Tömeg, nyugalom, szépség és eső - londoni ajánló

Tömeg, nyugalom, szépség és eső - londoni ajánló

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Krisztina szerint akármilyen is Magyarország, mindenütt jó, de legjobb otthon.

©

Krisztina szerint akármilyen is Magyarország, mindenütt jó, de legjobb otthon. És persze Londonról is el lehet mondani jót, rosszat. Amellett, hogy az ételszínvonal kellemesen magas, van nem kevés, csak az Egyesült Királyságra jellemző dolog, amelyre nem árt, ha felkészülünk az utazásunkkor. Azt is megtudhattuk, mi az, amit semmiképpen sem szabad kihagynia annak, aki Londonba és környékére látogat. Az eső persze állandóan esik és ami még rosszabb a szél is fúj, az örök tavasz országában, de azért akadnak kellemes percek is, a pubokban például, ahol csoportos vetélkedők és excentrikus tehetségbemutatók várják a vendégeket. És persze minden gyönyörűen ápolt és zöld...

Mi szeretsz a legjobban Londonban?
A londoni házakat és a kerteket. Az angolok nem tesznek fel csipkefüggönyt az ablakra, hogy minél több fény érkezzen a lakásba. London belvárosán végigutazva a legklasszabb esti szórakozás bebámulni az ablakokon és érezni a lakások különböző hangulatát és az otthon atmoszféráját. Ami a kerteket illeti, a sok eső miatt minden vakítóan zöld. Az angolok rendkívül nagy gondot fordítanak a növényekre, még London belvárosában is találni elvarázsolt kerteket. A kertben elhelyezett stílusos kerti bútorok, ornamentumok és szobrok sokszor olyan hatást keltenek, mintha tündérmesében lenne az ember. Ez mind a sok gondozott és virágba borult bokor, a mohás kőfalak és a zöld pázsit miatt van,  amelyhez elengedhetetlen a sok eső és az, hogy nincsen se hőség, se pedig nagyon hideg.

Mit szeretsz a legkevésbé ott? 
Az elképesztő tömeget, amely szinte totálisan megmérgezi az ember életét. Mindenre mindig várni kell. A tengerpartra lejutni –amely nagyjából Balaton távolságra van Londontól - egy napsütötte hétvégén öt-hat óra várakozás az autópályán. A gyerekeknek sorba kell állni a játszótéren a hintához és így persze nem hintázhatnak, annyit amennyit akarnak. A földalattin, a vonatokon és a bevásárlóközpontokban mindenki tolong. A vidámparkokban 30 perces sorbaállás a minimum. Az uszodák, játszóházak ugyancsak tömve vannak. A tömeg miatt az egészségügyi ellátás is rendkívül lassú és megbízhatatlan, a jó iskolákért is versenyezni kell. Ugyancsak a tömeg miatt nincsenek raktárházak és az áruházakban így minden megrendelésre megy, rendkívül hosszú határidőkkel. Ha valakinek elromlik a hűtője például, heteket kell várnia egy újra. 

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról? 
Az ételek. Az angoloknak nincsen igazi gasztronómiája, az éghajlat miatt pedig a zöldségek és a gyümölcsök többsége importált vagy melegházi, ezért semmilyen ízük sincsen. Vesén és csirkemájon kívül állati belsőséget sem lehet kapni. Így amikor otthon vagyok, kacsaláb leves, zúza pörkölt, pacal, csülök pékné módra és körömpörkölt a menü. Jó sok dinnyével, kukoricával és minden más jóval, ami szezonális, Angliában ugyanis csak két ilyen dolog van, az eper és a kelbimbó. Ja, és az angolok nem ismerik a karalábét sem.

Szerinted miért érdemes Londonba utazni turistaként?
Mert mesebeli szépségű és nyugodtan állíthatom London Róma mellett a legszebb fővárosa Európának. Azért helyeztem Londont Róma mellé és Párizs elé, mert itt nem csak a belváros a szép, hanem a legtöbb külvárosi rész is. London nagyon tiszta és rengeteg a látnivaló. Az angolok igen tradicionálisak, igyekeznek mindent megőrizni a régi pompájában költséget nem kímélve. Sokat adnak a városképre és annak a hangulatára, a városatyáknak ez a legfőbb gondja, azt hiszem, ez irigylésre méltó. 

©

Mi az, amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató ismerősnek, barátnak? 
A Notting Hillt feltétlenül, ha valaki látta a Sztárom a párom című filmet, talán megérti miért. Notting Hill az egyik előkelő negyede Londonnak, ahol a gazdagabbak laknak. A parkok magánkézben vannak (csak az ott lakók használhatják) és rendkívül gondozottak. A fehér házak közötti sétának hangulata van, a Portobello Road kicsiny antik boltjai pedig lenyűgözőek. 

Mi az amiről szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
Az Isle of Dogs London egyik régi és szegény negyede, teljesen átépítve és felújítva. Ez talán az egyetlen hely Nyugat-Európában, amely megközelíti a kozmopolita felhőkarcolós élményt, a magas bank épületek között kellemes kávézók és éttermek vannak. A régi részekből is maradt valami, illetve minden régit megtartottak az új épületek mellé, amely egészen furcsa atmoszférát ad az üzleti negyednek. A hangulatot a Temze oldalcsatornái velencésítik. A Docklands Light Railway (DRL) egy fajta magas vasút, amelyet Greenwichből lehet elérni, miután az ember lehajózott a Temzén és átgyalogolt a Temze alatt - mindkettő egyedálló élmény.  A DLR keresztülvágtat egy-két érdekes városrészen is, nyomornegyeden, önkormányzati telepeken, és néhány bevándorlók lakta területen is, mivel az Isle of Dogs régen London egyik elhagyatott része volt.

Mi az, amit nem érdemes megnézni, hiába benne van az útikönyvekben?
A London Dungeont, amely a főváros horror panoptikuma, Madame Tussauds nagyon olcsó utánzata, és nem nagyon nyújt látványosságot 6 éven felülieknek. A bábuk koszosak és a legkevésbé sem ijesztőek.

A lakóhelyed környékén milyen látnivalókat ajánlanál?
Uxbridge-hez nagyon közel van Windsor, ahol a királyi család lakik. Illetve ott is lakik, mert a királynő sokszor a Buckingham Palotában és a skót Balmoral birtokon tartózkodik. A Windsori kastély pár éve leégett, de gyönyörűen fölújították és megéri bemenni, mert elég sokat megmutatnak a rezidenciából. Windsor mögött a kastély parkjával összeér a Virgina Water nemzeti park és arra van Ascott is, ahol a lóversenyeket tartják. Így a környékére tömörülnek az arisztokraták, csodálatos udvarházakat lehet látni az út szélén, a táj is gyönyörű. Uxbridge mögött ott van még a Pinewood filmstúdió is, amely gyakorlatilag Anglia Hollywoodja (ha egy kicsit elhagyatott is), ezért sok filmes és tévés személyiség is a környéken lakik, főleg mert a Chilterns dombság sincsen messze.  London környéke elég lapos és nagyon sűrűn lakott, a Chilterns pedig az első komolyabb erdős, dombos vidék, nagyjából a Bakonyhoz hasonlíthatnám. London belvárosa felé ott van a Kew Gardens botanikus kert, amely májustól-júliusig teljes virágba borul és az új Wembley stadion, ahol a nagy meccseket és a koncerteket játszák.

©

Van-e kedvenc kávézód, éttermed, szórakozóhelyed?
A Costa kávézóban remek a kávé és finomak a sütik is. Amit igazán hiányolnék, ha elköltöznék innen, az a Marks&Spencer Simply Food salátabárja. Ezek a kis élelmiszer lyukak  megtalálhatók a pályaudvarokon, reptereken és minden M&S boltban. Isteni szendvicseket és még finomabb salátákat lehet ott kapni és rendkívül népszerű.  Az éttermek közül szeretem a lezser Hard Rock Café Londoni verzióját, ahol sajnos szinte mindig sorba kell állni (150 Old Park Lane, London, W1K, +44 20 75141700) és a Covent Garden-ben levő Sarastro éttermet (Sarastro Restaurant,126 Drury Lane, Theatreland, London, WC2B 5SU, Tel: 020 7836 0101) Londonban a pubok is remek szórakozóhelyek, ahol házi ételeket is felszolgálnak (krétával felírt menü tanúskodik a jó kosztról), viszonylag olcsón. Vannak családi pubok, de a legtöbb helyre nem engednek be gyerekeket és sehol sem lehet dohányozni zárt helységben.

Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk Londonban és a külvárosban? 
A részeg tinédzsereket nem árt elkerülni, mert sajnos belekötnek az emberbe és többnél van kés is. London elég biztonságos, de itt is, mint minden fővárosban vannak zsebtolvajok és sok az aberrált emberke is. Ezért senkitől ne fogadjunk el italt, ha csak azt nem előttünk szervírozza ki a csapos és szolgálja fel. A másik dolog, amire a bulizósoknak nagyon oda kell figyelnie, hogy regisztrációs tábla (minden autó hátoldalán megtalálható sárga vagy fehér tábla) nélküli taxiba soha nem szabad beülni. Vannak férfiak, akik ittas fiatalokra hajtanak és taxisoknak adják ki magukat, kifosztják vagy megerőszakolják őket. A londoni fekete taxi drága, de legalább biztonságos.

Mire készüljön fel egy magyar turista, aki odalátogat?
A konnektor három ágú, átalakítót lehet kapni a reptereken. A fürdőszobákban és a vizes helységekben sok helyen zsinóros villany kapcsoló lóg a plafonról, a vizes kezű áramütés elkerülése miatt nem engedélyezik a rendes villanykapcsolót. Sok szállodában nincs rendes fűtés és víznyomás is gyenge lehet, mert ez többnyire a ház korától és nem a ház árától függ. A parkolásért mindig fizetni kell, még ha nem látható az óra, akkor is. Tábla jelzi a megállási tilalommal kapcsolatos időkorlátokat, minden útszélen, ahol egy sárga vonal van. Két sárga vonal azt jelenti, hogy ott mindenkor tilos a parkolás. A buszmegállóknál nem minden feltüntetett busz áll meg, ezért mindig integessünk a vezetőnek, ha az áhított buszt megpillantjuk.

Te hová szeretnél elutazni?
Tibet, Tibet, Tibet...ja és Vancouver.

-KM-

Hozzászólások