szerző:
hvg.hu

Jelentősen javult az internetes közhangulat az elmúlt hónapban – derül ki az NRC Piackutató június végi felméréséből. A hvg.hu NetHangulat Index 3 pontot emelkedett, és július végén 32 ponton állt, az optimisták aránya pedig hosszú idő után újra meghaladta a 25 százalékot.

Az NRC Piackutató immár több mint másfél éve méri fel az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról és a közeljövőt illető várakozásairól. 2007 első félévében az internetes közhangulat gyakorlatilag stagnált, a kivételt csupán március jelentette, amikor a NetHangulat index elérte a 31 pontot. Július végén ennél is magasabbra kúszott az index – a 32 pontos érték 3 pontos növekedést jelent a megelőző hónaphoz képest. A politikai uborkaszezon, a nyári szabadságok – úgy tűnik – jó hatással vannak az internetezők hangulatára, ilyen „magas” indexértéket ugyanis több mint egy éve nem mértünk.

Emlékezetes, hogy a Nethangulat index még tavaly júniusban, a megszorító intézkedések bejelentése után zuhant egyetlen hónap alatt 40-ről 27 pontra, majd egy ugyancsak júliusi emelkedést követően (31 pont) augusztusban érte el eddigi mélypontját (25 pont). Azóta az index egy igen szűk (25-31 közötti) intervallumban mozgott, ez tört meg most július végén. Kérdés azonban, hogy az év hetedik hónapja ezúttal valódi áttörést hoz-e, vagy a tavalyihoz hasonlóan most is csak átmeneti, szezonális hangulatjavulásnak vagyunk tanúi.

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés korábbi hónapokkal megegyező módon novemberben is a következő volt:

Általában milyennek látja a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok? (pont; max.: 100, min.: 1)

2006/08

09

10

11

12

2007/01

02

03

04

05

06

07

25

30

26

28

31

27

27

31

28

28

29

32


A NetHangulat Index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyékében borúlátó hangulat jellemezte. Az index eddigi maximumát az országgyűlési választások idején érte el, minimumát pedig a gazdasági megszorító csomag részleteinek napvilágra kerülésekor. Júniusban az internetezők 67 százaléka számít pesszimistának, és 26 százalék gondolja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok. Bár az internetezők kétharmada még mindig inkább borúlátó, hosszú idő után először ilyen alacsony a pesszimisták aránya – arányukban májushoz képest 6 százalékpontos csökkenést figyelhettünk meg.

Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok? (százalék)

május

június

július

Optimista
Egyértelműen
vagy inkább jól
alakulnak a dolgok

22

22

26

Nem tudja megítélni

5

7

7

Pesszimista
Egyértelműen
vagy inkább rosszul
alakulnak a dolgok

73

71

67

Jobb, de még mindig erősen pesszimista (Oldaltörés)

A NetHangulat Index értéke nem azonos a különféle társadalmi csoportokon belül, bár éppen júliusban csökkentek a különbségek, ami annak köszönhető, hogy éppen a legpesszimistább társadalmi rétegekben nőtt leginkább az index értéke. A férfiak esetében két, a nők körében viszont öt pontos növekedést figyelhettünk meg, de ugyancsak öt pontos emelkedést regisztráltunk a községekben élők és a 30 év alattiak körében is. Az 50 felettiek esetében ezúttal csak egy pontot emelkedett az index értéke, de még így is ez a korosztály az, amelyik egyértelműen a legoptimistább: esetükben 43 ponton áll a NetHangulat Index.


Az ország
h
elyzete

2006/08

09

10

11

12

2007/01

02

03

04

05

06

07

Jelenleg

22

31

31

30

32

30

29

31

28

27

28

31

Jövőre

23

36

35

32

33

32

33

35

31

30

31

33

A válaszadók a kutatás során nem csak általánosságban, hanem egyes tényezők szerint lebontva is értékelték az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A megkérdezettek az iskolai osztályzatoknak megfelelő ötös skálán külön értékelték a demokrácia működését, a gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátást, a közlekedést, a szociális ellátást és az ország nemzetközi megítélését. Az ország helyzetét kifejező mérőszámok a NetHangulat Indexhez hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50 tekinthető – az ennél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak.

Az ország jelenlegi helyzetére vonatkozó index – a főindexhez hasonlóan – szintén 3 pontot nőtt az előző hónaphoz képest, így ez az index jelenleg 31 ponton áll. Az ország helyzetére vonatkozó mérőszám, csakúgy, mint a főindex, tavaly augusztusban érte el mélypontját (22 pont), ám már szeptemberben jelentősen nőtt, és sokáig gyakorlatilag változatlan maradt – 2007 második negyedévében azonban ismét 30 alatti értékeket vett fel, amihez képest a júliusi érték „kimagaslónak” számít. Júniushoz képest számottevően nőtt a demokrácia működésével való elégedettség (talán éppen a politikai uborkaszezon következtében), de a közlekedés helyzetével kapcsolatban is javult az internetezők véleménye. Leginkább továbbra is az egészségügyi ellátással és az ország gazdasági helyzetével elégedetlenek (ötös skálán mindkettő épphogy eléri el a 2-es átlagot) – igaz, pont ezeken a területeken bíznak a legnagyobb mértékű javulásban.

Egy éven belül pozitív változásokat várnak az internetezők – az előbbiek mellett – a közlekedést és az ország nemzetközi megítélését illetően is. Az egy évvel későbbre vonatkozó várakozásokat mutató index így 2 ponttal magasabb, mint a jelenlegi helyzetre vonatkozó – a 33-as érték tehát azt mutatja, hogy miközben a netpolgárok a júniusinál jobbnak ítélik a helyzetet, továbbra is fenntartják a közeljövőre vonatkozó szolidan pozitív várakozásaikat.

Az egyén
helyzete

2006/08

09

10

11

12

2007/01

02

03

04

05

06

07

Jelenleg

50

55

53

51

52

51

51

51

48

49

50

51

Jövőre

51

55

53

51

52

52

52

54

51

52

52

53


A kutatás során az internetezőket arra is megkértük, hogy ötös skálán értékeljék saját jelenlegi és jövőbeli helyzetüket: az anyagi helyzet, a munka (tanulás) és az emberi kapcsolatok tekintetében. Az egyéni helyzetet kifejező mérőszámok a korábbiakhoz hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50-es érték tekinthető, amelynél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak. Az internetezők a vizsgált dimenziók közül emberi kapcsolataikat értékelik a legjobbnak és anyagi helyzetüket a legrosszabbnak. Ez a sorrend a felméréssorozat kezdete óta nem változott.

Az egyén jelenlegi helyzetét mutató index értéke márciusig minden esetben elérte a középpontot jelentő 50-es értéket – áprilisban azonban megszakadt a sorozat, az index értéke 48 pontra csökkent – utána azonban lassú növekedésnek indult, és júniusra ismét elérte az 50 pontot. A júliusi érték ennél egyetlen ponttal magasabb – ezzel párhuzamosan ugyancsak egy pontot nőtt az egy évvel későbbi helyzetet mutató index, amely jelenleg 53 ponton áll. A jelen, illetve a várt jövő közötti 2 pontos különbség továbbra is arra utal, hogy az internetezők úgy vélik, az ország helyzetében rövidtávon bekövetkező változások – elsősorban anyagi helyzetükben – számukra is érezhetővé válnak majd, ugyanakkor számottevő javulásban továbbra sem bíznak.

Intézményi bizalom (Oldaltörés)

Miközben a NetHangulat Index, valamint az egyes alindexek értéke júliusban jelentősen nőtt, a vizsgált intézmények közül egyiknek a presztízse sem változott számottevően. Bár 1-2 pontos növekedést-csökkenést több esetben is megfigyelhettünk, ezek a változások sehol sem haladják meg a statisztikai hibahatárt, így a bizalom változásáról egyik intézmény esetében sem beszélhetünk.

Intézmények bizalmi indexe (10-es skálán)

június

július

változás

Alkotmánybíróság

5,9

5,8

le

ENSZ

5,8

5,7

le

Európai Unió

5,5

5,6

fel

NATO

5,3

5,1

le

Ombudsmanok

5,1

5,3

fel

Bíróságok

5,0 5,1

fel

Köztársasági elnök

4,9

5,0

fel

Civil szervezetek

4,8

4,7

le

Rendőrség

4,6

4,7

fel

Önkormányzatok

4,5

4,6

fel

Egyházak

4,1

3,9

le

Kormány

3,2

3,3

fel

Parlament

3,2

3,3

fel

Politikai pártok

2,5

2,5

-

A felmérést az NRC 2007. július 26. és 31. között végezte ezer internethasználó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Év végére a netpolgárok pesszimizmusa bizonytalanságba fordult

Az év végére valamelyest javult az internetezők közhangulata – ez olvasható ki az NRC Piackutató december végi felméréséből. Egy hónap alatt újabb 3 pontot emelkedett a hvg.hu Nethangulat index, amely így most már 5 ponttal magasabban áll, mint október végén.

hvg.hu Itthon

Féléves csúcson a hvg.hu NetHangulat Index

Februárban ismét felmérte az NRC Piackutató Kft. az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról, és a közeljövőt illető várakozásairól. A NetHangulat index szignifikáns mértékben emelkedett, azaz a hálópolgárok most szebbnek látják a világot, mint egy hónappal korábban. A demokrácia működése és az ország nemzetközi megítélése kapta a legjobb osztályzatot.

hvg.hu Itthon

Továbbra sem vagyunk túl bizakodóak

Március végére 4 ponttal nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Jelentősen nőtt az optimisták aránya, de még mindig csupán az internetezők 23 százaléka gondolja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

December: eddigi legmagasabb értékén a NetHangulat index

Az internetezők a korábbiaknál jobbnak látják a magyarországi helyzet alakulását – derül ki az NRC piackutató cég decemberi, a hvg.hu megbízásából készített kutatásából. A folyamatok megítélésében óriási a különbség a budapestiek és kistelepüléseken élők között.

hvg.hu Itthon

Drámaian romlott a rendőrség megítélése

Nem változott az internetes közhangulat az elmúlt egy hónapban, a hvg.hu NetHangulat index május végén ugyanúgy 28-as értéket vett fel, mint áprilisban – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A friss vizsgálat legszembeötlőbb eredménye, hogy – az elmúlt hetek botrányainak hatására – jelentősen romlott a rendőrség megítélése.

hvg.hu Itthon

Hvg.hu NetHangulat Index: inkább rosszul mennek a dolgaink

Csökkent azoknak az aránya, akik anyagi helyzetük romlásától tartanak. A diplomások jobban bíznak a hazai közintézményekben, és jobbnak ítélik meg az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. Mégis, az internetezők lényegében ugyanúgy látják a magyarországi helyzet alakulását, mint októberben – derül ki az NRC piackutató cég novemberi kutatásából.

hvg.hu Itthon

Ismét romlott a köztársasági elnök megítélése

Októberre ismét esett a hvg.hu NetHangulat index értéke. Bár az internetezők több mint háromnegyede szerint Magyarországon inkább rossz irányba mennek a dolgok, az ország gazdasági helyzetét valamivel jobbnak érzik, mint egy hónappal ezelőtt. Leginkább a demokrácia működésével és az ország nemzetközi megítélésével kapcsolatban romlott a netezők véleménye – mindez valószínűleg az elmúlt napok-hetek belpolitikai eseményeinek is köszönhető.

hvg.hu Itthon

Év eleji pesszimizmus a netpolgárok között

Az új év elejére ismét csökkent a hvg.hu NetHangulat index értéke, amely január végén 27 pontot vett fel – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az internetezők ismét közel háromnegyede véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és csak minden ötödik hálópolgár nevezhető optimistának.

hvg.hu Itthon

A hvg.hu NetHangulat index már csak 38 ponton áll

Több hazai internetező gondolta úgy októberben, mint szeptemberben, hogy Magyarországon rosszul alakulnak a dolgok – derül ki az NRC piackutató cég felméréséből. Továbbra is az egészségügy helyzetért aggódnak a legtöbben. Kis mértékben, de javult a kormány megítélése.

hvg.hu Itthon

Javult a közbizalom az intézmények, leginkább a rendőrség iránt

Gyakorlatilag változatlan az internetes közhangulat – derül ki az NRC Piackutató június végi felméréséből. A hvg.hu NetHangulat Index mindössze egyetlen pontot emelkedett, és most 29 ponton áll, a pesszimisták aránya pedig még mindig több mint 70 százalék. Az egyetlen komoly változás a rendőrség megítélésében történt: az elmúlt hónap drámai csökkenését követően júniusban jelentősen nőtt a fegyveres testület bizalmi indexe.

hvg.hu Itthon

Csökkent a bíróságokba vetett bizalom

Az év második hónapjában nem változott a hvg.hu NetHangulat Index értéke, februárban ugyanúgy 27 ponton állt, mint egy hónappal ezelőtt – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az internetezők mindössze 18 százaléka optimista, háromnegyedük szerint viszont rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Mélyrepülésben a kormány és az elnöki intézmény presztízse

Nem változott jelentősen az internetezők közhangulata az utóbbi egy hónapban – ez olvasható ki az NRC Piackutató november végén végzett felméréséből. Bár a hvg.hu NetHangulat index 2 pontot emelkedett, és némiképp nőtt az optimisták aránya, az internetezők közel háromnegyede még mindig úgy véli: rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

A netezők szinte értéktelennek látják a politikai pártokat

Átmeneti volt a hvg.hu NetHangulat index márciusi emelkedése – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Április végére ugyanis ismét a korábbi szintre esett vissza az index értéke, és az internetes társadalom 72 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok.

Betépve vezette a kamiont a tatabányai férfi

Betépve vezette a kamiont a tatabányai férfi

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Ahány személyi kölcsön, annyi szokás – útmutató a gyors pénzt keresőknek

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével