A jegesmedvék kétharmada 50 éven belül eltűnhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötven éven belül eltűnhet a jegesmedvék kétharmada a Földről a globális felmelegedés, az északi sarki jégtakaró vékonyodása következtében.

Az amerikai Földtani Szemlében megjelent friss tanulmány szerint a jegesmedvék – a legnagyobb szárazföldi ragadozók – nagyjából a század közepére el fogják veszíteni életterük 42 százalékát, amely a nyári időszakban fennmaradásukhoz, a vadászathoz és szaporodáshoz szükséges.

A szaklap amerikai és kanadai kutatók közös vizsgálatának eredményét ismertette: három jegesmedve csoport életét, az északi sarki jégtakarótól való függésüket derítették fel. Bebizonyosodott, hogy a fehér bundájú ragadozók elsődleges táplálékukat, a fókákat alapvetően a jégtáblákon vadásszák le.

Amennyiben a sarki jégtakaró az előrelátható ütemben fog olvadni, a nagy testű emlősök teljesen eltűnnek Alaszkából. A megfogyatkozott populáció Kanada északi sarki szigetvilágába és a Grönlandtól északra fekvő szigetekre fognak visszaszorulni.

A tudósok azt remélik, hogy a jegesmedve felkerül az Egyesült Államokban a veszélyeztetett állatok listájára, erről várhatóan januárban születik döntés. Feltételezések szerint 20-25 ezer jegesmedve él az északi sarkvidéken; az állomány fennmaradását a felmelegedésen kívül a légszennyezés, a vadászat, sőt még a turizmus is veszélyezteti.