Milyen 5G? Kína Föld körüli pályára állította a világ első 6G-s műholdját

Milyen 5G? Kína Föld körüli pályára állította a világ első 6G-s műholdját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több műholdat, köztük egy kísérleti 6G-s technológiával felszerelt szerkezetet is az űrbe küldött Kína. A tervek szerint az 6G az 5G-nél is százszor gyorsabb adattovábbításra lesz képes.

Kína megkezdte a 6G-s hálózattechnológiával kapcsolatos első tesztjeit, miután a világon elsőként Föld körüli pályára állítottak egy 6G-s műholdat. A BBC szerint a szerkezetet Senhszi tartományban indították útnak, de a rakétán, amely a műholdakat vitte, másfajta vevőegységek is voltak, szám szerint 12.

A 6G technológia ma még gyerekcipőben jár, így a kereskedelmi szegmensben való megjelenésére is hosszú éveket kell várni. A kísérletezés ettől függetlenül elkezdődik, és ezt a folyamatot segíti a kínaiak által pályára állított műhold is. A szakértők úgy vélik: a 6G-s technológia a jelenlegi 5G-nél is százszor gyorsabb kommunikációt tesz majd lehetővé. A kínai pártsajtóban elhangzott az is: a technológia űrbéli vizsgálata során elsősorban

a terahertzes tartományban zajló adattovábbítás lehetőségeit kutatják a szakemberek.

A műholdakat egy Hosszú Menetelés-6 típusú hordozórakétával indították el a tajjüani űrközpontból (Taiyuan Satellite Launch Center, TSLC). A felbocsátott szerkezetek egyike a mezőgazdasági termelés problémáit kutatja, egy másik pedig azt, hogyan lehet megelőzni az erdőtüzeket.

Az 5G-s adótornyok kiépítése idén pörgött fel igazán a világban, noha a munkát sok helyen konteóhívők zavarták meg azzal, hogy a telepített bázisállomásokat felgyújtották, a póznákon dolgozó munkásokat pedig bántalmazták. Ez azért történt, mert sokan úgy vélik: az 5G miatt terjedt el a koronavírus, miközben ezt egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztja alá. Sőt: a kutatók szerint az 5G-nek általánosan véve sincs semmilyen hatása az egészségre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.