A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

A Szuperligában a focimeccseket is lerövidíthetik, ha úgy kívánják a nézők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Interjút adott a szakadárliga elnökévé vált Florentino Perez, aki azt is elmagyarázta, miért jó az a focinak, ha a sztárcsapatok tovább gazdagodnak.

Tévéinterjúban vágott oda többször is keményen a nemzetközi labdarúgó szervezeteknek (FIFA, UEFA) a Real Madrid elnöke, illetve a formálódó szakadár európai szuperliga elnöke, Florentino Perez – szúrta ki a 444.

Perez elmondta, azért kellett a még félkésznek sem nevezhető, de már biztosan meghívásos bajnokság részleteivel előállni, mert a nagycsapatok nagyon rossz pénzügyi helyzetbe kerültek a koronavírus miatt, és erre kellett gyorsan megoldást találni.

“Arra jutottunk, hogy a járvány okozta veszteséget úgy tudjuk enyhíteni, ha a Bajnokok Ligáját lecseréljük a Szuperligára. Amikor a közvetítési bevételek jelentik az egyetlen bevételi forrásodat, a megoldás az, hogy vonzóbb meccseket kell játszanod, hogy a világ focirajongói a nagy klubok egymás elleni meccseit nézhessék. A Real Madrid nagyon rossz gazdasági helyzetben van. Két szezon alatt több mint 400 millió euró veszteségünk keletkezett” – mondta Perez.

Még érdekesebb, hogy bevallotta, a liga szabályait közvélemény-kutatások alapján találták ki: ezekből állítása szerint az jött ki, hogy változtatni kell, mert a 16–24 éveseket már nem érdekli a futball, és a nagy részüket azért, mert sok a gyenge színvonalú meccs.

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Soha nem volt még akkora kihívás az európai futball vezetői előtt, mint most, amikor tizenkét nagy klub vezetői bejelentették, hogy saját bajnokságot hoznak létre. De elmennek-e a szakadárok a falig, és hagyják, hogy az UEFA kizárja a részt vevő játékosokat a válogatottból, a klubokat pedig a saját hazájuk bajnokságából?

Ezek a fiatal nézők – akiket Perez vissza akar csalogatni a videojátékoktól – akár azt is elérhetik, hogy csökkentik a meccsek játékidejét a jól megszokott 90 percről, ugyanis a kutatások szerint ez már túl hosszú idő.

Az elnök kifejtette, hogy tulajdonképpen ők tesznek meg mindent a sportágért, hiszen az emberek azt akarják, hogy a legnagyobbak játsszanak egymással, de ennél is tovább ment: szerinte azért érdeke az, hogy a már amúgy is gazdag csapatok még gazdagabbak legyenek, mert a kisebb csapatoktól ők vásárolnak játékosokat.

Perez hozzátette, nem tudja komolyan venni a szövetség fenyegetéseit a BL-ből vagy akár a játékosok világ- és Európa-bajnokságokról való kizárásával. “Az UEFA monopóliumának vége, új idők jönnek” – mondta.

A tervek szerint a következő szezon elején elindítják a Szuperligát akkor is, ha eredménytelenek a tárgyalások, és akkor is, ha a PSG, a Bayern München és a Dortmund tényleg nem csatlakoznak.

Hozzászólások