Genfi tárgyalások: ellenőrzött körülmények közt dúsíthat uránt Irán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több területen is előrehaladás történt Teherán és a vele a vitatott iráni atomprogramról tárgyaló nagyhatalmak képviselőinek csütörtöki svájci megbeszélésén - így vélte ezt a tanácskozás után Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Solana szerint Irán jelezte: maradéktalan együttműködésre készül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Azt is elmondta: az iráni főtárgyaló ígéretet tett arra, hogy országa "néhány héten belül" beengedi a NAÜ ellenőreit abba a második urándúsító létesítménybe, amelynek építését a múlt héten jelentették be. És Solana szerint a felek elvben abban is megállapodtak, hogy Iránból gyengén dúsított uránt más országokba szállítanak teljes dúsításra.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök szerda este javasolta ezt az utóbbi megoldást, amelyet Franciaország és Oroszország támogatott. A Moszkvában tárgyaló francia külügyminiszter, Bernard Kouchner elmondta: csak a teheráni kutatóreaktorról van szó, és Párizs hajlik a kedvező válaszra. Az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz közel álló orosz illetékes orosz hírügynökségeknek nyilatkozva megerősítette, hogy Moszkva is támogatja ezt az elgondolást. Az amerikai külügyminiszter szerint a találkozó eredményes volt, de konkrét lépéseket és eredményeket várnak.

Irán és a hat nagyhatalom - Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - képviselői 14 hónapos szünet után kezdték újra a párbeszédet, s most megállapodtak annak intenzívebbé tételéről.

Szaíd Dzsalili iráni főtárgyaló a tárgyalások után hangsúlyozta, hogy egyetlen államnak sem lehet atomfegyvere. Dzsalili hozzátette: Irán nem mond le az atomprogramhoz való jogáról, még ha tiszteletben is tartja az atomsorompó-szerződést.

Dzsalili szerint a találkozó jó alkalom volt az együttműködés felújítására és a nemzetközi aggodalmak eloszlatására. Solana ugyanakkor úgy vélte, ez csak a kezdet, további haladást, néhány gyakorlati lépést szeretnének látni azok közül, amelyeket csütörtökön megvitattak az új dúsító üzem kapcsán.

A külpolitikai főképviselő elmondta: megállapodtak, hogy a következő hetekben intenzívebbé teszik a párbeszédet. Hozzátette: azt várja, hogy a NAÜ ellenőrei a következő hetekben látogatást tehetnek a komi (Qom) urándúsító üzemben.

Jacques Audibert francia főtárgyaló úgy tájékoztatott: Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy két héten belül beengedi az ENSZ-ellenőröket a közép-iráni Komban épített második urándúsítóba.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Washingtonban Pham Gia Khiemmel, vietnami kollégájával tartott megbeszélése után eredményesnek nevezte a genfi tárgyalásokat, de mint mondta: "konkrét lépéseket és eredményeket akarunk".

A tanácskozás keretében az amerikai és az iráni küldöttség vezetője, William Burns külügyminisztériumi államtitkár és Szaíd Dzsalili kétoldalú találkozót tartott. Ez volt az első négyszemközti találkozó a két ország képviselői óta, amióta harminc éve, az iráni forradalom nyomán megszakadtak köztük a diplomáciai kapcsolatok. A találkozón a washingtoni külügyminisztérium közleménye szerint Burns sürgette az iráni felet, tegyen tanúbizonyságot békés szándékairól.

A tárgyalások várhatóan még a hónap vége előtt folytatódnak. Egy, a tárgyalásokhoz közel álló nyugati diplomata szerint a hat nagyhatalom között egyetértés volt arról, hogy Iránnak a következő néhány héten belül be kell engednie a NAÜ ellenőreit a komi dúsító üzembe, s hogy a hónap végéig, a következő találkozóig konkrét lépéseket várnak a teheráni vezetéstől az iráni atomprogram ügyében. Egyes megfigyelők viszont attól tartanak, hogy Irán csak az időt húzza. A washingtoni Fehér Ház csütörtök este erre reagálva leszögezte: ebben az esetben az Egyesült Államok további lépéseket hoz majd a nyomásgyakorlás végett.

Irán nyitott arra, hogy nukleáris programjáról és egyéb kérdésekről magasabb szinten, akár csúcstalálkozón egyeztessen a nagyhatalmakkal - közölte Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter csütörtökön New Yorkban az ENSZ-ben.

Mottaki újságírók előtt kijelentette: országa "világos napirenddel és cselekvési tervvel" kezdett aznap tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és másik öt nagyhatalommal. Egyben közölte: Irán összes atomlétesítményét bejelentette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek. - Ezek között egyetlen építés alatt álló van, ez a komi (Qom) urándúsító üzem, s immár ezt is nyilvánosságra hozták - tette hozzá. 

A külügyminiszter úgy fogalmazott, Irán kész arra, hogy magasabbra emelje a párbeszéd szintjét, sőt, nyitott egy csúcstalálkozóra is több kérdés megvitatására.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) leköszönő főigazgatója rövidesen Teheránba utazik az iráni vezetés meghívására - jelentette be a NAÜ Bécsben csütörtökön.

"El-Baradei főigazgatót az iráni vezetés meghívta Teheránba. Rövidesen oda utazik, hogy több témáról tárgyaljon" - közölte Gill Tudor szóvivő közleményben. Egy nevének elhallgatását kérő NAÜ-diplomata szerint "kétségkívül Irán gesztusáról van szó" a nyugati nagyhatalmak és a NAÜ, valamint Teherán között a vitatott iráni atomprogram miatt kialakult konfliktusban.