Készítsünk képregényt fotóinkból akár az iPaden is!

Készítsünk képregényt fotóinkból akár az iPaden is!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A Plasq Comic Life alkalmazásával Macen és Windowson egyaránt készíthetünk látványos képregényeket, elsősorban nem...

A Plasq Comic Life alkalmazásával Macen és Windowson egyaránt készíthetünk látványos képregényeket, elsősorban nem rajzolt jelenetekből, hanem fotóinkból. Korábban mi is írtunk már ezekről a szoftverekről (itt és itt), így most nem mutatjuk be őket részletesen újra, mivel a lényegük a verzióváltások során sem változott: sablonok és számtalan jópofa grafikus elem, illetve keretek és szövegbuborékok segítségével akár percek alatt is rendkívül látványos kis képregényt készíthetünk velük. Aztán a végeredményt megoszthatjuk bárkivel, többféle formátumban.

Saját képregények gyűjteménye

Ezúttal nem is az asztali rendszerekre kapható verziók miatt vettük elő a témát, hanem azért, mert megjelent a Comic Life iPades változata is, mi pedig nem álltuk meg, és kipróbáltuk ezt is.
Nos, a helyzet az, hogy nem csalódtunk, s azt kell mondanunk, az iPaden történő képregénykészítés ez esetben még kényelmesebb is, mint az asztali verziók esetében.

Használhatunk sablonokat is

Valamivel persze kevesebb eszköz áll rendelkezésünkre, de igazán lényeges dolog nem hiányzik, vagyis fotóinkból (iPad 2 tulajdonosok előnyben) egy mozdulattal készíthetünk rajzhatású képeket különféle stílusokban, aztán ezeket tetszőleges méretben és pozícióban elhelyezhetjük a szintén tetszőlegesen alakítható kereketeken belül.

A méret kiválasztása

A keretek helye, formája, mérete, színe szabadon változtatható, de ez egyébként szinte minden objektumra jellemző, beleértve a képregények fontos részét képező szövegbuborékokat is. Ezekből is rengeteg van, szóval megjeleníthetünk gondolatokat, kiabálást, beszédet stb.

Buborékok, címek, keretek, objektumok, avagy minden, ami kell

A képregénykészítést kezdhetjük sablonokkal, ami megkönnyíti a dolgunkat és a kezdőknek érdemes ezek segítségével ismerkedni a lehetőségekkel, de később akár tiszta lappal is indulhatunk és létrehozhatjuk saját stílusunkat. A képregényt természetesen nem csak egy, hanem több oldalas is lehet, s optimalizálhatjuk kétféle papírmérethez (US, A4) vagy az iPad képernyőméretéhez. Az, hogy fektetve vagy állítva dolgozunk, szintén ránk van bízva. Az általunk kipróbált betűtípusoknál az ékezetes karakterekkel sem volt semmi gond.

A szövegbuborék testre szabása

Az elkészült anyagokat több formátumban is megoszthatjuk másokkal. A saját iPadünkön mutogatva például látványos animáció kíséretében lapozgathatjuk az oldalakat, de nyomtathatjuk (ha van ugye kompatibilis nyomtatónk), menthetjük lapontként a Photo Libraryba, elküldhetjük e-mailben, illetve megoszthatjuk a Facebookon is, utóbbi két esetben szintén képként az egyes oldalakat. A lehetőségek közül talán leginkább a PDF export hiányzik, jópofa lenne, ha több oldalas PDF fájlként is elküldhetnénk az anyagokat, de ez talán majd a k9vetkező frissítésnél eljön. Ha igen, utána még egy Dropbox szinkronizálási opciót is szeretnénk... :)

Fotóinkat egy mozdulattal effektezhetjük

Ezt leszámítva tényleg minden kéznél van, amire egy fotós-képregény elkészítésénél szükség van, és a program zökkenőmentesen és megfelelő tempóban fut az iPaden, ízléses és áttekinthető felülettel.

Teljes kényelemben dolgozhatunk

iPad 2 esetében a fotózás nem gond, a korábbi iPadre pedig számtalan módon feljuttathatjuk fotóinkat, így ott sem jelenthet ez problémát. De egyébként ha valaki a rajzaiból kíván képregényt készíteni (például amelyeket valamelyik iPades rajzprogrammal készített), arra is jól használható a Comic Life.
A program közepes árfekvésű, 8 dolláros áron vásárolhatjuk meg az App Store-ban.

Hozzászólások