És akkor Kósa Lajos szobrát bevágták a zaciba

És akkor Kósa Lajos szobrát bevágták a zaciba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszavásárolhatják a lakásukat a bedőlt devizahitelesek; sokkal többet túlóráztathatnak majd a cégek két fideszes képviselő terve szerint; levélben figyelmeztette a volt MVM-vezér a paksi bővítésért felelős minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Kedvező feltételekkel vásárolhatnák vissza a lakásukat a Nemzeti Eszközkezelő programjában résztvevő bedőlt devizahitelesek – erről adott be törvényjavaslatot Semjén Zsolt és Bártfai-Mager Andrea. Nagyjából 90 ezer bedőlt devizahitelesen viszont ez sem segítene.

Mivel a Nemzeti Eszközkezelő így szép lassan fölöslegessé válna, már meg is jelent a kormányrendelet arról, hogy többet nem lehet ingatlant felajánlani a szervezetnek.

Mi lenne a jó megoldás?

Levélben figyelmeztette Mártha Imre volt MVM-vezér Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztert, hogy változtasson az atomerőmű-projekten, mert szerinte most van itt az utolsó lélektani pillanat, amikor ezeken még módosítani lehet. A hvg.hu birtokába került levélben Mártha arról írt: ha nem változtatnak, a hibás döntések költsége akkora lesz, hogy azt a következő két generáció is nyögni fogja.

A levél téma volt a Parlament költségvetési bizottságának Paksra kihelyezett ülésén is. A bizottság elnöke, a DK-s Varju László kérte a minisztert, a testület előtt reagáljon a levélre. Süli János úgy válaszolt, magánlevélről van szó, amelyet megköszönt Mártha Imrének, azt ígérve neki, "majd beszélünk róla". 

©

Mi lesz ebből?

Egyetlen, veszteséges vállalkozása volt Vörös József ügyvédnek idén október közepén. Aztán hirtelen változott a helyzet: két hét leforgása alatt tulajdonos lett az egykor Simicska Lajos birtokában lévő cégek nagy részében.

Vörös korábban azzal került be a hírekbe, hogy kiderült róla: három MNB-s alapítványtól is fizetést kap, idén pedig levideóztuk arról a különgépről leszállva, amelyen Mészáros Lőrinc és több üzlettársa utazott a Chelsea-Vidi meccsre. Októberben aztán egyedüli részvényes lett a Mezortban, Simicska korábbi agrárcégében. Novemberben pedig megszerezte a korábban Simicskához tartozó reklámcégeket, a Megapolis Media Zrt.-t, amely Simicska médiavállalkozásait birtokolta, valamint a Pro A és a Pro B nevű cégeket, amelyek a Közgép résztulajdonosai voltak.

Mi a tanulság?

A hét képe: sötétben, biodíszletnek használt gyerekekkel avatott fel Becsó Károly fideszes képviselő egy árkot.

©

300-ról 400 órára emelné Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos az éves túlórakeretet ott, ahol kollektív szerződés van. A két képviselő a munkaidőkeretet is átalakítaná: egy helyett három év lenne az időszak, amely alatt ki kell jönnie a munkaórák szabályos számának. Ez a szakszervezetek szerint azt jelenti, hogy szinte korlátlanul dolgoztathatnák az érintetteket – a buszsofőrök már életveszélyes terhelésről beszéltek -, a Fidesz viszont azt válaszolta, ők csak segíteni szeretnének azokon, akik többet akarnak dolgozni.

Nem örülhetnek az állami szférában dolgozók sem: a kormányzati tisztviselőkről szóló törvényjavaslattal elvesznek tőlük öt nap szabadságot.

Ön mit szeretne?

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ épületét ajánlotta fel Debrecen önkormányzata fedezetként a BMW-gyár felépítéséhez szükséges 44 milliárd forintos hitelhez. Emlékezetes, a Modem volt az a hely, ahol 2009-ben az akkori polgármester, Kósa Lajos szobrát is kiállították a Kis magyar pornográfia nevű tárlaton. A városvezetés nem csak hitelszerződést kötött az Erste Bankkal, hanem határidős devizaügyletet is, hogy tompítsák az árfolyamkockázatot.

©

A jelzálogra a képviselők is „felvonták a szemöldöküket” az ülésen, a szavazás előtt ők is megkérdezték a polgármestert, hogy ha úgy adódik, a bank viheti-e a Modemet, mire azt a választ kapták, hogy „hát a fedezetvállalásnak ez a lényege”.

Hogy jön ki ebből Debrecen?

A DAC-futballakadémia megnyitóján beszélgettünk Világi Oszkárral, a Felvidék leggazdagabb magyarjának tartott üzletemberrel. Világi azt mondta: nem tartja magát oligarchának, becsüli Orbán Viktorban azt, hogy alkotni akar, ráadásul 1989-ben mindketten olyan pártban politizáltak, amely a Liberális Internacionálé tagja lett.

Arról is beszélt: Magyarországon és Szlovákiában hiába gyors a növekedés, ha a dinamizmus leginkább az autóiparból ered. Az ugyan jó bázis, de a gyors robotizáció az ott dolgozókat fogja leginkább sújtani, ezért elsődleges, hogy az oktatás rendben legyen. Az viszont, hogy megoldják az oktatásügy problémáit, „a legnehezebb harc, mert ezt politikai segítség nélkül nem lehet megvívni”.

©

És ön, oligarchának tartja?

Másfél évvel ezelőtt 2,9 milliárd forintot nyert el Szeged a Holt-Tisza megtisztítására, de a helyiek szerint azóta egy kapavágás sem történt. Ezért hívtak össze egy lakossági fórumot, ahol a város parlamenti képviselője és a vízügyi igazgató sem tudta eloszlatni a bizalmatlanságot.

A holtág évtizedeken át gyakorlatilag Szeged pöcegödre volt. Most azt ígérik, hogy máshonnan csoportosítanak át pénzt, kiderült ugyanis, hogy az iszapnak jelentős a szénhidrogén-szennyezettsége, így a munkát nem lehet vízgazdálkodási forrásból finanszírozni. Az viszont nem derült ki, hogy ki adná a pénzt a takarításra.

©

Mi lesz a holtág sorsa?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Hozzászólások