Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7a463291-5777-4818-9acf-6b73464e64f2","c_author":"Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő","category":"kkv","description":"Az IKEA már nemcsak olyan áruház, amely ágyat akar eladni, hanem amelyik minden mást, amitől jó lesz az alvás – erről beszélt a HVG-nek a svéd óriáscég régiós vezérigazgatója. David McCabe-et arról is kérdeztük, tervezik-e új áruház nyitását, és azt is megtudtuk, hogyan teljesített az IKEA, hány adag ikonikus húsgolyó és hány komplett konyha fogyott tavaly a meglévőkben.","shortLead":"Az IKEA már nemcsak olyan áruház, amely ágyat akar eladni, hanem amelyik minden mást, amitől jó lesz az alvás – erről...","id":"20250210_ikea-interju-david-mccabe-butor-husgolyo-digitalizacio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7a463291-5777-4818-9acf-6b73464e64f2.jpg","index":0,"item":"01fb7899-01bf-43cd-8675-2b775a2d2848","keywords":null,"link":"/kkv/20250210_ikea-interju-david-mccabe-butor-husgolyo-digitalizacio-ebx","timestamp":"2025. február. 10. 11:35","title":"8,3 millió látogató, 1,4 millió hotdog és napi 60 eladott konyha – erős évet zárt az IKEA Magyarországon, és még csak most jönnek a „transformers bútorok” – interjú","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a3ed513e-545d-4a55-9cbf-6c71808cbd1f","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"Regionális háborúval fenyegetnek a kelet-kongói harcok, melyek a több évtizedes tuszi–hutu ellentétben gyökereznek. A térség rendkívül gazdag fontos fémekben, ami élezheti a konfliktust.","shortLead":"Regionális háborúval fenyegetnek a kelet-kongói harcok, melyek a több évtizedes tuszi–hutu ellentétben gyökereznek...","id":"20250210_keletkongoi-haboru-tuszihutu-viszaly-asvanykincsek-nem-allnak-le","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a3ed513e-545d-4a55-9cbf-6c71808cbd1f.jpg","index":0,"item":"30b7bd67-8f55-47c8-a9bc-20e5ac288f2a","keywords":null,"link":"/360/20250210_keletkongoi-haboru-tuszihutu-viszaly-asvanykincsek-nem-allnak-le","timestamp":"2025. február. 10. 15:30","title":"A Nyugat szigorral és némi pénzmegvonással megállíthatná a kelet-kongói mészárlást, Obamának egyszer már sikerült","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2552cd6c-3b20-4627-8f13-fe85f3cd229e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Mi a hosszú élet öt alappillére? Kreatint csak a testépítők fogyaszthatnak? Min múlik, hogy 65 vagy 85 évig élünk? Mi történik, ha nem fogyasztunk bizonyos vitaminokat?","shortLead":"Mi a hosszú élet öt alappillére? Kreatint csak a testépítők fogyaszthatnak? Min múlik, hogy 65 vagy 85 évig élünk? Mi...","id":"20250211_etrend-kiegeszitok-szedese-ajanlott","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2552cd6c-3b20-4627-8f13-fe85f3cd229e.jpg","index":0,"item":"67ab87a4-e321-4cc4-8e5e-f01781d95f5c","keywords":null,"link":"/elet/20250211_etrend-kiegeszitok-szedese-ajanlott","timestamp":"2025. február. 11. 04:31","title":"Ezt a négy étrend-kiegészítőt szedi az orvos, aki az egészséges öregedést kutatja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7abd472b-e960-4515-a129-53180af41c5d","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Megháromszorozzák a korábban erdőtelepítésekre szánt összeget.","shortLead":"Megháromszorozzák a korábban erdőtelepítésekre szánt összeget.","id":"20250210_erdotelepites-tamogatas-agrarminiszterium-nagy-istvan-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7abd472b-e960-4515-a129-53180af41c5d.jpg","index":0,"item":"eb5a6524-296a-4877-92d7-fab38605eb85","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250210_erdotelepites-tamogatas-agrarminiszterium-nagy-istvan-video","timestamp":"2025. február. 10. 15:28","title":"310 milliárdból ültet fákat a kormány","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"124839aa-beef-4b70-b7f0-a0bd5b583341","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A GVH szerint nőtt az Árfigyelő felhasználóinak száma. A nyilvános adatok ezt nem támasztják alá. A GVH szerint az Árfigyelő nagy segítség a magyar családoknak – az oldal havi szinten 50 ezer körüli felhasználót vonz, miközben a Lidl honlapját például 2,5 millió körüli felhasználó látogatja.","shortLead":"A GVH szerint nőtt az Árfigyelő felhasználóinak száma. A nyilvános adatok ezt nem támasztják alá. A GVH szerint...","id":"20250211_gvh-arverseny-inflacio-arfigyelo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/124839aa-beef-4b70-b7f0-a0bd5b583341.jpg","index":0,"item":"a957c4f4-d62f-4fc4-86e2-b4ccbd2cdf65","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250211_gvh-arverseny-inflacio-arfigyelo","timestamp":"2025. február. 11. 15:18","title":"Fokozódik az árverseny – közölte a GVH, miután az infláció repülőrajtot vett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6ceb8ed4-c046-4d89-b0b3-3b46fb2dc84f","c_author":"Remotiv","category":"brandchannel","description":"A depressziós hangulatot, sőt, még akár a depressziót mint betegséget is le lehet győzni, ha tudatosan vesszük fel velük a kesztyűt. Elég, ha a két legfontosabb szegmensre, a táplálkozásra és a mozgásra fókuszálunk, és máris kifelé tarthatunk a mély gödörből. ","shortLead":"A depressziós hangulatot, sőt, még akár a depressziót mint betegséget is le lehet győzni, ha tudatosan vesszük fel...","id":"20250210_remotivextra-Depressziodietaval-es-fizikai-antidepresszanssal-a-lelkunkert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6ceb8ed4-c046-4d89-b0b3-3b46fb2dc84f.jpg","index":0,"item":"0ae8f10b-9a9e-426c-b2d6-5f56bd46e924","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250210_remotivextra-Depressziodietaval-es-fizikai-antidepresszanssal-a-lelkunkert","timestamp":"2025. február. 10. 10:45","title":"Depressziódiétával és fizikai antidepresszánssal a lelkünkért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Remotiv extra","c_partnerlogo":"6b463ed1-d453-40c3-82fa-97c561a4b8eb","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"aa8af898-9af1-4d3b-aab4-b51a0d97a23b","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Korábban azért szabtak ki rá súlyos büntetést, mert ellenzéki fiókok követésével és megosztásával „zavarta a közrendet”.","shortLead":"Korábban azért szabtak ki rá súlyos büntetést, mert ellenzéki fiókok követésével és megosztásával „zavarta a közrendet”.","id":"20250210_szaud-arabia-twitter-borton-elengedtek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aa8af898-9af1-4d3b-aab4-b51a0d97a23b.jpg","index":0,"item":"40a6caa6-71c4-474e-b25f-8f9b461adfc9","keywords":null,"link":"/vilag/20250210_szaud-arabia-twitter-borton-elengedtek","timestamp":"2025. február. 10. 15:18","title":"Elengedték a szaúdi hatóságok azt a nőt, akit Twitter-bejegyzések miatt 34 év börtönre ítéltek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bc3358ef-4205-4786-a0dc-a46efcf75c00","c_author":"HVG","category":"360","description":"Boldog Dalma azt kutatta, hogyan vizsgázott a magyar média a hatalom által elhallgatni próbált baleset idején.","shortLead":"Boldog Dalma azt kutatta, hogyan vizsgázott a magyar média a hatalom által elhallgatni próbált baleset idején.","id":"20250211_Boldog-Dalma-Csernobil-es-a-magyar-media","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bc3358ef-4205-4786-a0dc-a46efcf75c00.jpg","index":0,"item":"e5536182-f4c2-4f1b-bfae-32a8811d00bc","keywords":null,"link":"/360/20250211_Boldog-Dalma-Csernobil-es-a-magyar-media","timestamp":"2025. február. 11. 18:30","title":"Mit lehetett megtudni 1986-ban a csernobili katasztrófáról a magyar sajtóból? Ez a könyv erről mesél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A koronavírus-járvány idején ugyan máshol keletkezik élelmiszerhulladék, mint korábban, csökkenésről azonban nincs szó. Ráadásul a környezeti kár szempontjából a kidobott élelmiszer ugyanolyan rossz, mint a műanyag, és a hasznosítás kapacitásai is végesek. De mi a megoldás?
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
„Az ételhulladékra mostanra úgy is tekinthetünk, mint az új műanyagra, ha a környezeti hatásokat vesszük figyelembe” – Simon Anita, az Alteo Nyrt. hulladékgazdálkodási divízójának vezetője vélekedik így. A szerves hulladékokból eredő metánkibocsátás rendkívül jelentős, miközben az élelmiszer-pazarlás az ellátási lánc minden egyes szereplőjénél magas: legyen szó akár a termelőkről, akár a kereskedőkről, akár rólunk, fogyasztókról. "Németországban nem is tudod úgy levinni a szemetedet, hogy abból ne tudnál mindent szelektíven gyűjteni. Ebben a tekintetben még bőven van még mit tanulnunk, de egyre több a pozitív kezdeményezés nálunk is" – mondja.
Simon Anita ezek között kiemeli az új hulladékgazdálkodási törvényt is, amely sokakat eltéríthet attól, hogy csak lerakják a hulladékot, ehelyett a hasznosítást ösztönzi. Ám a lakosság részvételére ugyanúgy szükség van, annál is inkább, mivel a háztartásokban keletkezik az élelmiszer-hulladék egyharmada. „Itthon például azok, akiknek van kertjük, gyakran komposztálnak. Ezt városban már nehezebb megoldani. Ugyanakkor a használt sütőolaj szelektív gyűjtése és leadása nagy lendületet kapott” – mondja jó példaként. Kiemeli: egyre több helyen adhatjuk le a használt sütőolajat, ez pedig egyszerre társadalmi felelősségvállalás és üzlet az áruházaknak: a használt sütőolajból biodízel alapanyag lesz, 100 százalékban újrahasznosítható.
Nem mindegy, hogyan hasznosul az élelmiszer-hulladék
A Biotrans Kft. a 2020 szeptemberében indított CseppetSem! kampány keretében kitelepüléseken telepít gyűjtőpontokat, onnan szállítják el az olajat. A program keretében folyamatosan veszik fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal, áruházláncokkal, és olyan szervezetekkel, amelyek a gyűjtőpontjaiknak helyet tudnak biztosítani: mostanra 600 önkormányzattal együttműködésben 900 gyűjtőpontot helyeztek ki. Egy kisebb forgalmú helyen lényegében egy szelektív szemétgyűjtőnyi helyre van csak szükség ehhez. A céggel együttműködő áruházaknak pedig olyan gyűjtőt helyeznek ki, ami automatizált: a Biotrans központjában látják, mikor telik meg az edény és ennek fényében ürítik.
„Ahogy bővül a gazdaság, úgy keletkezik egyre több hulladék is. Ezzel párhuzamosan egyre fontosabbá vált az egyén és a közösség szintjén is az, hogy a megtermelt élelmiszer lehetőleg ne a szemétben végezze” – mondja Zaják Péter, a társaság ügyvezetője. A cég a használt olajon kívül élelmiszer-hulladékot és lejárt szavatosságú élelmiszereket gyűjt be. A cél, hogy az egész országban mindenki számára, a közvetlen közelében elérhető legyen a használt olaj szelektív gyűjtése.
Biotrans Kft.
Zaják Péter az egyre növekvő tudatosságra példaként említi, hogy egyre több áruház árulja kedvezménnyel a lejáratközeli termékeket, vagy ajánlja fel azokat az Élelmiszerbank számára. Ami az ő munkájukat illeti: „A beérkező hulladékokat a cégünk törökbálinti telephelyén dolgozzuk fel kicsomagoló gépek segítségével. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy a szerves anyagot elválasztjuk a műanyag-, papír- vagy fém csomagolóanyagtól, így csak az kerül a lerakóba, aminél az elkerülhetetlenül szükséges. A beérkezett anyag 95 százaléka hasznosul, 5 százalék csupán az, ami lerakóban végzi."
Az élelmiszer-hulladékok esetében jelenleg a legjobb hasznosítás a biogázgyártás, annál is inkább, mivel a hozzájuk beérkező élelmiszer-hulladékok nagy része már emberi fogyasztásra alkalmatlan, így adományként nem hasznosulhat. "Mi havonta 1200 tonna élelmiszerhulladékot szállítunk olyan biogázüzemek részére, amelyek ezt az anyagot használják alapanyagként a biogázgyártáshoz, majd végső soron villamos áram előállításához” – magyarázza.
Zaják Péter az új és újabb megoldások mellett a szemléletformálás fontosságára hívja fel a figyelmet: "még hosszú út áll előttünk, mire elérjük, hogy a biológiailag bomló élelmiszer-hulladékok szelektív gyűjtése mindenki számára fontos legyen".
Nyugat-Európában arra is már számtalan példát látni, hogy az áruházak polcairól „kinézett”, csúnyább, barnább, megütődött zöldségek és gyümölcsök dzsúzként vagy szószokként „születnek újjá.” „Fontos, hogy észrevegyük azt, hogy ezek a zöldségek és gyümölcsök nem hulladékok, hanem igenis értéket lehet belőlük gyártani” – mutat rá a változó szemléletre.
Kiemeli a vásárlói szokások fontosságát is: „Tökéletes polcképet várunk. Nem, vagy ritkán veszünk meg olcsóbban egy rövid lejáratú élelmiszert, inkább a hosszabb szavatossági idejűt választjuk, törekedve arra, hogy azt otthon tovább felhasználhassuk" – véli. Főleg Nyugat-Európában azonban már az is jelentős irány, hogy kifejezetten a lejárati idő utáni, de még fogyaszthatósági dátum előtti élelmiszereket erre a célra nyitott üzletekben vásárolhatjuk meg: töredékáron kínálják így a még tökéletesen fogyasztható élelmiszereket, és amellett, hogy ezek a kezdeményezések a tudatos vásárlást ösztönzik és spórolhatunk is így.
Koronavírus és eldobott étel?
Zaják Péter arra is emlékeztet, mekkora egészségügyi kockázatot jelent az élelmiszer-hulladékok jelenléte. „A koronavírus-járvány miatt nagyobb publicitást kapott az a veszély, melyet az állatokban előforduló vírusok az emberiség számára jelentenek. Eddig csak a szakemberek számára volt jelentősége a madárinfluenza- vagy a sertéspestis elleni védekezésnek, ami most nagy nyilvánossághoz juthat el” – mutat rá.
Az összefüggés azonban régóta jól ismert: "A moslékként használt élelmiszer-hulladékból megbetegedhetnek az állatok, ez pedig átterjedhet az emberekre. Talán a lakosság számára a mostani járvány nyilvánvalóvá teszi a sertéspestisben is rejlő lehetséges veszélyeket, így mindenki jobban fog ügyelni a szabályok betartására” – teszi hozzá.
A koronavírus más változást is hozott. Sipos Anita arra emlékeztet, hogy a pandémia jelentősen átrajzolta annak a térképét, hol és hogy is keletkezik az élelmiszer-hulladék. Az egyik legszembetűnőbb változás azonban, hogy a mennyisége nemhogy csökkent volna, nőtt. Egy ír, élelmiszermentéssel foglalkozó vállalkozás, a FoodCloud például a világjárvány alatt 75 százalékkal több élelmiszert forgalmazott. Mivel az éttermek zárva vannak, főleg a kereskedők és a fogyasztók felelősek a pazarlásért, ráadásul így a csomagolt hulladékok aránya is magasabb lett.
Simon Anita arra is felhívja a figyelmet, hogy minden élelmiszert nem lehet megmenteni. Épp ezért jó, hogy vannak technológiák, például a biogáz, ahol ezek a szerves hulladékok hasznosulni tudnak. A keletkező végterméket, a komposztlevet pedig a mezőgazdaságban is fel lehet használni. A gond azonban az, hogy
amilyen mértékben nő a hulladék aránya, a hasznosítás kapacitásai végesek.
Az írás az Alteo Nyrt. és a hvg.hu együttműködése keretében íródott.
Egyes előrejelzések szerint 2050-re 10 milliárd főre nő a Föld népessége, ez pedig azt jelenti, hogy a mostanihoz képest mintegy 30 százalékkal több élelmiszer előállítására lesz szükség, ami megnövekedett energiaigénnyel és hulladéktermeléssel is jár. A mostani, úgynevezett lineáris gazdasági modellben a hulladékok nagy részét nem forgatjuk vissza a termelési folyamatba, a körforgásos gazdaságban azonban semmi nem vész kárba, és még a lejárt ételmaradékból is bioenergia lesz. Vélemény.