egyszerűen túl modern, túl más lett. Nem csak kinézetre, anyaghasználatra is. Az általános anyagminőséggel nincs gond, az illesztések is rendben vannak. Ugyan az MWC-n senkinek nem volt lehetősége próbára tenni a kiállított mobilok strapabírását, de az új 3310-esről aligha járja majd az az „anekdota”, mint elődjéről: ha leejtjük, nem a telefon törik, hanem a padló. Az viszont – az okosmobilok többségével ellentétben – benne van a pakliban, hogy legalább mindkét fél sértetlen marad, nyom nélkül.

©

Wifi nem került a telefonba, mobilnetből pedig nem csak a 4G, még a 3G sem elérhető. Mindez azt jelenti, hogy a készülékre telepített Opera Miniben a kétezres évek elejét idéző sebességgel böngészhetünk, ami nem túl nagy élmény. Igaz, a 2,4 hüvelykes (színes, de nem érintésérzékeny) képernyő méretéből adódóan valószínűleg 4G-s adatkapcsolattal sem lenne sokkal jobb a helyzet. A várható időjárásra ránézni, ébresztőt állítani, a naptárra ránézni és bevásárlólistát vezetni viszont ekkora képernyőn is nagyjából kényelmes. És hát a zenehallgatás is, nos, legalábbis lehetséges.

Webcímek helyett inkább sms-eket fognak begépelni a leendő tulajdonosok. Természetesen a régi, fizikailag is létező billentyűk segítségével, melyek megmaradtak. Ahogy maradt az alapszoftver hangulata is: bár az újkori Series 30+ rendszer szolgálja ki a telefont, éppen olyan élmény navigálni benne, mint a 2000-ben kiadott Nokia 3310-es menürendszerében. Sőt, nagyjából ugyanolyan jellegű szoftverhibákat is lehet előcsalogatni belőle.

©

Ezek nem ugyanazok

A legnagyobb változást talán a kamera jelenti. Az eredeti modellben nem volt, az új készülékbe egy 2 megapixeles modul került. Ezt leginkább gegként értelmezhetjük – annak egyébként jó –, mert egy ilyen alacsony felbontású kép még a 3310-es kis képernyőjén is szörnyen mutat.

©

Újítottak az akkumulátoron is. Az eredeti mobilnál (használattól függően) 2-10 napos üzemidőt ígért a gyártó, most pedig egy teljes hónapot állít a hivatalos leírás. A 2-10 napból életszerű használat mellett 4-6 napot sikerült kihozni, az egy hónapból bő két hét lehet, de ez csak huzamosabb tesztelés után derül majd ki. Szintén újítás, hogy a készülékből lesz két SIM-kártyát egyszerre működtető változat is.

Az új Nokia 3310-esbe természetesen bekerült az alapmodellből sokak számára emlékezetes kígyózós játék. A program jogait megszerző Gameloft alaposan felújította a játékot, melyről néhány perc nyomogatás után azt éreztük, hogy jól el lehet vele játszani – de csak nyomokban tartalmazza a nagy klasszikust.

Verdikt

+: érezhető nosztalgia, hosszú üzemidő.

: az eredetivel megegyező dizájnnal szerethetőbb lett volna, no meg a Snake is.

Szinte mindegy, hogy mennyit adnak majd el az új Nokia 3310-esből. A valamikor tavasszal megjelenő telefon már február utolsó napjaiban beteljesítette a küldetését: a legnagyobb mobilszakmai rendezvény közben minden újságíró, így aztán minden olvasó is az ikonikus mobil és nem mellesleg az ikonikus telefongyártó nagy visszatéréséről beszélt. Ennél többet, például pénzügyi sikert, aligha várhatnánk el 2017-ben, az óriási profitrátával árult okostelefonok világában egy huszonezres mobiltelefontól.

Ráadásként, ha szerencséje van a gyártónak, akkor idén tavasszal ellepik a Facebookot az új Nokia 3310-essel fotózott, szándékosan rossz minőségben készült képek. A pr-hatás és nosztalgiafaktor pedig még álmában csöngethet egy picit.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.