Jogunk van felejteni? Itt a Google érdekes statisztikája

Jogunk van felejteni? Itt a Google érdekes statisztikája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság májusi döntését követően bombázzák a Google-t a törlési kérésekkel. Van, amelyiket jogosnak ítél a keresőóriás, más esetben megtagadja a törlést. Itt a legfrissebb statisztika.

Az Európai Bizottság május 13-i döntése értelmében a keresőmotorokat üzemeltetők kötelezhetők arra, hogy eltávolítsák a keresési eredményekben szereplő személyes információkat. A keresőmotoroknak minden magánszemély által benyújtott eltávolítási kérelmet meg kell vizsgálniuk, és az adott keresőmotor csak akkor folytathatja bizonyos keresési eredmények megjelenítését, ha ahhoz közérdek fűződik. Bár a „Right to be forgotten”, azaz a felejtés joga nem találkozott a Google egyetértésével (Eric Schmidt eleve hibásnak mondta), a keresőóriás is tartja magát a döntéshez.

Átláthatósági Jelentésében most közreadta, mi is történt az elmúlt közel négy és fél hónapban, pontosabban május 29 óta, amikortól is elérhetők a kérelmezési űrlapok.

A jelentés szerint a keresőóriás 146 357 kérelmet kapott és 498 737 URL-t értékelt ki az eltávolítás szempontjából. A feldolgozott URL-ek 58,2 százalékát nem távolították el, 171 183 esetben viszont eleget tettek a kérésnek.

©

A legtöbb kérelmet Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból és Olaszországból kapta a Google, de persze a jelentésben országokra bontva is megnézhetők a számok. Magyarországról is érkeztek kérések: 1570 magyar magánszemély kérelmezte 5973 URL eltávolítását, a feldolgozott URL-ek 69,6 százalékát indokolatlannak találták.

Domének szerint is csoportosították a kérelmeket: a top 3 domén a Facebook, a profilengine.com és a YouTube.

Az áthatósági jelentésben jó pár példa is látható arra, miket kértek a Google-től, és mely esetekben, hogyan döntött. Egy brit médiaszakember például azt kérte, hogy távolítsanak el négy olyan linket, amelyek az általa az interneten közzétett, rá nézve kellemetlen tartalmakról beszámoló cikkekre mutatnak. A Google nem értett vele egyet, és nem távolította el az oldalakat a keresési eredmények közül. Hasonlóképpen döntött a keresőóriás egy ugyancsak brit esetben: ennél valaki az olyan internetes cikkekre mutató linkek eltávolítását kérte, amelyek a munkahelyén elkövetett szexuális bűncselekményei miatti elbocsátására utaltak.

Teljesítették viszont annak a német felhasználónak a kérését, aki csaknem 50 olyan link eltávolítását kérte, amelyek egy nyilvánosságra került, kellemetlen természetű magánlevelezésről szóló cikkekre mutattak. Hasonlóan nem szerepelnek már a keresési eredmények között azok a cikkek, amelyek egy több évtizeddel ezelőtti gyilkosságról írnak, és az áldozat feleségének a neve is szerepel a cikkekben.