Vicces vagy szomorú? Ez jól illusztrálja, mi a helyzet a Facebookon a személyes adatainkkal

Vicces vagy szomorú? Ez jól illusztrálja, mi a helyzet a Facebookon a személyes adatainkkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A poén Barack Obama és az amerikai titkosszolgálat globális megfigyelése kapcsán került elő, most Mark Zuckerberg arcával fémjelezve hívja fel a figyelmünket a vicces kép arra: sokan szinte minden érzékeny információt kiadnak magukról a Facebookon.

Történetének eddigi legnagyobb válságát éli meg a Facebook, miután kiderült: a közösségi oldal üzemeltetői éveken át nyitva tartottak egy kiskaput, melyen engedélyük és tudtuk nélkül is hozzájuthattak érzékeny felhasználói információkhoz külsős szervezetek és vállalatok. Miután az ügy néhány napja nyilvánosságra került, előbb letiltották annak az embernek a Facebook-profilját, aki kirobbantotta az adatgyűjtési botrányt, majd az is kiderült, hogy korábban perrel fenyegették meg azokat az újságírókat, akik írni mernek az esetről. Mark Zuckerberg nagynehezen bocsánatot kért, de addigra már az is kiderült, hogy maga a Facebook is évek óta szorgalmasan gyűjti a felhasználók telefonjairól az adatokat.

Mindeközben egy vicces kép kezdett el terjedni a közösségi csatornákon, angolul, de természetesen gyorsan előkerült a magyar fordítás is.

©

Az elmúlt napok eseményei után megjelent egy #DeleteFacebook mozgalom, az ehhez csatlakozók törlik Facebook-fiókjukat, és erre ösztönöznek másokat is. Erre buzdít még a WhatsApp alapítója is, akit pedig a Facebook tett milliárdossá, illetve Elon Musk is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ha mindennek fényében úgy dönt, hogy valóban itt az idő arra, hogy törölje magát a Facebookról, itt találja hozzá a rövid használati utasítást. Ha csak le szeretné menteni számítógépére az összes dolgot, amit önről tárol a Facebook, ahhoz itt talál közérthető segítséget.

Ha marad a Facebookon, és tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.