Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SpaceX katapultált minket a 21. századba – így összegezte a Starlink-hálózattal kapcsolatos első tapasztalatait a Washington állambeli Hoh törzs.

Javában zajlik a SpaceX Starlink-hálózatának zártkörű tesztje. A PC Mag beszámolója szerint az internetkapcsolatot műholdakkal biztosító rendszert már az észak-amerikai Hoh indiántörzs is kipróbálhatták.

A Washington állam nem túl sűrűn lakott régiójában, Seattle-től mintegy 3-4 órás autóútra élő törzs tagjai szigorúan követik a hagyományokat, de a technológiai újdonságokat sem vetik meg. Így például rendelkeznek okostelefonnal és táblagéppel, vannak számítógépeik is. Az internetezés viszont mindig is nehezen működött, melynek a gyenge lefedettség az oka. Ezért aztán jó, ha 1 Mbps-os kapcsolatot elérnek, de általában ennél sokkal lassabb “élményről” lehet beszélni.

Az épülő Starlink-hálózat által nyújtott internetszolgáltatás kipróbálása után úgy összegezték az Elon Musk által megálmodott rendszerről szerzett tapasztalataikat:

a SpaceX katapultált minket a 21. századba.

A törzs néhány tagja egy videóban is beszámolt tapasztalatairól. Megemlítették például, hogy a gyors internetnek köszönhetően gyermekeik részt vehetnek a távoktatásban, és végre fontos egészségügyi szolgáltatásokhoz is hozzáférnek.

A Starlink hivatalosan 100 Mbps-os letöltési sebességet kínál a tesztelőknek a már pályára állított, mintegy 700 műhold segítségével, de hogy a gyakorlatban ez milyen sebességet jelent, az nem derült ki. A műholdas szolgáltatást apró tányérok (vevőegységek) segítségével lehet elérni, ezeket szintén a SpaceX gyártja és adja a felhasználóknak. A teljes lefedettség után a hálózat – az ígéretek szerint – 1 Gbps-os sebességet biztosít majd, és nem csak Amerikában. Ehhez azonban műholdak ezreit kell még útjára engednie a SpaceX-nek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások