Magyar Posta: Az EU miatt nincs pénz béremelésre

Magyar Posta: Az EU miatt nincs pénz béremelésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cég vezérigazgatója szerint a postai szolgáltatók a világon mindenhol "szenvednek".

A postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni. Az Európai Unió emiatt olyan támogatási rendszer hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák saját szolgáltatójukat. A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi – magyarázta a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója az M1-en pénteken. Schamschula György hozzátette: a bérek eközben negyven százalékkal emelkedtek, a keretösszeg viszont nem követi a növekedést.

A vezérigazgató azt is mondta, hogy a posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz.

A postai szolgáltatók a világon mindenhol „szenvednek”, mert az iparág sokat változott az elmúlt években, például egyre kevesebb levelet küldenek az emberek, és a csekkforgalom is hanyatlik – jegyezte meg.

Ahogy megírtuk, a hétfői bértárgyaláson nem sikerült egyezségre jutnia a Magyar Posta vezetőségének és a postás szakszervezeteknek. Ezért utóbbiak szombatra tüntetést hirdettek Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé.

Schamschula a mostani interjúban azt mondta, a jövő hétfőn folytatják a tárgyalásokat.

Postástüntetés jöhet szombaton

A Magyar Posta vezetősége és a szakszervezetek közötti hétfői bértárgyalás sem vezetett eredményre.

Hozzászólások