Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány napon belül ismét a magasba szállhat a Starship űrhajó újabb prototípusa, az ehhez szükséges legfontosabb tesztet ugyanis sikerült abszolválnia a SpaceX-nek.

Az elmúlt hónapokban több olyan tesztet is végzett a SpaceX a Starship (Csillaghajó) űrhajóval, ami nem sikerült túl jól. Az űreszköz egy-egy prototípusa szállt fel decemberben és február elején, ám mind a kettő felrobbant a landolásnál. Most egy újabb teszt következett, ezúttal viszont egy kevésbé veszélyes.

A Space.com beszámolója szerint az SN10 nevű prototípusnál ezúttal arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy sikerül-e rendben begyújtani a hajtóműveket. A tesztet néhány nappal azután hajtották végre, hogy a három Raptor hajtómű közül egyet kicseréltek rajta.

Az esemény sikeres volt, a hajtóművek néhány másodperc elejéig felpörögtek, majd le is állították őket.

Február 23-án egyébként már volt egy ilyen tesztje az SN10-nek, ám akkor valószínűleg problémát észlelhettek a szakemberek, mert a Raptor hajtóművet ezután cserélték ki.

A mostani eredmény azt is jelenti, hogy néhány napon belül újra megpróbálnak majd felszállni az űrjárművel. A tervek szerint 10 kilométeres magasságig emelkednének vele, majd szállnának le a szerkezettel. Ez utóbbi manőver az igazán kritikus, amit eddig egyszer sem sikerült végrehajtani.

A jövőben egyébként ez a rakétatípus lenne az, amivel embereket és 100 tonna rakományt szállítanának a Holdra és a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások