Átvariálta a Facebook a beállításait, saját érdekében nézzen most rájuk

Átvariálta a Facebook a beállításait, saját érdekében nézzen most rájuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt két hétben egyre nagyobb hullámokat vető adatgyűjtési botrány után átalakította adatvédelmi beállításait tartalmazó felületét a Facebook. Az oldal felhasználói az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbben le tudják tölteni a saját maguk által megosztott tartalmakat is.

Meglehetősen diplomatikusan fogalmaznak a Facebook, amikor a cég által szerdán kiadott közleményben azt írják "a felhasználói visszajelzések alapján" nagyon nehéz volt megtalálni az adatvédelmi és egyéb beállításokat a közösségi oldalon. Habár szerintünk a beállítások megtalálása nem volt rakétatudomány, az adatvédelem terén való előrelépés kétségtelenül elkerülhetetlen volt a jelenleg is javában zajló adatgyűjtési botrány kapcsán.

Így aztán, ahogy ezt Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató múlt héten megígérte, a Facebook most teljesen átalakította az adatvédelmi beállításokat: a mobil eszközökön használatos felületen a Beállítások menüt teljes egészében áttervezték, hogy a fontos beállításokat a felhasználók könnyebben megtalálhassák. Ahelyett, hogy közel húsz különböző menüpontban érnék el a beállítási opciókat, ezek most már egyetlen közös helyről, egyszerűen hozzáférhetők. (El nem tudjuk képzelni, hogy korábban ki és miért találta jónak azt, hogy "közel húsz különböző menüpontból" legyenek elérhetők ezek a dolgok. No, de most már persze mindegy is.)

©

A Facebook mobilos felületén – az alkalmazás beállításai környékén, a Fiókinformációk pont alatt – egy új, Privacy Shortcuts (még nincs magyar szövegezés) elnevezésű menüpont jelent meg, amelyben a felhasználók néhány mozdulattal beállíthatják adataik hozzáférhetőségét, illetve pontos magyarázatot kaphatnak az adatvédelmi beállításokról. A Facebook szerint az új felület sokkal áttekinthetőbb, vizuálisabb és könnyeben megtalálható. Ebben a menüben a felhasználók:

"Bár a Facebooknak van egy irányelve arról, hogy milyen módon gyűjti és használja fel a felhasználók adatait, hasznosabb, ha a felhasználók maguk tekintik át és kezelik a saját maguk által megosztott információkat" – olvasható a Facebook közlésében, és ebben a megfogalmazásban már teljesen tetten érhetők az elmúlt napok eseményei. Példákat is hoznak: egyes felhasználók például törölnének korábban megosztott posztokat, mások pedig csupán arra kíváncsiak, hogy a közösségi oldal milyen adatokat őriz róluk.

©

Annak érdekében, hogy az emberek biztonságosan tudják kezelni az általuk megosztott adatokat és informácikat, például posztjaikat, mások bejegyzéseire adott reakcióikat, kommentjeiket, vagy a keresési előzményeiket, a Facebook bevezeti az Access Your Information (nagyjából: saját adatok elérése) nevű funkciót. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a Facebook felhasználói letöltsenek egy másolatot az oldalon tárolt adatokról, és azokat akár egy másik szolgáltatásba mozgassák át. Letölthetők például a Facebookra feltöltött fotók, az ismerősök listája, a posztok és egyéb adatok. (Erre egyébként már régóta van lehetőség, érdemes is élnie vele: ide kattintva mutatjuk, hogyan tölthet le mindent, amit a Facebook tárol önről.)

A vállalat frissíteni fogja adatkezelési irányelveit is annak érdekében, hogy pontosabban határozza meg, milyen adatokat gyűjt a felhasználókról, és azokat hogyan használja fel. A vállalat ígérete szerint ezek a módosítások azonban kivétel nélkül az átláthatóságról szólnak, nem pedig arról, hogy a Facebook további jogosítványokat szerezzen a felhasználói adatok gyűjtésére, használatára vagy megosztására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.