hvg.hu Kult

Zenei kalandorok a Trafóban

A kortárs kísérleti zene és jazz nemzetközileg is jól ismert két szerző-előadója, Matana Roberts, Oren Ambarchi lép fel október 10-én a Trafóban. Az esemény a szezon egyik legmenőbb zenei rendezvénye, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseménye.

hvg.hu Kult

Kultikus, formabontó norvég kiadót lát vendégül a Trafó

Az egyre népszerűbb és kultikusabb norvég jazz és improvizatív kiadó, a Hubro két zenekara, a Huntsville és a Cakewalk lép fel március 28-án Budapesten, a Trafóban. Ezen az esten kiderül, hogy mi is az a jóga country, és milyen lenne a Radiohead Thom Yorke nélkül.

Hankó Viktor Kult

Belefér a hip-hop is a balettbe

A breakdance és a klasszikus balett vegyül két napon át a Trafó színpadán Victor Quijada és társulata a RUBBERBANDance Group előadásában, az Empirikus hányadosban. Victor az a fajta koreográfus, aki az utcasaroktól a hangversenytermekig a tánc minden skáláját ismeri. Filmes képzelet, improvizatív megközelítés és színházi értelmezés, felfegyverezve a megszállottság hevével, az erőszak hirtelenségével, meg a gyengédség és a komédia kettősségével – ez vár ránk két estén át. Victort telefonon értük utol.

hvg.hu Kult

Kalapot emelhetnek a pesti bulizók

Tavaly elmaradt koncertjét pótolja be Budapesten az elektronikus zene egyik, a jamaicai rigmusokat a detroiti technoba olvasztó püspöke, a berlini Moritz von Oswald.

hvg.hu Kult

Videó: Kubrick ihlette lufitánc a semmiről és a mindenről

Japán-holland alkotópáros, hatalmas lufikkal szegélyezett úton teremt a semmiből valamit, és bármiből semmit. A Trafó bemutatójában pici helikoptereket is használnak a héliummal telt gömbök mozgatására, ezeket képzőművészetis hallgatók próbálják irányítani.

Balkányi Nóra Kult

„Nem akartam kelet-európai cigánylányka lenni”

Palya Bea rendszeresen teltházak előtt énekel, nemsokára fellép a Trafóban, a Fonóban, a Müpában. Idén adott ki új lemezt, s a Nővel megnőtt a közönsége. Beszélgettünk arról, mit jelent mainstream előadónak lenni, hogy miért nem akart balkáni cigány énekesnőként nemzetközi karriert évekkel ezelőtt. Most 38, és úgy érzi, a java még hátravan. Interjú.

hvg.hu Kult

Itt a hétvége legfontosabb programja

Szombaton többek között Mika Vainio és Colin Stetson is fellép a budapesti Electrify kortárs elektronikus széria keretein belül.

hvg.hu Kult

Így törnek a budapesti táncosok

A huszadik század és napjaink gondolati összeférhetetlenségéről, a mindent uraló kettőségről mutat be felkavaró darabot a patinás Közép-Európa Táncszínház társulata.

cz. Kult

"Zárd ki magad a gondolataidból" – Bill Frisell-interjú

2014-ben is tartanak még a hatvanas évek és bár a világ az elmúlt fél évszázadban sem lett jobb hely, reménykednünk azért még szabad – korunk egyik leginnovatívabb gitárosa, Bill Frisell épp úgy nem hisz a színpadi kakasviadalban, mint a nosztalgiában. Frisellel közelgő budapesti koncertje előtt beszélgettünk.

hvg.hu Kult

Közeleg a budapesti kegyelemdöfés

Magyarországra érkezik a legsötétebb holland performansz, a GRIND, mely minden érzékszervet sokkolva invitál egy egészen zavarba ejtő, pofonokkal teli tripre.

hvg.hu Kult

Gitárlegenda a Trafóban

Ha jazzgitározásról esik szó, és csak pár nevet említhetünk a kortárs palettáról, Bill Frisell bizonyára az elsők között szerepelne. A legendás amerikai zenész november 8-án Budapesten a Trafóban lép fel egy fantasztikus felállású zenekarral. Különleges koncert, igazi kuriózum.

hvg.hu Kult

Így definiálja a társadalmi rendszert a Trafó

Hogyan definiálhatom azt a közösséget, amelynek a tagja vagyok? Mi tesz engem egyedivé benne? Definiálható, körülhatárolható-e bármilyen politikai, társadalmi rendszer? És egyáltalán – ki vagyok én? Ivana Müller abszurd humorral nyújt alternatív válaszkísérletet ezekre a kérdésekre a Közös nevező című darabjában. Szociopolitikai játszóteret a teremt a színpadon, elgondolkodtató csoportdinamikai csatatérré változtatva azt.

hvg.hu Kult

A világhírű DV8 újra a Trafóban

Augusztusi premierje után október 1-jén hozzánk is megérkezik a DV8 fizikai színházi társulat legújabb, John című produkciójával. Szexualitás és homoszexualitás, tabuk és bűntények, végletekig őszinte (fizikai színházi) előadásban.

hvg.hu Kult

Videó: Az a baleset megy a moziban, ami éppen mellettünk történik

Kiscsoportos összérzékszervi játékon vehetnek részt, akik a napokban a Trafóba látogatnak. A holland-magyar Dogtroep társulat előadásán a nézők, miután átéltek egy mókás repülőkatasztrófát, valós időben nézhetik végig két kisfilm készítését.

hvg.hu Kult

Bábkoncert a Trafóban

Újabb fiatal csapat tart premiert a Trafó színpadán szeptember 23-24-én: az Idegen elemek című előadás, a HUPS! Crew második produkciója. Ötletbörze, kevés szöveggel, sok zenével, végtelen kreativitással.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk