Nagyon nagy ötlet: jön a fülhallgató, ami magától lenémítja a zenét, ha valaki kimondja a viselője nevét

Nagyon nagy ötlet: jön a fülhallgató, ami magától lenémítja a zenét, ha valaki kimondja a viselője nevét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fül- és fejhallgatókban is praktikus új technológia úgy képes kiszűrni a külső zajokat, hogy a lényeget azért átengedi.

Miközben a fejhallgatók készítésénél ma már elsődleges szempont, hogy minél jobban kiszűrjék a külvilág zaját, ez nem minden esetben célszerű. A viselője ilyenkor ugyanis nemcsak az őt körülvevő beszélgetést, zsivajt vagy a menetszél zúgását nem hallja, hanem azt sem, ha őt szólítja meg valaki, vagy esetleg egy szirénázó autó közeledik felé. Erre a problémára talált megoldást az Amazon.

A zajszűrő technológiával felszerelt fejhallgatók lelkét a beépített mikrofonok jelentik. Ezek érzékelik a kívülről érkező hanghatásokat, majd elnémítják azokat a frekvenciákat. Az Amazon által nemrég elnyert szabadalomból kiderül, hogy az ő új megoldásuk minden másnál komolyabban elemezné a beérkező hangokat, és ha bizonyos frekvenciával találkozna, csökkentené a zajszűrés mértékét.

©

Az elképzelésnek köszönhetően a viselője hallhatná, ha a nevét mondja valaki, vagy egy szirénázó autó közlekedne a közelben, minden mást viszont kizárna az eszköz. Mindez nemcsak a kényelmet szolgálhatja, de adott esetben akár egy balesettől is megmentheti viselőjét, ha valaki a nevén szólítva figyelmezteti őt, vagy ennek köszönhetően veszi észre, hogy a piros lámpa ellenére egy mentőautó fog áthajtani a kereszteződésen.

Az Amazontól egyáltalán nem váratlan egy újabb nagyon komoly hangalapú technológia: az Echo hangszóró és az – itt böngészőben is kipróbálható – Alexa hangvezérelt személyi asszisztens révén hardveres és szoftveres területen is kellő mértékű tapasztalatot szereztek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.