szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A gyümölcsökben és zöldségekben természetes módon előforduló koncentrációnak akár ezerszerese is lehet a xilitből egyes édesített italokban és ételekben, mutatott rá egy friss tanulmány. Az édesítő vérrögképződést is előidézhet, ami stroke-ot vagy szívrohamot okozhat.

Komoly veszélyt jelenthet az egészségre a xilit nevű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer – mutat rá egy friss, a European Heart Journal folyóiratban publikált tanulmány.

A xilit számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és termékben megtalálható, utóbbi esetben például a fogkrémekben és a rágókban is. Pedig – mint kiderült – csaknem megkétszerezi a szívroham, a stroke és a halál kockázatát, ha valaki nagy mennyiségben viszi be a szervezetébe.

Mint Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője, a Cleveland Clinic szív- és érrendszeri diagnosztikai megelőzési és megelőzési központjának igazgatója elmondta: amikor egészséges önkénteseknek adtak egy tipikusnak mondható xilittartalmú italból, azt vigyelték meg, hogy szervezetükben a xilit szintje az ezerszeresére emelkedett. „Amikor cukrot fogyasztasz, a glükózszinted 10–20 százalékkal emelkedik meg, de nem az ezerszeresére”, ahogy a nevezett édesítőszer teszi a xilitszinttel – idézi a CNN Stanley Hazent.

Ijesztő dolog derült ki az aszpartámról, már a biztonságosnak vélt mennyiség töredéke is veszélyes lehet

Generációkon átívelő következményei lehetnek az aszpartámfogyasztásnak, derül ki egy frissen bemutatott állatkísérletből.

Nem ez a kutatócsoport első hasonló felfedezése az édesítők terén: 2023-ban szintén ők mutattak rá az eritrit veszélyeire. Az eritrit, valamint a xilit is a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatják, rögöket képezve. Ha ezek a rögök szétesnek, a vérárammal eljuthatnak a szívbe, és ott szívrohamot okozhatnak – az agyba jutva pedig stroke-ot válthatnak ki.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a vérlemezkék viselkedésében még akkor is eltérések voltak megfigyelhetők, hogy valaki szerény mennyiséget fogyasztott belőle – egy normál adagot tartalmazó ital esetében például.

Nagyon veszélyes dolog derült ki az egyik népszerű édesítőszerről, lebonthatja a DNS-t

Számos diétás üdítőben és más élelmiszerben megtalálható, most azonban úgy tűnik, hogy veszélyes lehet az egészségünkre – akár DNS-szinten is – a szukralóz, állapította meg egy új tanulmány.

A kutatók 1157 ember vérmintáját elemezték – olyanokét, akik épp szívvizsgálatok estek át –, de emellett még 2100 olyan személytől is vettek mintát, akiknél nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata.

Mint kiderült, az alacsony szint fogyasztásához mérten azok, akik nagy dózisban fogyasztották valahogy a xilitet, megkétszereződött a szívroham és a stroke kockázata.

Ezzel csak tovább bővült az édesítőszerek veszélyeinek már egyébként sem éppen szűk listája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!