Máshogy kell keresni a földönkívüli életet, mint eddig gondoltuk

Máshogy kell keresni a földönkívüli életet, mint eddig gondoltuk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy friss kutatás szerint újfajta irányból kell megközelíteni, hogy egy bolygó felszínén kialakulhatott-e az élet.

A lakható bolygók után kutató tudósok számára egyfajta kozmikus világítótoronyként szolgál a víz. A tudósok ugyanis azt figyelik, melyik bolygón található belőle, a feltételezések szerint ugyanis ahol víz van, ott az élet valamilyen formája is képes kialakulni. Egy friss tanulmány szerint azonban ez nem így van.

A Nature című tudományos lapban megjelent publikáció szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Danakil-mélyföld savas, sós és forró tavaiban élnének úgynevezett extremofilok. Ezek a parányi élőlények képesek elviselni a szélsőséges körülményeket is – például a radioaktív sugárzást, az extrém szárazságot vagy az óriási nyomást –, így a kutatók abban bíznak, hogy amelyek bolygón jelen van a víz, ott már élet is található.

[Azt hitték, a földönkívüliek azok, pedig csak a NASA "játszott" egyet Norvégiában]

Csakhogy a fent említett publikáció most arra világított rá, hogy önmagában a víz jelenléte nem elegendő az élet kialakulásához, ahhoz minimális mértékben, de szükség van a "megfelelő" körülményekre is. Mindez azért is fontos, mert így a jövőben jobban át kell majd gondolni, milyen égitest felé akarunk kutatórobotokat küldeni – írja a The New York Times.

[Vannak-e földönkívüliek, és mikor találjuk már meg őket?]

Ugyanakkor mindez abból a feltételezésből indul ki, hogy a szóban forgó élet ugyanúgy szénalapú, mint a földi. Elképzelhető azonban, hogy egy másfajta életforma is képes kialakulni: olyan, ami képtelen lenne túlélni a földi körülményeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások