Ez a két műhold hétfőn pár ezer km-ről közvetíti majd nekünk, ahogy leszáll a Marsra az InSight

Ez a két műhold hétfőn pár ezer km-ről közvetíti majd nekünk, ahogy leszáll a Marsra az InSight

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A 2008-as animációs film két szereplője után Wall-E és EVA nevet kapott műszerek figyelik az InSight robotgeológus űrszonda landolását a Marson hétfőn. Ezek az eszközök közvetítik, ahogyan a szonda alábukik a Mars légkörében. A két úgynevezett CubeSat (kockaműhold) aktatáska méretű mini műhold néhány ezer kilométerre lesz a Marstól, amikor az InSight megérkezik.

Ha sikerül közvetíteniük az InSight rádiójeleit a földi irányítóknak mintegy 160 millió kilométer távolságban, akkor perceken belül információkat szerezhetnek a NASA munkatársai arról, hogy biztonságban landolt-e a műhold a vörös bolygón.

A jelenlegi, a Mars Cube One, vagyis MarCO nevet viselő projekt 18,5 millió dollárba került. Wall-E (MarCO-B) és EVA (MarCO-A) ugyanazon a rakétán utaztak "potyautasként", amelyen az InSightot útnak indították májusban. A CubeSat típusú műholdak mindig osztoznak a rakétán, mivel túl kicsik és kevésbé jelentékenyek ahhoz, hogy indokolt legyen a saját kilövésük.

Az InSight űrszondát kísérő MarCO-B (Wall-E) kockaműhold felvétele a Földről és a Holdról (2018. május 9.)
©

A két műhold mintegy 10 ezer kilométeres távolságban követte az InSightot a Mars felé tartó 483 millió kilométeres útján, hogy elkerüljék az összeütközést vagy a veszélyes helyzeteket. Hasonló okok miatt egymástól is ilyen távolságot tartottak.

A szakemberek szerint a Marsra tartó 6,5 hónapos útjuk során EVA jobban viselkedett, mint Wall-E. Mindkét műszer ugyanolyan hideggázas hajtóművel rendelkezik, mint amelyet a habbal működő tűzoltókészülékekben használnak. Wall-E azonban szinte a felszállás óta szivárogtatta az üzemanyagot. A szakértők dolgoznak a probléma megoldásán. EVA azonban tökéletesen teljesíti misszióját.

Júniusban a két műszer egy sor tesztelést végzett egy Palo Alto-i nagy tányérantennából érkező jelek használatával. Az elmúlt hónapban pedig a Marsról 13 millió kilométeres távolságban készített felvételeket küldtek a Földre. A bolygó egy alig látható fényes pontként jelenik meg rajtuk.

Az InSight űrszondát kísérő MarCO-B (Wall-E) kockaműhold első felvétele a Marsról (2018. október 2.)
©

Az InSight landolását majdnem élőben közvetíti majd a NASA. Azért csak majdnem, mert a rádiójel 8 perc és 7 másodperc alatt ér el a Marsról a Földre. A mini műholdak együttműködésével kevesebb mint egy percre van szükség, hogy a földi irányítás információt szerezzen az InSightról. A NASA tehát a valós időhöz nagyon közeli intervallumban értesül a műhold sorsáról. Ha Wall-E és EVA némák maradnak, a megerősítés vagy közvetlenül a landoló szondától vagy órákkal később egy a Mars körül keringő műholdtól érkezhet.

Ha Wall-E és EVA küldetése esetleg nem is jár sikerrel az InSight esetében, továbbra is a Marsot figyelik majd és a Nap körüli elliptikus pályán maradnak. A mérnökök szerint várhatóan hetekig fogják folytatni még a munkát attól függően, mennyi ideig tart ki üzemanyaguk és elektromos töltöttségük.

[Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások