A koronavírus terjedésével várhatók az újrafertőződések is

A koronavírus terjedésével várhatók az újrafertőződések is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyelőre nem világos, hogy a gyógyultak mennyi idő múltán lesznek ismét fogékonyak a fertőzésre.

A brit kormány egészségügyi tanácsadói arra figyelemztetnek, hogy a koronavírus terjedésével számítani lehet az újrafertőződésekre. Az nem világos, hogy a már kigyógyult emberek mennyi idő múltán lesznek ismét fogékonyak a fertőzésre, de a szakértők szerint ez „viszonylag rövid idő”.

Az embert a koronavírus hét különböző típusa fertőzheti meg, ezek közül a leghalálosabb a SARS, a MERS, illetve a SARS-Cov-2 – ez utóbbi okozza a Covid-19-et. A többi négy a megszokott megfázásokat okozza, és átalában hat hónap elteltével képes újrafertőzni azokat az embereket, akiknek a szervezete egyszer már legyőzte az adott vírust.

Az újrafertőződések felderítését segíthetné, ha az emberek tisztában lennének ezzel a lehetőséggel, és azok, akik már túljutottak a Covid-19 megbetegedésen, tudnák, hogy ismét megbetegedhetnek, és tesztre van szükségük, ha megint tüneteik vannak.

[Kutatók mondják: ha ezt a két szagot nem érzi, jó eséllyel koronavírusos]

Egy hongkongi férfi volt az első, akinél hónapokkal azután igazolták újra a fertőzést, hogy kigyógyult a Covid-19 betegségből. A 33 éves férfinak a második alkalommal nem voltak tünetei, amiből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy másodszorra a szervezete jobban tudott küzdeni a vírus ellen. Ez azonban felveti a veszélyét annak is, hogy az az újrafertőződött emberek úgy adhatják tovább a vírust, hogy nem tudják magukról, hogy betegek.

Az orvosok eddig csaknem kéttucatnyi újrafertőződést jelentettek, de a valós szám enneél sokkal magasabb lehet – írja a The Guardian. Noha a legtöbb esetben a második megbetegedésnél enyhébbek a tünetek, előfordult olyan is, hogy néhány pont ekkor kerültek súlyosabb állapotba.

Ha értesülni szeretne a koronavírussal kapcsolatos tudományos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások