Tervezzünk weboldalakat, programokat, gyorsan és egyszerűen

Tervezzünk weboldalakat, programokat, gyorsan és egyszerűen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha egy új mobil- vagy asztali alkalmazás, esetleg egy weboldal megtervezéséről van szó, az ember számtalan módon...

Ha egy új mobil- vagy asztali alkalmazás, esetleg egy weboldal megtervezéséről van szó, az ember számtalan módon belevághat. Ahogy mindenre, a felület megtervezésére is érdemes egy kényelmesen és gyorsan használható, viszont az elképzeléseket jól tükröző eszközt használni. Az alábbi online szolgáltatások éppen ilyenek!

Lumzy
Kezdjük rögtön a Lumzyval, ami ugyan egyelőre béta verzió (megszaporodtak a hosszú ideig béta üzemmódban működő, de publikus online alkalmazások mostanság interneten), de már most is jól használható, ráadásul ingyenes.
A Lumzy segítségével gyorsan és egyszerűen tervezhetünk weboldal- vagy alkalmazásfelületeket, kezdve a gomboktól, a menükön át a videolejátszó felületéig.

Minden objektumot aprólékosan testre szabhatunk: feliratok, menüpontok, kijelölések a menükben stb., minden úgy épülhet fel, ahogy szükségünk van rá.
A végeredmény kicsit úgy néz ki, mintha kézzel terveztük volna, de éppen ennek köszönhetően rendkívül „beszédes”, az is könnyen el tudja képzelni a program vagy a honlap felületét, aki nem vett részt a tervezésben. Munkánkat PDF vagy JPG formátumban tudjuk exportálni (ehhez még csak belépnünk sem szükséges, de menteni és később visszatölteni egy projektet már csak ingyenes regisztráció után lehet).

Balsamiq Mockups
A Balsamiq Muckups az előző ajánlattal ellentétben sajnos nem ingyenes, de cserébe még nagyobb tervezési szabadságot nyújt, ráadásul például egy iPhone alkalmazás tervezéséhez is használhatjuk, hiszen tartalmaz iOS elemeket is.
Itt is minden objektum jellemzőit kedvünkre beállíthatjuk. A felület nem valami igényes, de a funkciók jól használhatók.

Van belőle próbaverzió, amely telepítés nélkül, online is kipróbálható (exportálni is tudunk belőle PDF vagy PNG formátumokba). Aki viszont minden funkciót szeretne megkapni, az ebben az esetben kénytelen lesz a pénztárcája után is nyúlni. Cserébe akár offline használható verziót is vásárolhatunk.

Mockingbird
Fizetős megoldást nyújt a Mockingbird is, és ennek van talán a legletisztultabb felülete az összes online megoldás közül. Minden más tekintetben nagyjából egy kaptafára készült a többivel, vagyis az objektumok feliratait módosíthatjuk, és egyszerű fogd és dobd módszerrel megtervezhetjük a kívánt felületeket.

A funkciókat ingyen is kipróbálhatjuk, itt azonban már exportálásra sincs lehetőségünk, csak ha előtte mentjük a projektet, ahhoz viszont elő kell fizetnünk.

Pencil Project
A végére pedig álljon itt egy ingyenes - sőt, rögtön nyílt forráskódú - megoldás, a Pencil Project. Van belőle Windows- és Linux-verzió (az OS X-es is készül állítólag), vagy használhatjuk Firefox 3 plug-inként is. Mi a Windows-változatot teszteltük, azzal nem volt semmi gondunk. Kiváló kis program, ha felületeket vagy akár diagramokat szeretnénk rajzolni.

A fentebb bemutatott megoldásokkal ellentétben itt a „kézzel rajzolt” elemek mellett használhatunk különféle GUI-hoz igazított (pl. Windows XP) objektumokat is.
Ha nem elegendő az alap objektumválaszték, a készítők oldaláról továbbiakat is letölthetünk, szépen, kategorizálva. Még touchscreen mozdulatokat magyarázó ábrákat is találunk. Sőt a program beépített keresőt tartalmaz az OpenClipart.org online adatbázishoz is, így elvileg könnyedén kereshetünk kiegészítő képeket is a készülő projekthez, bár nálunk ez az egy funkció sajnos nem működött (pontosabban bármit kerestünk, nem volt találat).
Minden más funkció viszont rendben volt, így összességében a Pencil Project is kiváló választás, ráadásul nem kerül egyetlen fillérünkbe sem.

Hozzászólások