Hogyan teleltessük a muskátlinkat?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az álló muskátlit 60-70 százalékban sikeresen lehet átteleltetni, míg a futó muskátliknál csak 30-40 százalékos ez az...

Az álló muskátlit 60-70 százalékban sikeresen lehet átteleltetni, míg a futó muskátliknál csak 30-40 százalékos ez az arány. Sajnos a muskátli évről évre veszít szépségéből, így a három évnél idősebb muskátlikat már nem érdemes áttelelni, ezért inkább szaporítson dugványról új növényeket az anyatőről.

 

Muskátli teleltetéséhez legalkalmasabb egy 8-12 fokos, nem túl világos és jól szellőző helyiség. Azért fontos a nem túl világos és hideg helyiség, mert így a muskátli fejlődése leáll, és nem növekszik tovább. Fűtött, meleg lakásban a muskátlit nem lehet átteleltetni!  Ne felejtsük el a virágokat és a bimbókat eltávolítani, mert csak így lesz életerős muskátlink a következő évben is.

Teleltetés hűvös folyosón

Az első teleltető módszer, amit ma a legtöbben alkalmaznak a téli folyosó. A legtöbb panellakásban vagy kertes házban található olyan folyosó, ahol kevesebb a fény és a fűtés sem túl erős. A muskátlikat kitehetjük az előtérbe vagy egy társasház folyosójára – persze ha a kedves szomszéd nem viszi be a saját lakásába. Télen csökkentsük le a locsolást, a hajtásokat vágjuk vissza a felére, és épp csak annyi vizet adjunk a növénynek, hogy a földje ne száradjon ki teljesen. Régen vidéken a pincében teleltették a muskátlikat vagy úgy, hogy kivették a cserépből a növényt, majd visszavágták a gyökereket és a hajtásokat. A növényeket azután újságpapírba csomagolva vagy fejjel lefelé lógatva sötét pincében teleltették. 
Ha van pincénk ezt ma is megtehetjük, akár úgy is, hogy benne hagyjuk a növényt a cserépbe. Fontos azonban, hogy ne öntözzük és sötét hűvös helyen tartsuk télire.

Teendők tavasszal

Tavasszal szedjük elő a cserepes vagy épp újságpapírba csomagolt kis muskátlikat, majd tegyük azokat friss földbe, végül szépen fokozatosan szoktassuk a növényeket az egyre melegebb és világosabb időjáráshoz. Ültetés után ne adjunk tápoldatot legalább egy hónapig, hiszen a friss föld elég tápanyagot tartalmazz a növények számára. Júniustól már minden héten egyszer adhatunk az öntözővízhez egy kevés muskátli és balkon tápoldatot, így pótolva a növénynek a fokozott ásványi anyag szükségletét.

Kovács Erika
viragcenter.hu


Hozzászólások