Találtak egy új, Föld-méretű bolygót, a lakható zónában van

Találtak egy új, Föld-méretű bolygót, a lakható zónában van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jelentős felfedezésen van túl a NASA TESS nevű exobolygóvadász szondája. Talált egy ismeretlen planétát, amin úgy tűnik, víz van.

Felfedezte az első olyan exobolygót a NASA TESS űrszondája, amely a Földdel azonos méretű, ráadásul az úgynevezett lakható zónán belül található, a Dorado csillagképben – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

Az új, eddig ismeretlen planétát TOI 700 d-nek keresztelte el a NASA. Az, hogy a bolygó a lakható zónán belül van, azt jelenti: a hőmérséklet (elméletileg) lehetővé teszi, hogy a víz folyékony halmazállapotúként maradjon meg a felszínén. A TOI 700 jelzésű csillag kis méretű, nagyjából 40 százaléka a Napnak, és nagyjából fele olyan forró, mint központi csillagunk.

A NASA hatalmas eredménynek tartja a TESS mostani felfedezését, hiszen ez is azt igazolja szerintük, hogy érdemes volt megkezdeni a kutatást új, még fel nem fedezett világok után. A TESS (teljes nevén Transiting Exoplanet Survey Satellite) az MIT által megépített műhold, amely 2018 áprilisa óta kutat lakható bolygók után. Az exobolygók Naprendszeren kívüli planéták.

A TOI 700 d "mindössze" 100 fényévre található tőlünk, ami a NASA szerint nem túl nagy távolság – mondhatni, egész közel van hozzánk. Ez a gyakorlatban viszont akkora távolságot jelent, hogy élő ember valószínűleg soha nem jut el oda. A felfedezést a NASA Spitzer űrtávcsöve is megerősítette. A rendszerben korábban két másik bolygót is talált a TESS, de ezek közül csak a TOI 700 d fekszik az úgynevezett lakható zónában. A planéta nagyjából 20 százalékkal nagyobb a Földnél és 37 nap alatt kerüli meg a csillagját.

A szakemberek az elkövetkező napokban csak a TOI 700 d-re fognak koncentrálni, hogy még több dolgot tudjanak meg róla. Ennek része például az is, hogy kiderüljön, milyen lehet a felszíne, összetétele, milyen hőmérsékletű, stb. Az egyik szimuláció szerint a bolygó egyik oldala mindig a csillaga felé néz, felhők és óceánok borítják. Az új bolygó egyik érdekes jellemzője, hogy egy oldalán állandóan világos van, míg a másikon folyamatos sötétség.

A szakemberek TESS egy másik felfedezését is bejelentették: szolgálatba állítása óta az űrszonda először bukkant rá cirkumbináris, azaz kettőscsillag körül keringő exobolygóra, amit Tatuinnak neveztek el, miután a Csillagok háborújából ismert planétára emlékeztette a tudósokat. A szakértők szerint ez a bolygó 6,9-szer nagyobb a Földnél, és valószínűleg nem alkalmas a földi értelemben vett élet támogatására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.