UNAIDS: „Megkongatjuk a vészharangokat”

UNAIDS: „Megkongatjuk a vészharangokat”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A világ csaknem 50 országában emelkedett a HIV-fertőzöttek száma az elmúlt évben – hangzott el a 22. Nemzetközi AIDS Konferencián Amszterdamban.

Mintegy 18 ezer kutató, aktivista, páciens és politikus gyűlt össze hétfőn a holland nagyvárosban, hogy a világszerte jelen lévő HIV-járvány megfékezésének lehetőségeiről tanácskozzanak. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig véget vessenek a HIV-vírus terjedésének, a cél azonban egyelőre nem tűnik elérhetőnek.

„A világ egyes országaiban a járvány ismét erősödik, a vírus terjedése gyorsul” - mondta el Linda Gail-Bekker, a Nemzetközi AIDS Társaság elnöke. Jelenleg összesen mintegy 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában. Csak 2017-ben világszerte 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor a betegek alig 60 százaléka kap csak kezelést, míg évente egymillió ember hal meg AIDS-ben. Afrikában az elmúlt években lassulni látszott a vírus terjedése, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában azonban csaknem megkétszereződött az új fertőzöttek éves száma.

A péntekig tartó konferencián a szakértők nem csak új terápiákról, hanem a páciensek alapvető jogairól is beszélnek, így arról is, hogy a világ legveszélyeztetettebb csoportjai hogyan juthatnak hozzá a lehető legkönnyebben a tesztekhez és a kezelésekhez. Amszterdamban számos ismert személyiség támogatja az AIDS elleni harcot és vesz részt a fertőzöttek stigmatizálása elleni küzdelemben. A konferenciára várják Bill Clinton egykori amerikai elnököt, Harry herceget, Sir Elton John brit popsztárt és Conchita Wurst osztrák előadóművészt.