Kezdje úgy 2020-at, hogy törli magát a Facebookról

Kezdje úgy 2020-at, hogy törli magát a Facebookról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több olyan incidens is történt idén a Facebook háza táján, melyek miatt sokan nem bíznak az oldalban. Egy új esztendő jó ok lehet arra, hogy kilépjen Mark Zuckerberg birodalmából.

Az év vége közeledtével ismét hangsúlyossá vált a #DeleteFacebook nevű kezdeményezés, amelyet azért indítottak el a felhasználók, hogy a Facebook-fiókok törlésére buzdítsák az embereket. Az akció okát a közösségi oldalt érintő adatszivárgások és ehhez kapcsolódó incidensek szolgáltatták, melyekből 2019-re is jutott néhány. Az egyik legemlékezetesebb ügy a Cambridge Analyticához köthető, amely miatt 1462,5 milliárd forintnyi büntetést osztottak ki a Facebooknak.

A nagy botrányok mellett “kisebb” problémák is adódtak az oldalon. 29 ezer korábbi és jelenlegi Facebook-dolgozó adatát például egy kocsiból lopták el ismeretlenek, egy másik ügyben pedig azért indult nyomozás, mert egy Facebook-alkalmazott kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza. A Mashable technológiai és életmód magazin úgy összegez: ezek után már nem lehet azt mondani, hogy a Facebook egy biztonságos hely, a felhasználóknak így érdemes elgondolkodniuk a fiókjuk törlésén. A lap ehhez további okokat is felsorol.

©

Az egyik első érv, hogy a Facebook eredeti célkitűzése mára teljesen eltűnt. Az oldalt, miután létrejött a Thefacebook.com, főleg egyetemisták használták, hogy más városba költözve is kapcsolatban maradhassanak az iskola- és szobatársakkal. A fejlesztők a kommunikáció fenntartása miatt találtak ki új funkciókat, de ennek helyét ma már egészen más dolgok töltik ki. Fontosabbá váltak a lájkok, a videós bejelentkezések, emellett az online zaklatók száma is növekedett.

Zuckerberg a Facebookból szerzett pénzével hawaii őslakosokat is magára haragított, miután 2014-ben 100 millió dollár körüli összeget fizetett új nyaralójáért, amely Kauai szigetén található. A botrány a tulajdoni viszonyok tisztázása miatt robbant ki, Zuckerberg ugyanis pereket indított, hogy a megszerzett föld teljes egészében az övé legyen, a birtokát pedig mentesíteni tudja a helyi tradícióktól. Az ügy bár nem kapcsolódik adatvédelmi incidenshez, mégis nagyon aggasztó.

A törlés melletti másik érv, hogy a Facebook óriásira nőtt (az internetes kommunikációhoz javarészt saját termékeit vesszük igénybe). Emellett szinte semmilyen szabály nem vonatkozik rá, ha pedig meg is bírságolják, nincs az a pénz, amely a vállalat végét jelentené. A Facebook ugyanis a botrányok ellenére is rengeteg bevételt termel, emberenként 1056 forintot. A Mashable szerint mindez úgy függ össze a törlésre való buzdítással, hogy egy ekkora vállalatot lassan lehetetlen lesz ellenőrizni, kordában tartani és közben adatokra vigyázni.

©

A Facebook többek szerint veszélyt jelent a demokráciára, a felületén ráadásul olyan tartalmak is terjedhetnek, melyeknek nem lenne szabad. Egy változtatás után a politikusok hazudhatnak is, az oldal nem bünteti meg őket. A felhasználókra viszont ugyanazok a szabályok érvényesek, mint korábban, rájuk tehát nem vonatkozik ilyen kedvezmény. Zuckerberg egy vele készült interjúban mindezt azzal magyarázta, hogy nem a hazudozó, hanem a hiszékeny emberekkel van a gond, így az ő problémájuk, ha olyat hisznek el, amit nem kellene.

Ha ezek után - amolyan újévi fogadalomként - törölné magát az oldalról, itt talál hozzá közérthető segítséget. Egy másik a cikkünkben pedig arról olvashat, hogyan töltheti le minden fotóját, videóját és megosztott bejegyzését, mielőtt elvégezné a nagytakarítást.

Ha továbbra is facebookozni szeretne, de minél nagyobb biztonságban tudná személyes adatait, akkor itt talál 5 beállítást, melyeket jobb, ha most azonnal megcsinál a fiókjával – különös tekintettel a legutolsó pontra.