419 millió Facebook-felhasználó telefonszáma landolt az interneten

419 millió Facebook-felhasználó telefonszáma landolt az interneten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A számok mellett Facebook-azonosítók és földrajzi adatok is kikerültek egy nyilvános szerverre.

Több mint 419 millió telefonszám került ki Facebook-felhasználókról egy adatbázisba – írja a TechCrunch. A számok mellett a földrajzi adatok is nyilvánosságra kerültek, ebből az derült ki, hogy többek között 133 millió amerikai, 18 millió brit és 50 millió vietnami személyt érinthet a botrány. Több júzer neve mellett a neme is ott szerepelt.

A cikk szerint a szerver, amin az adatokat tárolják, jelszóval nem volt védve, bárki által szabadon elérhető volt. A telefonszámok mellett ráadásul a felhasználók Facebook-azonosítója – ez az a szám, ami a fiókhoz van társítva – is ott volt.

A TechCrunch több telefonszámot, illetve Facebook-ID-t ellenőrzött az adatbázisban, és több egyezést is talált. A számok kikerülése azért veszélyes, mert spam hívásokra használhatóak, illetve SIM-cserés támadások is veszélyeztetik a felhasználókat, amivel átvehetik az uralmat azon felhasználók fiókja felett is, akik egy telefonra érkező kóddal lépnek be a közösségi oldalra.

©

Sanyam Jain, tech-biztonsági szakember találta meg az adatbázist, és azt követően lépett kapcsolatba a TechCrunch-csal, miután nem találta meg a webhely tulajdonosát. Ők nyomára bukkantak az oldal gazdájának, de miután kapcsolatba léptek vele, az adatbázis elérhetetlen lett.

Hogy az ügy még kényesebb legyen: Jain azt állítja, hogy több híresség telefonszámát is tartalmazta az adatbázis.

A Facebook szóvivője, Jay Nancarrow azt mondta, a kikerült adatok régiek, és már a múlt évben lépéseket tettek azért, hogy ne lehessen telefonszámok alapján keresni. Szerinte az adatok már nem elérhetőek, és úgy látják, nem kerültek veszélybe a felhasználók fiókjai.

Ez egyébként az egyik legsúlyosabb adatvédelmi botrány a Facebooknál a Cambridge Analytica óta. Mint ismert: arról az elemzőcégről van szó, amelyről tavaly márciusban derült ki, hogy a közösségi oldal több millió regisztráltjának adatait szerezte meg, és használta az engedélyük nélkül. Ahogy a közösségi oldal laza adatkezelése miatt nemrég felhívtuk rá a figyelmet: most lett csak igazán fontos, hogy átgondolja, törli-e magát a Facebookról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.