Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Az ember mindig ugyanazzal a dilemmával szembesül. Közelednek az ünnepek, jókat kell főzni, finomakat kell sütni. Sokat kell enni. A kérdés: mit? Öt fantasztikus recepttel segítünk eligazodni.
Jó néhány évtizedig a sorbanállós banán, a préselt füge és a kubai lénarancs képviselte kis hazánkban az egzotikumot, amiért különösen karácsony táján emésztettük magunkat. Manapság az olyan különlegességnek is helye van nemcsak ünnepi gyümölcskosarunkban, mint a gránátalma.
Beküldés: a hvg.hu@hvg.hu címre gasztro tárgymegjelöléssel. A szerencsés nyerteseket e-mail-ben értesítjük. Beküldési határidő: december 30. éjfél. Sorsolás és a helyes megfejtések közlése: január 5.
Sokan idegenkednek attól, hogy a jól bevált köretekhez hozzányúljanak. Amennyiben népszavazási kezdeményezésként születne újjá ez a cikk, és a köretek megreformálását, vagy legalább a skála szélesítését célozná meg, minden bizonnyal csúfos kudarcot vallana. Nem is megyünk fejjel a falnak, illetve a lábosnak, csak kínálunk néhány ízletes alternatívát.
Egy luxus étterem séfje, hetenként tűnik fel a képernyőn, újságokban publikál, főiskolán tanít gasztronómia-történetet, konferenciát szervez, újít és hagyományt őriz. Az egész országnak ő: a Buday.
A gyorsétteremláncok mind népszerűbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat decemberi száma közölte.
Kaszás Attila színművész kivételes tehetség, kivételes ember volt. Talán nem tudják túl sokan, de kiválóan főzött. Ez minden bizonnyal családi hagyomány, legalábbis azok szerint, akiknek volt már szerencséjük megkóstolni az édesanyja főztjét. Attila messze földön híres palócgulyásának receptjét tesszük ezúton közkinccsé.
A könyvek előbb-utóbb felkerülnek az internetre, internetes tartalmakat viszont jóval ritkábban jelentetnek meg hagyományos könyv formában. Bodrogi Eszter gasztroblogjával mégis ez történt, a konyhaművészet, egyben a frissen nyomott könyvek illata iránt rajongó olvasók legnagyobb örömére.
Mostanság egy álmos téli délutánon, az aktuális világválság kellős közepén, és a valószínűleg córeszes szeretet ünnepén még innen, könnyen előfordulhat: arra eszmél az ember, hogy egy gyöngéden pöfögő tükörtojás fölött mereng az élet lassú múlásán és kilátástalanságán. Felmerülhet a vágy, változtatni kell.
A karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.
A tétel, miszerint adni jobb, mint kapni, igaz. Ha valaki nem hiszi, készítsen el egy-kettőt ezek közül az egyszerű, de nagyszerű ízes remekek közül, és lepje meg szeretteit. A pálfordulás garantált. A mottó: fantázia és a kísérletező kedv.
Paella, tapas, tengeri herkentyűk – az első szavak, melyek a spanyol konyhával kapcsolatban legtöbbünknek beugranak. Vajon mi mindent kínál még az Ibériai-félsziget a kulináris kalandokra vágyóknak?
Az ünnep hangulatát idézik meg december 6-án, szombaton Egerben. Az Egri Borvidékért Alapítvány szervezésében neves borászatok képviselői segítenek kiválasztani a karácsonyi menühöz illő borokat.
Nincs még egy olyan magyar író, aki úgy tudott volna étkekről, italokról, nagyevőkről, borisszákról, kocsmákról, piacokról írni, mint a 130 évvel ezelőtt született Krúdy Gyula.