Jó hírt kaptak a laptoppal utazók a ferihegyi repülőtértől

Jó hírt kaptak a laptoppal utazók a ferihegyi repülőtértől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mostantól Budapesten sem kell már a csomagból kivenni a laptopot és a tabletet a repülőtéri biztonsági ellenőrzésnél – közölte a Budapest Airport.

A biztonsági ellenőrzés során eddig minden nagyobb műszaki eszközt ki kellett venni a kézipoggyászból, mert az átvilágítást csak így lehetett elvégezni, a biztonsági ellenőrök akkor tudták csak precízen átvizsgálni az utasok műszaki eszközeit, ha azok a csomagból külön tálcára kerültek. Egy új technológiai fejlesztésnek köszönhetően október 24-től azonban már nem kell elővenni azokat: a laptopok, illetve a mobiltelefonnál nagyobb eszközök, például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók, a csomagban maradhatnak.

Az új szabályozás bevezetése előtt 5 hónapig tesztelték az újítást, amely a Budapest Airport felmérése szerint minden nyolcadik-tizedik utast érint közvetlenül, hiszen ennyien szállítanak kézipoggyászukban olyan eszközöket, amelyeket a biztonsági ellenőrzésnél eddig külön tálcára kellett helyezni.

Az eljárás teljesen újnak számít, az európai repülőterek között is csupán néhány helyen vezették be eddig.

A reptér azonban arra is figyelmeztet, hogy a kézipoggyászban szállított folyadékokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni.

Hozzászólások