hvg.hu
Élet+Stílus
Sebestyén Balázs: „Nagyon nagy a baj az országban”
A műsorvezető arra biztatja a követőit, hogy segítsenek a nélkülözőkön.
Nem túlzás azt állítani, hogy a New York Times gasztronómiai újságírója egyenesen beleszeretett Magyarország egyik büszkeségébe, a tokaji aszúba.
Négy héten át küzdöttek a kis szakácsok az RTLII főzőműsorában, míg végül ketten, Hegedűs Hanga és Stiefvater Leni jutottak a Konyhafőnök Junior végső, pénteki fináléjába, akik a győzelemért komoly csatát vívtak egymással. A háromfogásos menüsor elkészítése után végül Hanga lett a győztes.
Az egy főre jutó karácsonyi vásárok tekintetében valószínűleg világstatisztikát döntögethetne Budapest, főleg a Belváros. Ez utóbbi lassan egy faltól falig vásár hatalmas zsírosbödönökkel a Madách tér leágazásaitól a Városháza téren, az Erzsébet téren át a Szent István térig. De igazán csak a Bazilikánál, illetve Óbudán találtunk szerethető rendezvényt.
A Magyar Bor Akadémia december 4-én délben sajtótájékoztató keretében hirdette ki az Év Bortermelője 2015 cím nyertesét. A díjazottat öt jelölt közül választották ki.
Megvan az Év Piarista Bora. Mindjárt két száraz vörös Villányból és Zánkáról. A rend magyarországi tartománya által meghirdetett borválogatás díjazottjai a napokban vehették át a kitüntető oklevelet.
Akarjuk, vagy sem, minden téren toplistákat mutatnak fel nekünk folyamatosan, mert toplistákat készíteni divat, s küldetés is egyszerre. Magunkat csak egyszerű vendégnek tartva, küldetéstudatunk nekünk is van. Felvállaljuk, és szívesen megosztjuk, hogy mit szeretünk.
Egy kicsit kell moszatolnunk naponta, és akár 120 évig is vidáman eléldegélhetünk. Csak megszokás kérdése, hogy pár gramm algával, hínárral spékeljük a kedvenc pizzánkat, hamburgerünket.
Advent van, de nem úgy tűnik, hogy annyira lecsendesednénk mostanság. Ellenkezőleg. Megindul az össznépi gyűjtőgetés a bevásárló központokban, rohamra indulunk a szatyrainkkal a piacokra, listázunk, cetlizünk, spájzolunk. S bennünk a gyomorideg. Háborgó bensőnknek, megtépázott idegeinknek jól jön egy kis nyugtató. Egy tál leves, biztosan.
Három érmet is elhozott a franciaországi Effervescents du Monde nemzetközi pezsgőversenyről a Törley.
Az adventtől karácsonyig tartó időszakban egyre-másra jelennek meg a jobb sörözőkben, boltokban az ünnepi sörök. Persze nem attól lesznek azok, hogy nagy hirtelen Mikulás-jelmezbe öltözteti palackjait a gyártó, vagy téliesíti a címkéit.
A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma az elmúlt évek díjazottjainak közreműködésével véglegesítette a 10. Borászok Borásza díj jelöltjeinek listáját. A szakma döntése, kit találnak maguk közül a legjobbnak az idén.
Egyedülálló kiállítást rendezett a spanyolországi Málaga idén megnyílt kulturális és művészeti központja, az El Centre Pompidou novemberben: a város éttermeinek séfjei olyan ehető műveiket mutatták be, amelyeket művészeti alkotások ihlettek. A látogatók ezúttal a tárlatot nemcsak megszemlélhették, de tetszés szerint választhattak közülük és elfogyaszthatták őket.
A Gundel Művészeti Díj közel másfél évtizedes történetében először kapott elismerést konyhaművész: Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje érdemelte ki a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat 2015-ben.
„Napi kevés dióbél, és az ember tovább él”- tartja a mondás. Kevés gyógyszer van, ami ilyen jó tud lenni, és ennyire jól érzi magát a konyhánkban.
Két hét múlva, december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják a világ legtekintélyesebb tudományos és irodalmi díjának átadási ünnepségét és díszvacsoráját. Az ünnepi menünek mindig nagy szakmai és közönség visszhangja van.
A legnagyobb multinacionális sörgyártókra egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Királyságban és az USA-ban is a mind nagyobb számú és egyre növekvő kapacitású kézműves sörfőzdék részéről.
Mi lehet jobb annál borisszának, mint világkörüli útra indulni egy pohárral, fel sem állva az asztaltól? Eláruljuk: az, amikor egy pincében a hazai terméssel összehasonlítva kóstoljuk a világ kiemelkedő borait. Egerben jártunk.
Nemzetközi konferencián és monstre kóstolón tájékozódhattak múlt pénteken Siklóson és Villányban fogékony borisszák a Cabernet Franc sajátosságairól. Ezúttal sem mondjuk meg a tutit, azt azonban szeretnénk jelezni, hogy Villányban és a Loire mentén egészen másként gondolkodnak erről a csodálatos fajtáról.
Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauza. Az év étterme az Alabárdos lett, az év vidéki éttreme az Anyukám mondta, az év borászata a Heimann. Mutatjuk a többi díjazottat is.
A közelmúltban nem éppen szokványos díjkiosztó gálára került sor sörös berkekben. A Főzdefeszt szokás szerint kihirdette az év sörfőzőjét és sörfőzdéjét, díjat kapott a legszebb sörcímke is. Ami azonban meglepetés volt, amint azt a szervezők jelezték „egy páratlan, iparágon átívelő összefogás keretében”, közösen jegyezték az eseményt a Magyar Sörgyártók Szövetségével, melynek igazgatója adta át a legjobbnak tartott sörmédiumnak járó díjat.
A kismamáktól 50-200 ezer forintot kértek, a pénzt számláikra utaltatták.
Mutatjuk a HVG Diploma 2025 oktatói részrangsorának első tíz helyezettjét, ami idén valójában tizenegy.
Nézeteltérések alakultak ki az igazgatótanács és Tavares között, megköszönték a munkáját.
Egy szemtanú szerint egy bírói döntés nyomán szabadultak el az indulatok.
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.