hvg.hu Itthon

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Jogellenesnek tartja a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke is az Országos Bírói Tanács október küldöttértekezletén elfogadott döntéseket. Baka András szerint a határozatok a jogállamiság alapintézményének további erodálásához vezetnek.

hvg.hu Itthon

Lázár említése nélkül tette helyre a bíróság a minisztert

A kancelláriaminiszter személyes bosszút látott a kormány számára kellemetlen tao-döntés mögött. Megkerestük a Kúriát, mit gondolnak Lázár János szavairól. Ők nem kommentálnak politikust, de azért elmagyarázták a miniszternek, miként is működik az igazságszolgáltatás.

MTI Itthon

Magyarország másodfokon is vesztett Strasbourgban a Baka-ügyben

Másodfokon is elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely csütörtökön kimondta, hogy a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát.

hvg.hu Itthon

Nem hozott még döntést a Baka-perben a strasbourgi bíróság

Bár a Népszava kedden azt írta, hogy jogerősen pert nyert a magyar állam ellen Strasbourgban Baka András, akit azért váltottak le 2011-ben a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségéből, mert kifogásolta a kormánykoalíció egyes törvényeit, kedd délutánra helyesbítettek: egyelőre nem született ilyen ítélet az emberi jogi bíróságon.

hvg.hu Itthon

Elmeszelték Strasbourgban Baka András kirúgását

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elsőfokú ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a tisztességes eljáráshoz, valamint a véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. Strasbourgban kimondták: Baka eredetileg 2015-ben lejáró megbízatását valójában a kritikái miatt, és nem a Legfelsőbb Bíróságot érintő átszervezés miatt szüntették meg.

Népszava Itthon

Népszava: több százan léphetnek ki a Magyar Bírói Egyesületből

A Pécsi Ítélőtábla elnöki posztja lehet a "jutalma" a Magyar Bírói Egyesület elnökének, Makai Lajosnak az új igazságszolgáltatási törvények melletti nyilvános, gyakran politikai ízű kiállásáért – írja a Népszava. Az egyesület megítélése eközben éppen a tagság körében romlott meg, a lap értesülései szerint több száz bíró fontolgatja ugyanis, hogy kilép az érdekképviseleti szervezetből, mert a vezetőség megkérdezésük nélkül foglalt állást különböző ügyekben.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Példátlan és barátságtalan levelet kaptunk az EU-ból

Alig két hete marad a kormánynak arra, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot arról, a főbíró és az adatvédelmi ombudsman idő előtti leváltása, az alaptörvény és az egyes sarkalatos törvények nem sértik az uniós irányelveket. Az európai uniós közjog egyik szakértője szerint minimális az esély a megegyezésre, ami hosszú jogvitát, akár pereskedést, súlyos bírságot hozhat. A kormány nincs könnyű helyzetben: eddig még nem volt példa arra, hogy az Európai Bizottság azt állítsa, egy tagállam törvényei az uniós Alapjogi Chartába ütköznek.

hvg.hu Itthon

Alperes a Legfelsőbb Bíróság. Utólag kozmetikázták az ítéleteket?

Idézés ellenére nem jelent meg a bíróságon Baka András, a Legfőbb Bíróság (LB) elnöke a Fővárosi Bíróságon. A polgári pert, amelynek tegnap volt az első tárgyalási napja, Minda Zoltán indította, mert szerinte az LB figyelmen kívül hagyta az egyenlő bánásmód követelményét és megsértette emberi méltóságát.

hvg.hu Napi merítés

Baljós fejlemények a főbíróválasztás előtt

A magyar bírósági rendszer rendszerszinten sosem volt az elmúlt húsz évben közvetlen pártutasítással irányítva, ezért is sajnálatos a Fidesz igazságszolgáltatási „reformjának” iránya - írja a Véleményvezér blog.

MTI Itthon

Mesterházy: "Lázár majd megmondja, hogy ki lesz a Kúria elnöke"

Az MSZP frakcióvezetője nem tett konkrét személyi javaslatot a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének személyére az államfővel folytatott keddi megbeszélésen, mivel - mint a találkozóról távozóban közölte - "délután jön majd Lázár János és majd ő megmondja, hogy ki lesz az, akit a köztársasági elnöknek ki kell neveznie".

hvg.hu/MTI Itthon

Navracsics: nem lehet Baka a Kúria elnöke

Baka András nem lehet a január 1-jén a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnöke, mivel nem felel meg annak az új törvényi szabályozásban rögzített kritériumnak, amely ehhez öt év magyarországi bírói gyakorlatot ír elő - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvényjavaslat záróvitájában hétfő este a parlamentben. A hvg.hu korábban úgy értesült, a főbíróra akkor sértődött meg a Fidesz, amikor tiltakozott a bírók nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre csökkentése ellen.

M. László Ferenc Itthon

A Fidesznek címzett kritikái miatt váltják le Orbánék a főbírót

Eldőlt a legfőbb bíró sorsa: a Fidesz által korábban még támogatott Baka András négy évvel mandátumának lejárta előtt, januári hatállyal távozik hivatalából – ezt az új alkotmány átmeneti rendelkezései véglegesítik. A kormánypártok hónapokig lebegtették a döntést, amit végül a Fideszben túlzónak vélt kritikus megjegyzései miatt hoztak meg. A főbíró az igazságszolgáltatáson belül is elszigetelődött.

Index Itthon

Index: még idén leválthatják Baka Andrást

Alkotmánymódosítással még idén új főbírót választana a Fidesz. Az igazságszolgáltatási reform részeként hétfőn elfogadandó bírósági törvény alapján a Legfelsőbb Bíróság elnökének mandátuma megszűnik a bíróság Kúriává alakításával. Az alkotmánymódosítással pedig az is eldől, hogy az új elnököt még december 31-ig meg kell választani.

1 2 3 4 5
Felpofozott egy nő egy pumát, hogy mentse a kutyáját

Felpofozott egy nő egy pumát, hogy mentse a kutyáját

Öt ember halt meg egy lengyelországi üdülőközpontban

Öt ember halt meg egy lengyelországi üdülőközpontban

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Megkéseltek egy tanárt egy győri középiskolában

Megkéseltek egy tanárt egy győri középiskolában

Szerdán délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord

Szerdán délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

A Seveled díszbemutatójáról a kórházba: megszületett Tenki Réka babája

A Seveled díszbemutatójáról a kórházba: megszületett Tenki Réka babája

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot Angliában – videó

Felrobbantottak négy óriási hűtőtornyot Angliában – videó

Ködös, nyálkás időnk lesz

Ködös, nyálkás időnk lesz

A címlapról ajánljuk