Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Szikora Katalin Gasztro

Vén medve is megnyalja

Az idén korán, már március elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem élvezhető.

hvg.hu Gasztro

Medvehagyma-nap Orfűn

A hagyományos tavaszi medvehagyma-napot az idén április 5-én rendezik meg a Mecsek alján.

hvg.hu Gasztro

Milliók az iloki borospincékbe

Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.

hvg.hu Gasztro

Reneszánsz ételek

Reneszánsz évet tartanak idén itthon, a kulturális intézmények gazdag programmal várják az érdeklődőket. Így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is, ahol a jövő héten nyíló kiállításon az újjászületés korszakának gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a látogatok.

hvg.hu Gasztro

A Gerlóczy lett az Év Kávéháza

A Kávéházak.hu portál idén ötödik alkalommal állította össze a kávéházak Top 100-as listáját, s adta ki a legjobbnak járó díjat.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Pajtában sült először

Földünkön mintegy 195 ezer négyzetkilométeren burgonyát termesztenek. Évente több mint 300 ezer tonnát takarítanak be belőle, ennek több mint felét a fejlődő országokban. Azonos területi adottságok mellett, akár zordabb éghajlati viszonyok közt is több tápanyag nyerhető ki belőle, mint bármilyen más növényből. Hazánkban is jelentős az egy főre jutó fogyasztás: 50-55 kg.

Vétek György Gasztro

A hónap séfje: Cseh János - Gundel

Cseh János 1968-ban Eigen Egon tanítványaként kötelezte el magát a szakácsmesterség mellett. Szállodák konyháin kezdett tanulóként, és az ötcsillagos Sofitel (korábban Hyatt) konyhafőnökeként hagyta maga mögött a hotelek világát. Március elsejétől a magyar vendéglátás emblematikus,nemzeti intézményének számító Gundel étterem séfje.

Gőgh Csilla Gasztro

Fondü,raklett, avagy grillezett sajt

Ha egy valamirevaló svájci étterem ajtaján benyitunk, az első,ami megcsapja az orrunkat a szinte émelyítő sajtillat. S ha nem a fondütálak felől jön, akkor biztosan: raklett. Azaz grillezett sajt, amelyhez feltétlenül krumplit, legfeljebb még zöldséget esznek. Az biztos, hogy nem tartozik a diétás fogások közé.

Bari Máriusz Tech

Aggodalmat keltő nemzeti ételt visz magával a koreai űrhajós

Űrbe viszik a koreai konyha egyik alapvető fogását, a kimcsi nevű erjesztett, csípős savanyúságot. Az ezt megelőző fejlesztés legnagyobb kihívása az volt, hogy miként szabadítható meg az étel penetráns szagától, illetve a mélyűri körülmények között kockázatot jelentő baktériumaitól.

Medipress Plázs

Keveset tudunk az ízlelésről

Az ízlelésről az étkezés élvezetében és a túlélésben betöltött szerepe ellenére csak igen keveset tudunk.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Fondü: csók vagy bor

'Fondue isch guet und git e gueti Luune' - a fondü jó és jó hangulatot ad - tartja egy svájci szólás. Noha a fondü szó francia eredetű - a fondre ige jelentése "olvadni", "megolvasztani" -, a forró cserépedényben (caquelon) összeolvasztott sajtok mártását ma már tipikusan svájcinak tartják. Az alpesi országban állítólag a fondü fogyasztásának vidám szertartása tartja össze a közösségeket.

MTI Világ

Csak olasz lehet a parmezán

Az Európai Bíróság kedden megerősítette: csak olaszországi termék, a származási helye szerint védett és Párma térségében előállított Parmigiano Reggiano-t lehet Európában parmezánnak nevezni, így forgalmazni. Ez a parmezán.

Medipress Plázs

Milyen egy egészséges vacsora?

Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.

Vétek György Gasztro

Különleges sörök: a chilistől a füstöltig

Az egy főre jutó sörfőzdék számában Ausztria megelőzi Belgiumot, Csehországot, sőt még Németországot is: világelső. Közel nyolcmillió lakosát körülbelül 140 kisebb-nagyobb sörfőzde szolgálja. Különösen népszerűek a sörfőzde-sörözők, amelyekből a legfrissebb adatok szerint 114 működik országszerte, beleértve a 12 fővárosit. Ezek közül a 7 Stern Bräu kínálata keltette fel figyelmünket.

Vétek György Gasztro

Bajor vasárnap Bécsben

A vasárnap délelőtti sörözgetés hagyománya ma is él, és nemcsak Bajorországban, hanem más német anyanyelvű területeken is, például Ausztriában.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Heti ajánlatunk: a banán

A banán a negyedik legfontosabb haszonnövény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Neve és külseje egyaránt megtévesztő, hiszen a banánfa tulajdonképpen csak cserje, bár az áltörzs sokszor akár 3-5 méter magasra is megnő.

Gőgh Csilla Gasztro

Segal Viktor: "Itthon az olcsó éttermek a legdrágábbak"

Segal Viktor szerint az idősebb szakácsgeneráció idehaza még mindig azt hiszi, a vendégnek liszttel habart ételek, kockából készített levesek, túlsütött húsok dukálnak. A fiatalabbak közben remekműveket alkotnak.

Gőgh Csilla Gasztro

A Mi Sörünk, a Mi Borunk Svájcból

Igazi csodabogár Ákos István. Spagettis edényben kezdte a házi sörfőzést, mely annyira sikeresnek bizonyult, hogy ma már Bázel legnagyobb sörüzemének tulajdonosa, s igen népszerűek a szigorúan csak férfiaknak tartott sörfőző tanfolyamai. Újabban a borászkodással is kacérkodik, méghozzá magyar terepen.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szezonja van: kocsonya

A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk.

1
218 219 220 221 222
234
Érzi a stresszt? Úgy tűnik, hogy egy népszerű étrenddel csökkenthető

Érzi a stresszt? Úgy tűnik, hogy egy népszerű étrenddel csökkenthető

Szülésznőket gyanúsítanak korrupcióval a budapesti nyomozók

Szülésznőket gyanúsítanak korrupcióval a budapesti nyomozók

10x gyorsabb összeszerelni az új szélerőművet, Bill Gates is támogatja az ötletet – videó

10x gyorsabb összeszerelni az új szélerőművet, Bill Gates is támogatja az ötletet – videó

Trump oktatásiminiszter-jelöltje egyszer csak felállt a kerekesszékből, és tökön rúgta a férjét

Trump oktatásiminiszter-jelöltje egyszer csak felállt a kerekesszékből, és tökön rúgta a férjét

Nem 187, hanem 470 millió euróval romlott szeptemberben a külkereskedelmi egyenlegünk

Nem 187, hanem 470 millió euróval romlott szeptemberben a külkereskedelmi egyenlegünk

A nyékpusztai gázmezőn akciózott a Greenpeace

A nyékpusztai gázmezőn akciózott a Greenpeace

Beszakadt a forint, 414-re ugrott az euróárfolyam

Beszakadt a forint, 414-re ugrott az euróárfolyam

Hogyan készül a kultfilm? David Fincher a Harcosok klubjának adaptációjával telibe talált

Hogyan készül a kultfilm? David Fincher a Harcosok klubjának adaptációjával telibe talált

Szabadon engedték a halálra ítélt iráni rappert

Szabadon engedték a halálra ítélt iráni rappert

A címlapról ajánljuk