Kálomista Gábor a Gothár-ügyről: A színházi szakmában a rettegés diktál

Kálomista Gábor a Gothár-ügyről: A színházi szakmában a rettegés diktál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Thália Színház igazgatója Bayer Zsolt műsorában azt mondta: nem normális, aki azt hiszi, hogy Gothár Péter botránya egyedi eset.

Gothár Péter zaklatási ügyét tárgyalta ki a Hír Tv Bayer Show című műsorában Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója és a műsor névadója, Bayer Zsolt. Kálomista Gábor tett egy kísérletet arra, hogy kontextusba helyezze a Katona József Színházban történteket.

Szerinte ugyanis a magyar színházi életben vannak, akik azt képzelik, hogy a rendszer felett állnak, „úgy gondolkodnak, hogy ők felkent művészek, nem kell leszállniuk a földre, mert van egy glória a fejük felett, amit mindenkinek tisztelnie kell és az mindent eltakar, de ez nem igaz”.

Kálomista szerint egyszerűen nem normális, aki úgy gondolja, hogy egyedi esetről van szó és nem történnek hasonlók tízével vagy százával. A színházigazgató szerint nem elég belső vizsgálattal vagy bocsánatkéréssel elrendezni ezeket az eseteket.

Bocsánatot kértek azoktól, akik nem mernek kiállni a nyilvánosság elé, akik azóta gyereket szültek, anyák lettek, akik abbahagyták a színészi pályát, elmenekültek ebből az országból? Ezektől ki fog bocsánatot kérni?

– tette fel a kérdést.

A beszélgetés során szóba került Vidnyánszky Attilának, a Magyar Teátrumi Társaság elnökének a véleménye is, aki szerint a magyar színészekbe már a Színművészeti Egyetemen beültetik azt, hogy a rendező előtt meg kell alázkodni, és ez megöli a művészetet. Kálomista, Vidnyánszky szavaival egyetértve azt mondta, hogy a Színművészeti Egyetemen az oktatás kárára zajlik az identitásképzés.

Akik önmagukat színházcsináló megmondóembereknek képzelik, roncsolják a magyar színházat és színházművészetet, ezen keresztül pedig a nézőket, ami megbocsájthatatlan. A rendszerváltás még nem érte el a színházi szakmát, itt a rettegés diktál (…) egy színész életét azonnal ketté lehet törni

– mondta Kálomista Gábor.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

Hozzászólások