A Continental reagált rá, hogy elégedetlenek lennének a kormányzati bértámogatással

A Continental reagált rá, hogy elégedetlenek lennének a kormányzati bértámogatással

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak kölcsönzött munkaerőt épít le a Continental, a kormány bérprogramját pedig „köszönettel fogadták”, „jelentős támogatás”, valószínűleg igénybe is fogják venni.

Közleményt adott ki a Continental arra a hírre reagálva, miszerint a helyi szakszervezet szerint elégtelennek tartják a kormány bértámogatási programját, és leépítésekre készülnek.

„Makón a jelenleg látható vevői megrendelések és a termelés várható felfutási üteme alapján arra a döntésre jutottunk, hogy csökkentjük az egyik munkaerő-kölcsönző partnerünk által biztosított szolgáltatás igénybevételét, továbbá 2020. május 1-től csökkentett munkaidőt tervezünk bevezetni” – pontosítja a korábbi értesüléseket a cég. „Ezen intézkedések bevezetésével rövid távon csökkenthetők a megrendelésállomány változásból adódó esetleges negatív hatások, bízva abban, hogy az év második felében a kapacitásainknak megfelelő kereslet is fokozatosan megjelenik. Vállalatunk a munkahelyek megtartása érdekében, folyamatosan értékeli azokat a lehetőségeket, amikkel a rendelésállomány csökkenésből adódó, esetleges negatív hatásokat minimalizálni tudja” – írják.

A cég szerint szó sincs arról, hogy kevesellnék a kormány bértámogatási konstrukcióját: „Köszönettel fogadtuk a Magyar Kormány eddigi intézkedéseit. Az R&D munkahelyek támogatása attraktív és jelentős támogatás a kompetenciák megtartásához. A rövidített munkaidőre vonatkozó szabályozás a ma, 2020. április 22- én véglegesített utolsó változat szerint már szintén érdemi előrelépést jelent vállalatainknak a munkahelyek megőrzésében. Az első analízisek szerint több telephelyünk is alkalmazni fogja.”

A Napi.hu Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke értesülései alapján azt írta, több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, a Hankook rácalmási üzemében pedig szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat. Székely Tamás szerint a szóban forgó Continental-cégnél, a ContiTechnél nem bíznak a kormányzat bérátvállalási csomagjában, ezért a hétfőn belengetett módosítások ellenére sem tartanak igényt a támogatási forrásokra.

Hozzászólások