szerző:
nyüzs
Tetszett a cikk?

Ahogy a dohányzás is rögtön rendben van, ha a trafik nemzeti, a tulaj meg a haverunk, úgy a kaszinózás is rögvest megszűnik morális, egészségügyi, ill. költségvetési probléma lenni, ha mi osztjuk újra a piacot, mert kell a lóvé.

Szinte puccsszerűen történt minden: tavaly október 1-jén, hétfőn sürgősséggel összehívott rendkívüli kormányülés döntött úgy, hogy véget ér Magyarországon a kaszinózás, ahogy eddig ismertük. Kedden a parlament már meg is szavazta: betiltják a pénznyerő automatákat, a játéktermek és az online kaszinók ideje lejárt, kivétel három koncessziós jogot birtokló "elitkaszinót", ahová továbbra is szabad járni, ha olyan nagyon muszáj.

Mint kiderült, a hirtelen jött kormányülésnek, a szinte pánikszerű gyorsaságnak közelebbről meg nem nevezett nemzetbiztonsági oka volt, a kormány legalábbis azt érzékeltette, hogy az érintett vállalkozók egy részénél "súlyos nemzetbiztonsági kockázatok" is felvetődtek, jelentsen ez bármit. A döntés hivatalos indoklása és igazolása azonban függetlenedett a súlyos rizikótól, és nyílt népnevelési jelleget öltött: a cél az, közölte Lázár János, hogy "a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe a pénzüket", hiszen "a pénzügyi kiadások mellett a játékgépezés sokaknál egészségügyi, pszichés zavarokat és károkat okoz, ebből adódóan költségvetési többletkiadással is jár az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben."

Legkésőbb ezen a ponton idézzük csak fel a másik gazdasági puccs, a trafiktörvény kezdeti hivatalos igazolását: a fiatalokat meg kell védeni a dohányzástól, ezért csökkenteni kell az elárusítóhelyek számát, de mivel árusítani muszáj, legalább járjanak jól a kis családi vállalkozások, a tartósan munkanélküliek, illetve a fogyatékkal élők. A végeredményt mindenki ismeri, aki az utóbbi hónapokban belenézett bármilyen lapba, amelynek nem Magyar Nemzet a címe.

Ahogy a dohányzás is rögtön rendben van, ha a trafik nemzeti, a tulaj meg a haverunk, úgy a kaszinózás is rögvest megszűnik morális, egészségügyi, ill. többletkiadási probléma lenni, ha mi osztjuk újra a piacot, mert kell a lóvé.

Van az a pénz, ami felülírja Lázár János szíves közlését, mely szerint "a mi politikai családunk krédójával ellentétes a szerencsejáték": a Népszabadság információi szerint Varga Mihály most azért akar újra tíz kaszinót megpályáztatni, mert az államnak szüksége van arra az évi 8,5 milliárd forintra, amit ettől a húzástól remél (a három megmaradt gigakaszinó, amelyből kettőt a Szerencsejáték Zrt., egyet meg Andy Vajna tulajdonol, természetesen nagyot kaszált). És ugye, mondanunk sem kell, hogy a mostani koncessziós pályázat már zártkörű, tehát állami hivatal ezúttal valószínűleg nem kényszerül arra, hogy szánalmas módon bizonyítékokat tüntessen el.

És a nemzetbiztonsági rizikók? – kérdezhetik Önök teljes joggal. Úgysem hinnék el: az indoklás szerint pont azért zártkörű a pályázat, hogy ki lehessen szűrni a rendszerből azokat, akik eddig rizikós módon belobbizták magukat a jogalkotók, kormánytisztviselők közvetlen közelébe. Ezt persze soha nem fogjuk megtudni (reméljük, amerikai barátaink valahogy ezt is monitorozzák majd), így nehéz lesz eldönteni, ki a nagyobb rizikó a nemzet biztonsága számára: aki gazdasági érdekből belobbizza magát, vagy akit az állam meghív, hogy nyerjen, és tíz évig szabadon profitáljon?

A nemzeti trafikosok és a népegészségügyi találkozóhelyek után tehát hamarosan jönnek a Fidesz-közeli, C-típusú átvilágításon átesett szerencsejáték-szakértők, az államilag felkarolt félkarú rablók, kaszinóik pedig a jövőben a Nemzeti Szerencse Forgandó Találkozóhelyek néven futnak. A logón persze ott lesz a 18-as, piros karikában.

(Utószó a kretén ellenzékről: ugye azt nem gondolták komolyan a szocialisták, hogy a javaslat alapvetően rendben van akkor, ha "az új kaszinók létesítését a Szerencsejáték Zrt.-re bízzák"? Ahogy alapvetően a dohánytilalom sem baj, csak a módja? Meg a rezsicsökkentés is oké, ha kicsit pofozunk rajta? Minek szavazzon bárki egy balos Fidesz-pótlékra, ha piacon van, és a jelek szerint működik az eredeti?)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

Gólzáporos döntetlen született az RB Leipzig és a Bayern München mérközésén

Gólzáporos döntetlen született az RB Leipzig és a Bayern München mérközésén

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít

Müller Cecília a netes vásárlásra buzdít