Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

A nők nem azért döntenek az abortusz mellett, mert „nincs jobb dolguk”
hvg360

A nők nem azért döntenek az abortusz mellett, mert „nincs jobb dolguk”

Magyarországon leginkább kampányszerűen tematizálja a kormány a reproduktív jogokkal kapcsolatos kérdéseket, amelyekről a társadalom egy részének nincs kiforrott véleménye – emiatt sem mindegy, hogy milyen keretezésben találkoznak ezekkel a témákkal az emberek – mutat rá egy friss kutatás. Az is kiderül belőle, hogy az abortusz megítélésében nem vagyunk elmaradva az európai átlagtól, többségükben még a vallásosak és a kormánypártiak sincsenek a tiltás mellett. A nők támogatóbbak a férfiakhoz képest, ugyanakkor az ítélkezés és az infantilizálás a nőgyógyászati ellátás során is előjöhet, a sürgősségi fogamzásgátlóról pedig még mindig él az a tévképzet, hogy a terhesség megszakítására jó.

hvg.hu Gasztro

A hírügyelet karácsonyi menüje

Engedjék meg, Kedves Olvasóink, hogy megosszuk a karácsonyi hírügyeletesünk esti gasztronómiai kalandját a klaviatúra mellett.

Haulitus Anikó Gasztro

Karácsonyozik a rántott sajt - recept

Az utolsó pillanatban kiderült, hogy az egyik vendég vega? Ne essünk pánikba, mert rántott sajtot biztos eszik. Ennek is meg lehet adni a módját. S ha ráadásul még nem antialkoholista, akkor a körettel is okozhatunk kellemes ünnepi meglepetést.

Fütő Beáta Gasztro

Amikor pezsgőt választunk – beszédes címkék

Bár egyre többen vallják, hogy bármely hétköznap ünnepi lehet, ha pezsgőt bontunk, mégis ilyentájt kerül a legtöbb palack az asztalra. Akár ajándékba vesszük, akár vendéglátásra, otthonra, nagyon nem mindegy, milyen minőségűt, stílusút választunk, melyik méltó valóban az ünnepléshez és az évbúcsúztató koccintásokhoz. A jó döntéshez elég, ha tudjuk, milyen információkat keressünk a címkén.

T.S. Gasztro

Az ír Mikulás is szereti a sört

Az írek többsége úgy tartja, hogy a karácsony éjszakáján érkező Father Christmas szívesen felhajt egy doboz Guinness sört is miközben telerakja ajándékokkal a kiaggatott zoknikat.

-t- Gasztro

Csupa süti

Ehető karácsonyfát készítettek egy indiai luxusszálloda séfjei: minden alkotóeleme sütemény.

Molnár Andor Gasztro

Téli napforduló – pogány örömök italai

Forralt bor, tojáslikőr, grog – sűrűn koccintunk velük karácsony tájékán Ám a ma karácsonyinak tekintett italaink nagy része már akkor is kedvelt téli innivaló volt, amikor a karácsony – mint ünnep – még nem is létezett. Többségüket a téli napfordulóhoz igazodva főzték, fogyasztási szokásaik pedig pogány hagyományokban, leginkább különféle termékenységi rítusokban gyökereznek.

Haulitus Anikó Gasztro

Nincs karácsony bejgli nélkül – fortélyok, recept

Megvan a dédi tuti receptje, de mégsem akar sikerülni a bejglink? Lehet, hogy elfelejtett leírni egy-két trükköt. Tiszteljük a hagyományt, de már a gondolattól is kiráz a hideg, hogy a tányérunkba dől a diós és mákos bejgli? Akkor töltsük másként.

hvg.hu/vendeglatasmagazin.hu Gasztro

Par Excellence 2015

A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az idei díjazottak: Beőthy János, Pátzay István, Csongrádi Csaba, dr. Rohály Gábor, Csíki Sándor.

hvg.hu Gasztro

Falatnyi ünnepek - recept

Az ötujjas evőeszköz már elég régen fel van találva. A régi-új felfedezés gasztro korunkban finger food néven csinált óriási karriert. A nem is kézzel-lábbal, de mindenesetre kézzel bekapkodható falatkák az ünnepek alatti vendégjáráskor is jó szolgálatot tesznek.

-t- Gasztro

Hívj meg egy migránst ebédre!

Befogadás, a terített asztal megosztása egy idegennel, egy menekülttel - a kezdeményezés advent időszakában született, a karácsonyi ünnepre készülő Rómában. Aggiungi un migrante a tavola - egészen pontosan így hangzik olaszul a felhívás, amelynek magyar fordítása: Adj helyet egy migránsnak az asztalodnál!

hvg.hu Gasztro

Szentek vacsorája

A szentek is tudják, hogy a Balaton télen sincs zárva. Masíroznak a csopaki szőlőhegyre.

T.S. Gasztro

A Felkelő Nap séfje

Az unokaöccse már azt hiszi, hogy a sushi spanyol étel. S hogy ki az a nagybácsi, aki megtévesztette? Nem más, mint a világszerte ismert séf, a katalán származására oly büszke Ferran Adriá, akit a napokban tüntetett ki Akihito japán császár a Felkelő Nap érdemrenddel.

hvg.hu Gasztro

Öten a Bocuse d'Or magyarországi döntőjében - Széll Tamás újra a ringben

A december 13-i selejtezőn 11 versenyzőből öten jutottak tovább a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe, amelyen elindul Széll Tamás, a 2013-as lyoni világdöntőn kiválóan szereplő séf is. A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen. 2016 májusában Európa 20 országának legkiválóbb séfjei nálunk versenyeznek.

MTI Itthon

A compó lehet az év hala

Célegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett Az év hala-közönségszavazás, amelyben ezúttal már most eldőlni látszik a verseny. Győzelmi esélyes: a compó

-gy- Gasztro

A top 10 karácsonyi recept

Bejgli, kocsonya, halászlé, libamáj, töltött káposzta - úgy tűnik, nincs az a gasztroforradalom, ami képes lenne lesöpörni a magyarok asztaláról ezeket az ételeket. Szerencsére. Ráadásul hagyományosan, háziasan, az újragondolást a fine diningra hagyva. Az élmény kedvéért kihörpintjük kupicából a léesszenciákat, kanalazzuk a szigorúan espumának nevezett habokat, de enni jobban szeretünk.

Marton Levente Gasztro

Tökéletes aprósütemény - recept

Egy kis fahéj, csipetnyi barnacukor, púpozott evőkanálnyi erjesztett advent-fíling, s máris itt a karácsonykor kedvelt apró édességek egyik remeke. A K.u.K, avagy Königliche und Kaiserliche, a Keksz és Karácsony élmény.

in Gasztro

"Ha erős az élmény, az a bor értékes"– interjú Lőrincz György borásszal

Még első osztályú vízilabdázó volt, amikor diplomázott a Kertészeti és Szőlészeti Egyetemen. Pár évvel később ugyanitt doktorált, hogy aztán újra visszaüljön az iskolapadba, csak éppen hittudományokat folytatni. A Borászok borászát (2008), az Év bortermelőjét (2009), a Mária-szobrokat emelő, templomot építő dr. Lőrincz Györgyöt, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonos-vezetőjét karácsony közeledtével a bor spirituális üzenetéről is kérdeztük.

T.S. Gasztro

Így készül a Krisztuskalács - recept

Nálunk is egyre népszerűbb karácsonyi ünnepi sütemény a német/szász gasztronómia kultúrkörből ismert Christstollen, egyszerűbben Stollen, vagyis a Krisztuskalács. Többféle változata van, a legismertebb az eredetvédett drezdai, amelyből óriási méretűt sütöttek a napokban Szászország fővárosának pékei. Mi azért a receptet nem rekordméretű mennyiségre adjuk meg.

1
5 6 7 8 9
234
Scheiring Gábor a Politicóban: Láttam, mit csinált Orbán, ezért tudom, hogyan kell megállítani Trumpot

Scheiring Gábor a Politicóban: Láttam, mit csinált Orbán, ezért tudom, hogyan kell megállítani Trumpot

Robbantgatott a honvédség, többen földrengést észleltek

Robbantgatott a honvédség, többen földrengést észleltek

Nagyon-nagyon hétfő reggel volt a MÁV-nak

Nagyon-nagyon hétfő reggel volt a MÁV-nak

Botjánál fogva rántott le a buszról egy 89 éves utast egy férfi Ferencvárosban

Botjánál fogva rántott le a buszról egy 89 éves utast egy férfi Ferencvárosban

Reykjavík, Texas - Kaleo-koncert Budapesten

Reykjavík, Texas - Kaleo-koncert Budapesten

Csak úgy tudták megmenteni a turista életét, hogy amputálták a sziklák közé szorult lábát

Csak úgy tudták megmenteni a turista életét, hogy amputálták a sziklák közé szorult lábát

Megvan, kiket javasol Karácsony Gergely a helyetteseinek

Megvan, kiket javasol Karácsony Gergely a helyetteseinek

Átadták a legjobb vállalatvezetőknek járó díjakat 

Átadták a legjobb vállalatvezetőknek járó díjakat 

Órákon belül megszülethet a tűzszünet Izrael és a Hezbollah között

Órákon belül megszülethet a tűzszünet Izrael és a Hezbollah között

A címlapról ajánljuk