Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Fontos bejelentést tett a NASA a Hold-misszióval kapcsolatban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átszámítva mintegy 109 milliárd forintból épülhetnek meg annak a Hold körül keringő űrállomásnak a legfontosabb elemei, amelyeken négy ember élne.

Jó ideje tervezi már a NASA, hogy az 1972-es holdra szállás után újra embereket küldjön a Hold felszínére. Mindez kettős célt szolgálna: amellett, hogy újabb vizsgálatokat lehetne folytatni az égitesten, a jövőbeni Mars-missziók számára is kiindulási pontként szolgálhat a Lunar Gateway névre keresztelt egység. A NASA még 2018-ban írt ki pályázatot az űrállomás megtervezésére és megépítésére, most pedig úgy tűnik, a nyertes is megvan.

A NASA bejelentése szerint a Maxar nevű cég lett az első, amely az űrhivatal partnere lett a programban: 375 millió dolláros, vagyis átszámítva nagyjából 109 milliárd forintos megbízást kapott. A cég az energiaellátásért felelős elemeket, valamint a hajtóműveket készítheti el. Ezek az alkatrészek biztosítják majd a Lunar Gateway irányíthatóságát, a kommunikációs rendszer működését, valamint a dokkolást is elősegíti.

©

Eközben Jeff Bezos, korábban pedig a Lockheed Martin is bemutatta már azt az egységet, amivel a Hold és az űrállomás között mozoghatnak majd az űrhajósok. A Maxar eszköze a tervek szerint 2022-ben kerülhetne a világűrbe.

Ha nem szeretne lemaradni az új Hold-misszió fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások