Papp László Tamás
Papp László Tamás
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Színre lép az Együtt 2014 Richelieu-je, aki személyében garancia az ellenséges oldalak közötti megbékélésre.

Biztosan tudom, sokan vannak itt olyanok, akik már 2010 áprilisában is a változásra voksoltak. Jó okuk volt rá… Ők bíztak és megcsalattak. Általuk győztek, és most ellenük kormányoznak. Bizony: 2010 áprilisának fideszes szavazói ma már tudják, szavazatukért azt kapták jutalmul, amit a többiek büntetésül… Reménykedő baloldaliak, csalódott jobboldaliak, politikailag elárvult szabadelvűek és hatni akaró zöldek összefogását kell megteremtenünk.” – hirdette meg emlékezetes október 23-i beszédében Bajnai Gordon a középre tartás, mi több, a jobbra nyitást politikáját.

Ha nincs Róna Péter sajátosra sikeredett kilépője, akkor sohasem tudjuk meg, hogy kikkel az oldalán fogott Bajnai a csalódott jobboldaliak, politikailag elárvult szabadelvűek és hatni akaró zöldek összeboronálásához. A megcsömörlött közgazdász leveléből kiderül – amit elhihetünk neki, mert ehhez portálunknak adott interjújában is ragaszkodott –, Bitó László ösztönzésére találkozott Bajnai Gordonnal és Kónya Péterrel. Tehát a nyugalmazott szemész, és reaktivált író nemcsak egyszerű alapítója a Haza és Haladás egyesületnek, hanem kulcsszerepet játszik a mozgalomban.

Bevalljuk, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével a Medgyessy-kormány által ékesített Bitó Lászlóról nem sokat tudtunk eddig, de munkásságában jobban elmerülve számunkra is kiderült, hogy az író/orvos/publicista tényleg a legideálisabb alany a táborok közötti árok áthidalásához.

A jelenlegi és egykori fideszesek körében oly’ népszerű, bár – fájdalom – az újdonsült bajnaisták által rendre megtagadott Gyurcsány magasztalása egyenes út a jobboldali lelkekhez. Márpedig a „Miért szeretem Gy. F. –et?” című Bitó-cikk az őszödi beszéd utáni plátói férfiszerelemről árulkodó vallomások legékesebb darabja.

„…Gyurcsány Ferenc mellett akarok hitet tenni, mert miután szembeszállt a félrevezetésre épült status quóval, sokan elfordulnak tőle, s még sok megpróbáltatás áll előtte” – írja a Justin Bieber-rajongó tinilányok kamaszos eksztázisának, egyszersmind a prófétai sors hálátlansága felett érzett keserűségnek hangján Bitó professzor. Az írásmű rendelkezik ugyanis az eddig legkomolyabb Jézus-Gyurcsány/Pál apostol analógiával: „végre beláthatnánk, hogy a zsidók rabbija, a kereszténység krisztosza, az iszlám prófétája, Buddha reinkarnációja - és a humanizmus talán első megtestesítője - korunk ökumenikus reménye.” Majd konkretizál: „talán […] a Gondviselés hozta nyilvánosságra őszödi önostorozását, hogy lássuk őt az ő damaszkuszi útján, szenvedélyes haza- és igazságszeretetében. De nem voltak fölöslegesen túlzók azok a szenvedélyes szavak? Nem lépték túl a jézusi mércét? Aligha. Jézus olykor nagyon kemény szavakkal szólt társaihoz: »Távozz tőlem Sátán; bántásomra vagy nékem...« - mondja Péternek, amikor meghátrálásra akarja rávenni”.

A Szent Embernek máshol is védelmére kel: „Nem tartom jogosnak, hogy szemére vetik: a nagy nyilvánosságnak miért mondott mást, mint zárt körben. Számomra ez magától értetődő. Valaha létezett nyilvános gyónás, de az sem az utcán történt, hanem a hívek közösségében.” – valószínűleg ez az okfejtés végkép meggyőzi azon ingadozókat, akik nem pavlovi reflexből utasították el az őszödi beszédet, de kifogásolták annak titkosságát.

S amikor Bitó László már nem harcolhat időközben megbukott prófétájáért, akkor eltökélten küzd az álmessiások ellen: „a kormányfő először a katolikus egyház Messiása szeretett volna lenni, ám ezzel nem tudta megfogni az embereket, ekkor jött az ezotéria és a pogányság” – hallhatjuk Orbán vallási vezetői pályaívét, valamint azt, hogy miként pogányozza le egy mondattal a fél magyar közvéleményt Bitó író, ami bizonyára a legjobb út a megtérítésük irányába. Csakúgy, mint az, hogy a Galamuson futó sorozata nemes egyszerűséggel „A birkák dala” címet viseli, és ettől a méltányos szembesítéstől vélhetőleg azonnal észhez térnek a megtévesztett tömegek.

A visszafogottság, mértéktartás és tárgyszerűség – ami a túloldal megnyerésének garanciája – amúgy is jellemző Bitó közíró munkásságára. A német nyelvoktatás kormányzati erőltetése mögötti valós szándékokat például a következő tényeken alapuló érveléssel mutatja ki: „Vajon miért éppen a németet akarják a preferált tanított nyelnek megtenni, miután egyszer már majdnem elveszítettük anyanyelvünket a labanc talpnyalók deutsches Sprechenje kedvéért? Én legfeljebb egy okát látom a mai helyzetben: talán azzal akarnak kedveskedni neonáci tartalékuknak a demokrácia elleni végső küzdelemben, hogy lehetővé teszik a Mein Kampf és a húszas-harmincas évek antiszemita-nacionalista szennyirodalmának eredeti nyelvű olvasását.”

Bitó László empátiája ott is tetten érhető, ahogy a liberálisokat sokszor intoleránsnak, kioktatónak tartó konzervatív törzsközönségnek hízeleg: „ami meg a liberalizmust illeti, azt szinte előfeltételnek tekintem. Hát, aki nem liberális, az nem tud gondolkozni!” – ejti gondolkodóba a magukat nem liberálisnak tartókat.

Társadalmunk történelemi okokból való megosztottságának fölszámolására is van recept, igaz, Bitó történész azt még a szocialistáknak javasolta. „Igen, az MSZP-nek nyíltan vállalnia kéne, hogy azokat az embereket képviseli, akik a Kádár-rendszerben érezték jól magukat. Az a rendszer sokak előtt nyitott meg új lehetőségeket, sokaknak jelentette a létbiztonságot, az életszínvonal-emelkedést. Ez tény, ezt tudomásul kell venni. És meg kell érteni őket, nem lehet ezeket az élettapasztalatokat negligálni és elítélni.” Talán ezekből a gondolatokból a kommunizmus bűneit többször elítélő Bajnai is sokat tud majd hasznosítani.

A fentiekben természetesen semmi ellentmondás nincs, Bitó egyedi dialektikus történelemszemléletét alapul véve biztosan semmi: „én vallom, hogy amit ma a nyugati világban jónak tartunk, az nagyrészt Marxnak köszönhető. Amerikában mindazt, ami ma elfogadhatóvá teszi az országot, a kommunizmustól való félelmükben tették”. Mindez zene a mérsékelt jobboldali, liberálkonzervatív, piacpárti szavazók füleinek, akik csak a felszínes megfejtések szerint tűnnek úgy, mintha azt hirdetnék, hogy a nyugati kapitalizmus sikereit az egyéni felelősségnek, a joguralomnak és a demokráciának köszönheti. (Az meg rosszindulatú belemagyarázás, hogy ezek szerint Orbán Viktor a bitói világkép legpozitívabb szereplője, aki azzal, hogy félnek tőle, csak jobbá teszi ellenfeleit.)

*

Egy ilyen nagy, jövőbe látó koponyát, mint Bitó László nem nélkülözhet a honi közélet, főleg, hogy ő egy sikerember. „Sikereinek titka – írja szerényen egyes szám harmadik személyben magáról – az, hogy mindent máshonnan közelít meg, mint az szokványos. Életútja élesen jobboldali embert faraghatott volna belőle – nem az. Heverhetne a babérjain – siker csúcsáról visszatért a bányában megkezdett íráshoz.” Tegyük hozzá: mindnyájunk örömére, épülésére és okulására. Mi lenne a demokratikus oldallal Bitó László nélkül? Itt volt az ideje, hogy végre egy párt is fölfigyeljen a szunnyadó politikai képességeire.

Ezek után nem maradt más dolgunk, mint hogy Bajnai Gordonnak a centrumpárti közép létrehozásához, a mérsékelt jobboldali, konzervatív és/vagy liberális szavazók (nem beszélve a hatni akaró zöldekről) megnyeréséhez sok sikert, egyben kitartást, erőt, jó egészséget kívánjunk!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különös cégügylettel vett 800 millióért irodákat a Fidesz Brüsszelben

Különös cégügylettel vett 800 millióért irodákat a Fidesz Brüsszelben

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Az ingatlanbiznisz a nemzeti hagyománynál is fontosabb a Fidesznek

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében