Az ARM is bojkottálja a Huaweit, leállhat az okostelefonok gyártása

Az ARM is bojkottálja a Huaweit, leállhat az okostelefonok gyártása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újabb komoly csapás érte a Huaweit, ami a saját processzoraik elkészítésére lesz hatással.

Újabb cégtől kapott pofont a Huawei. Miután vasárnap kiderült, hogy a Google elveszi a kínai cégtől az Androidot, az Intel, a Qualcomm és más cégek is bejelentették, nem működnek együtt tovább a vállalattal. Most egy újabb cég állt be ebbe a sorba: az ARM.

A BBC News beszámolója szerint a cég felfüggesztette az együttműködést a Huaweijel, ami miatt könnyen lehet, hogy a kínai vállalat nem fogja tudni megcsinálni a saját chipjeit. Az ARM munkatársait arra utasította a cég vezetése, hogy az amerikai kereskedelmi tilalom miatt állítsák le az összes szerződést, a támogatási jogosultságokat, valamint a függőben lévő megbízásokat.

A dolog azért nem ennyire egyszerű. Az ARM ugyanis nem amerikai cég: a briteknél székel, a tulajdonosa pedig a japán SoftBank. Az ARM belső memójából azonban kiderült, hogy a chipjeik amerikai technológiát is "tartalmaznak".

©

A gyártó néhány tervet Texasban, Austinban valamint San Jose-ban (Kaliforniában) dolgozott ki, így emiatt rájuk is érvényes lehet az amerikai bojkott. A Huawei az ARM architektúrájára építve készíti el a saját Kirin processzorait, ezért pedig licence-díjat fizet a cégnek. Az engedély hiányában azonban a kínai cég nem tudja folytatni a munkáját.

Az egyelőre nem világos, hogy a lépés egy óvatos reakció az amerikai bojkottra, vagy egy megfontolt döntés eremdénye. Ha utóbbi, az könnyen sorvezető lehet más, hasonló cipőben járó cégek számára is.

©

A Huawei állítólag annyi eszközt raktározott el, ami 3-12 hónapig elegendő lesz a cég számára. Ám ha a készletek elfogynak, az ARM nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz a kínai cégnek okostelefont gyártania.

A Huawei-bojkottról szóló további cikkeinket itt érheti el.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, a Huawei telefonok sorsáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások