hvg.hu Itthon

Pedagógus státustörvény készül: az életpályamodell kudarca?

Úgynevezett „pedagógus státusztörvény” kidolgozása várható az őszi jogalkotási időszakra – írja a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács csütörtöki üléséről beszámolva a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezete szerint mindez az életpályamodell kudarcának beismerését jelenti.

MTI/hvg.hu Itthon

Palkovics többet engedhet az iskoláknak, a rendszer alapja viszont maradna

Az oktatási államtitkár szerint a kistelepülések iskolái eddig nyertesei voltak az állami rendszernek, de elismerte, hogy többen nehéz helyzetbe kerültek. Palkovics közelebb vinné, például megyei szintre a döntéshozatalt az iskolák ügyeiben, az ügyintézést pedig teljesen visszaadná, Orbán Viktor ehhez kellő mozgásteret enged számára.

hvg.hu Itthon

Miskolcon elégtelent adtak Balog Zoltánnak - percről percre

A közoktatási rendszer problémái miatt tiltakoznak tanárok az ország számos pontján. A tüntetés kiindulópontja Miskolc, ahol a Herman Ottó Gimnázium mellett kiállva több ezren vettek részt a demonstráción, de Szegeden, Győrben, Sopronban, Pécsen, Veszprémben, Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán, Budaörsön és Budapesten a Szabadság téren is tüntettek. Február 13-án a Kossuth téren folytatják.

MTI/hvg.hu Itthon

Czunyiné egyszer és mindekorra rendet tesz a PÖCS körül

A köznevelési államtitkár a pedagógusok világnapja alkalmából tájékoztatott. Elmondta, átlagosan 3,4 százalékos béremelésben részesültek a tanárok, és 22 ezren kerültek át közülük magasabb pedagógus fokozatba. Szerinte a tanárok szeretik a minősítést, az önértékelési rendszer pedig az életpályamodell lépcsője. Azt is elmondta, mi az igazság a PÖCS-csel és a BECS-csel kapcsolatban.

MTI Itthon

Hoffmann: 105 ezer pedagógus átsorolását végeztük el gond nélkül

Szeptember 25-éig befejeződött az állami intézményekben a pedagógusok átsorolása. Hoffmann Rózsa szerint a pedagógusok 99 százalékának emelkedett a bére. A Klik intézményeiben csak 108 olyan pedagógus lesz, akinek a bére nem éri el a szeptember 1. előtti szintet.

BI Itthon

Aláírsz vagy mész! – Zsarolással törik meg a tanárok ellenállását

Egyre több felháborodott tanár számol be arról, hogy megtagadta a rákényszerített új kinevezés aláírását, mert vagy csökken a fizetése, vagy nem ért egyet a kötelező kari tagsággal, esetleg mindkettő. Van olyan, több évtizede a pályán lévő pedagógus, aki egyszerűen eltűnt a rendszerből, sokakat pedig megfenyegettek. Egy pedagógiai intézetben aláírás sem kellett az átsoroláshoz.

hvg.hu Itthon

Hoffmann nem csak a pedagógus-arisztokráciától vesz el pénzt

Hiába kértük olvasóink segítségét, nem bukkantunk a 800 ezer forintot kereső pedagógusra, akit az államtitkár emlegetett. A beérkezett levelekből azonban kirajzolódik, hogy nemcsak az extrém magas bérrel rendelkező igazgatóknak van okuk tartani az új rendszertől, rosszabbul járhatnak az egyetemet végzett, szakvizsgázott tanárok, a rendszeresen túlórázó pedagógusok is, ráadásul eddig az önkormányzattól is kaptak némi kiegészítést. A részmunkaidős pedagógusoknak még a matematika sajátos, kormányzati értelmezése is gondot okozhat.

hvg.hu/MTI Itthon

Hoffmann visszavágott, több ezer pedagógus bére csökkenhet

Egyetlen éjszaka alatt megfordult a legújabb Hoffmann–Pokorni-csata állása: a fideszes szakpolitikusok visszavonták az előző este még támogatott módosító indítványokat. A Jobbik név szerinti szavazást kért az egyik javaslatról, de hiába: végül mégis lesznek olyan tanárok, akiknek csökkenést hoz a fizetésemelés.

hvg.hu Itthon

Hoffmann-Pokorni csörte: most lenyomta a Fidesz a kormányt

Az általános emelés ellenére is csökkenő tanári fizetésekről szólt a hétfő késő esti vita Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán közt. A Fidesz alelnöke és társai azt akarják megakadályozni, hogy az új rendszerben bárki rosszabbul járjon, míg az államtitkár szerint ilyen garanciákra nincs pénz. A bizottságban a fideszes javaslat győzött, a zárószavazás viszont csak kedden délelőtt lesz.

hvg.hu Itthon

Hoffmannak is fáj, hogy hazugnak nevezik

Hoffmann Rózsának rossszul esik, ha hazugnak nevezik a kormányt a pedagógus-életpálya miatt, szerinte ő már 2010-ben megmondta, hogy nem szabad radikális követelésekkel fellépni. Az államtitkár szerint és nem igaz az sem, hogy a többség rosszul járna a visszafogott béremeléssel, négyezer extrém fizetésű emberrel viszont nem tudnak mit kezdeni.

Kovács Áron Itthon

Elszabotált ígéret: meglepetést okozhat az októberi fizetés

Hátraarcot vezényel önmagának a Fidesz: a jövő héten felülírja egyik legnagyobb horderejű intézkedését, a két éve törvénybe írt pedagógusbér-emelést. Elsőre az újraírt, visszafogott emelés is jelentősnek tűnik, de az ördög a részletekben rejlik: elvesznek egyes pótlékok, a túlórapénz és a helyettesítési díj is, miközben az eddigi 22 óra helyett 32-t kell majd a tanároknak az iskolában tölteni. Az emelés folytatására van ígéret, de a kassza kulcsa a kormány kezében marad.

MTI Itthon

PSZ: a szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel

A szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel, amelyet nem csak a tanárok, hanem a pedagógiai szakszolgálatok és a szakmai szolgálatok munkatársai is megkapnak - reagált Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke vasárnap az MTI-nek arra, hogy tisztújító kongresszusukon jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter: szeptember 1-jétől lesz pedagógus béremelés.

Itthon

Hoffmann Rózsa elégedett

A köznevelési államtitkár alapvetően elégedett a most záruló tanévvel, az új köznevelési törvényhez kapcsolódó legtöbb fontos jogszabály elkészült. Hoffmann Rózsa az MTI-nek adott tanévzáró interjúban beszélt arról is, hogy az átlagosan 40 százalékos fizetésemelést hozó pedagógus-életpályamodell szeptemberi indulására egyre javuló esélyeket lát. Hogy valóban elindul-e, arra szerinte három-négy hét múlva adható egyértelmű válasz.

1 2 3
Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Csaknem tízmilliárdos előleg jöhet az EU-ból a járvány költségeire

Csaknem tízmilliárdos előleg jöhet az EU-ból a járvány költségeire

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

A címlapról ajánljuk