Nem tetszik a whatsapposoknak a kötelező adatmegosztás, más üzenetküldőre váltanak

Nem tetszik a whatsapposoknak a kötelező adatmegosztás, más üzenetküldőre váltanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február 8-tól csakis kibővített adatmegosztással lehet használni a Facebook tulajdonában álló WhatsAppot – a begyűjtött információkat Mark Zuckerberg birodalma gondozza majd. Sokan azonnal másik alkalmazásra váltottak.

Ugrásszerűen nőtt az alternatív, de ugyanúgy biztonságos chatelést biztosító üzenetküldők népszerűsége azután, hogy a WhatsApp bejelentette: február 8-tól a korábbinál jóval több adatot gyűjt majd be a felhasználókról. A keletkező információcsomag ahhoz a Facebookhoz kerül, amely az utóbbi időszakban többször kényszerült magyarázkodásra az adatkezelési gyakorlatában történt incidensek miatt. (A WhatsAppon belüli változás az Egyesült Királyságban és az Európai Unió területén élő felhasználókat nem érinti, noha az azzal kapcsolatos jelzést ők is megkapták.)

A bejelentéssel a rivális szolgáltatók, elsősorban a Signal és a Telegram jártak jól, amit a Sensor Tower nevű elemzőcég mérései is alátámasztanak. A változás a Signal esetében a leglátványosabb: náluk a WhatsApp-bejelentés előtti héten még 246 ezer új letöltővel lehetett számolni, az utána következőn már 8,8 millióval. A kiugró érdeklődéshez a SpaceX és Tesla cégek tulajdonosa, Elon Musk is hozzájárult, amikor néhány szóban arra biztatta több tízmilliós követői táborát, hogy használják ezt az alkalmazást. A szolgáltatás később arról tájékoztatott, hogy a rájuk zúduló tömeg egy időre a regisztrációs oldalukat is megbénította.

A másik riválishoz, a szintén a biztonságos beszélgetésekhez kitalált Telegramhoz is sokan vándoroltak át a napokban: náluk a korábbi 6,5 milliónyi letöltőből hirtelen 11 millió lett. A WhatsAppnál eközben egy kisebb visszaesés volt megfigyelhető, a korábbi 11,3 milliós letöltésszám 9,2 millióra csökkent.

A BBC szerint a fentiek nagy valószínűséggel nem rengetik meg a WhatsApp elsöprő előnyét (a szolgáltatást ma már több mint 2 milliárdan használják), de a konkurens cégek termékei tovább erősödhetnek. Ehhez persze az is kell, hogy a hozzájuk vándorló tömeg kitartson a program mellett. Ez viszont nem túl gyakori jelenség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.