Viszlát, szenzorsziget: Az Oppo bemutatta a világ első, kijelző alá rejtett kameráját

Viszlát, szenzorsziget: Az Oppo bemutatta a világ első, kijelző alá rejtett kameráját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Soha nem készült még olyan telefon, aminek kameráját a kijelző alá tették be, az Oppo viszont egy ilyet húzott elő a zsebéből. Igaz, egyelőre csak prototípus.

Minden különösebb előzmény nélkül tette közzé az Oppo még június elején azt a videót, ami rögtön izgalomba hozta az okostelefonok rajongóit. A kínai cég egy olyan megoldást villantott, amivel még egyetlen mobilgyártó sem állt elő: elsőként nekik sikerült a kijelző alá küldeni a szelfikamerát.

Az újdonságról nemrég érkezett egy újabb videó, mintegy felvezetve a június 26-i sanghaji bemutató. A cég ugyanis a távol-keleti városban rántotta le a leplet az új fejlesztéséről, ami egyelőre még csak prototípusként létezik, de hamarosan kész termék lehet belőle.

©

Mivel az optika valóban a kijelző alá került, így az előlapot szinte teljesen a képernyő foglalja el. Nincs belógó szenzorsziget, ahogy nincs semmilyen mechanikai szekezet sem benne a szelfikamera működéséhez. A kijelző felső része egy egyedi, átlátszó anyagból készült, a megfelelő működéshez pedig a pixelstruktúrát is újratervezték. A fejlesztők szerint a kameramodul is különleges, ugyanis többek között a megszokottnál jóval nagyobb szenzorral rendelkezik.

A legfőbb probléma, hogy az optika feletti kijelző miatt homályosabb lehet a kép, de az Oppo szerint három algoritmus dolgozik azon, hogy ne romoljon a kép minősége, ugyanakkor a kijelzőjé sem.

©

Az egyik ilyen a White Balance (vagyis fehéregyensúly) névre keresztelt kód, amivel az Oppo a színeket állítja be úgy, hogy a bejövő fény ne rontsa a képet. A HDR algoritmus csökkenti a túlexponált részeket és növeli az árnyékos részek láthatóságát, míg a Haze Removal a kép élességéért felelős.

Arról egyelőre nem beszéltek, hogy a mobil milyen specifikációval érkezhet, mennyibe kerülhet és mikor dobják majd piacra. Lehet, hogy erről a Xiaomi ejt majd néhány szót.

Ha nem szeretne lemaradni az Oppo újdonságáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások