Meteorit csapódott be Norvégiában

Meteorit csapódott be Norvégiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oslótól 120 kilométerre láttak felvillanni éles fényeket és nagy robaj hallatszott.

Világűrből származó kőzetdarab csapódott be nemrég Norvégiában. A meteorit 0,5-2 kilogramm közötti lehetett, és több mint 50 ezer km/h-s sebességgel csapódott a Földnek – közölte hétfőn a Norsar szeizmológiai kutatóintézet.

Az égi objektum a január 5-re virradó éjszaka hullott a Földre egy Loten melletti mérőállomás közelében, Oslótól 120 kilométerre északra. Sokan a környéken erős robajt hallottak és éles fényt láttak felvillanni.

Se meteoren suse forbi - VGTV

Et smell, et lysglimt og så traff steinen fra rommet Innlandet. Norsk meteornettverk skriver at meteoren hadde en fart på 15 km/s, eller over 50 000 km/t, og kan ha truffet bakken som meteoritter i området nær innsjøen Stor-Bronken sør for Elverum.

A becsapódást egy olyan területtől nem messze észlelték, ahol néhány nappal korábban komoly földcsuszamlás történt, ezért sokan attól tartottak, hogy újabb hegyoldal omlott le.

A norvég meteoritfigyelő hálózat valószínűtlennek tartja, hogy az erdős és behavazott vidéken rábukkanjanak a meteoritra. A Norsar igazgatója, Anne Lycke szerint is óriási szerencse kellene ahhoz, hogy megtalálják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.