Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

#Gasztronómia

Sz. J. Gasztro

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel

Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes aranygaluska - recept

Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.

hvg.hu Élet+Stílus

Így készül az igazi padthai - recept

A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.

Sz. J. Gasztro

"A vendégeknek főzök, nem az ételkritikusoknak"

Szülei mérnöknek szánták, ám őt mindig is a vendéglátás vonzotta. Franciaországtól Hong Kongig sok helyen megfordult, markáns véleménye van a gasztronómia jelentéséről, vendégeiről távoli rokonként szeretne gondoskodni, és magasról tesz az ételkritikusok véleményére. Neki a vendég a fontos. Végre valaki, aki ezt ilyen határozottan kimondja. A Hertelendy Gourmet Fesztivál kapcsán indított interjú-sorozatunk utolsó felvonásaként Hampuk Zsolttal, a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély séfjével beszélgettünk.

Sz. J. Gasztro

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

hvg.hu Gasztro

6 gasztro tipp a Design Hétre

Egy fogás akkor igazán emlékezetes, ha a szem is jóllakik tőle - a design nagyon is ismert fogalom a gasztronómia világában. A Design Hét Budapest 2014-en október 3-12. között bőven válogathatunk a gasztronómiai kínálatban is. Van 6 tuti tippünk.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes müzliszelet házilag - recept

Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.

hvg.hu Gasztro

Gundel Károly díj 2014

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2013. szeptemberében, születésnapjának 130. évfordulóján alapított szakmai díjat egykori elnőke, a magyar vendéglátás ikonikus alakja, Gundel Károly emlékére. A díjat első ízben az idén adják át.

T.S. Gasztro

A nagy étvágyú oroszok matrjoskája

Az elmúlt hétvégén ünnepelték a moszkvaiak városuk 867. születésnapját, az alkalomból gasztronómiai fesztivált is tartottak, ahol matrjoskát sütöttek. Igaz a legnagyobb „baba” ökörből volt.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Van egy adag kajád? Dobd fel a Piqniqre!

Budapestről épít gasztró világközösséget a magyar fejlesztésű közösségi oldal. Az applikáció megálmodói a Facebookhoz hasonló virtuális közösséget kovácsolnak, nem kicsiben gondolkodnak, céljuk az elképesztő méreteket öltött élelmiszer-pazarlás megelőzése. A kezdeményezésről már a Washington Post és a BBC is beszámolt.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes joghurtos édességek – recept

Ilyentájt sokkal inkább valami könnyed, hűsítő finomságra vágyunk, mintsem nehézkes, vajas, kiadós süteményekre. A joghurt kiváló alapanyaga lehet a nyári frissítő édességeknek, és nem utolsósorban még egészséges is.

Kovács Gábor Élet+Stílus

Nem vicc: egyre népszerűbb a sörlekváros pirítós

A sörélesztő, miután megtette kötelességét és beindította az erjedést, korábban mindig a hulladékban végezte. A takarékos szemléletű angolok viszont kidolgoztak egy eljárást, amivel ebből a nyúlós, ragacsos anyagból lekvárszerű, kenhető és emberi fogyasztásra alkalmas valamit hoztak létre.

T. S. Gasztro

Így működik a Barcelonából vezérelt digitális konyha

Egyre nagyobb az érdeklődés az első gasztronómiai közösségi weboldal iránt Spanyolországban. A világhálóra való felkerülése óta már 5 ezer regisztrált felhasználója van a Foodinterestnek, létrehozói az év végére 250 ezerre prognosztizálják rendszeres látogatóik számát az előrejelzések alapján.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes gofri – recept

Gyerekkorunk nagy kedvence volt, aztán valahogy a süllyesztőbe került. Mostanában viszont újra kezd divatba jönni, s nemcsak a strandbüfékben. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető otthon is, olcsó és a megszokott édes mellett sósan, sajtosan, zöldségesen is nyerő.

1
33 34 35 36 37
53
Mondja el a LegoGPT-nek, hogy mit szeretne, és már el is készülnek a legós építési tervek

Mondja el a LegoGPT-nek, hogy mit szeretne, és már el is készülnek a legós építési tervek

Háromszáz klímás busz áll készenlétben arra az esetre, ha újra összeomlana a vasúti közlekedés

Háromszáz klímás busz áll készenlétben arra az esetre, ha újra összeomlana a vasúti közlekedés

„Az írás tíz százalékban ihlet, a maradék kilencven izzadság” – könyvheti HVG-mustra, 3. rész

„Az írás tíz százalékban ihlet, a maradék kilencven izzadság” – könyvheti HVG-mustra, 3. rész

Szépség és szenvedés: mindig párban járnak?

Szépség és szenvedés: mindig párban járnak?

Fából is lehet az ablaküveg, és ez nem elírás

Fából is lehet az ablaküveg, és ez nem elírás

El fog tűnni egy alapfunkció a telefonjáról

El fog tűnni egy alapfunkció a telefonjáról

Nem kell az Adriáig utazni a mediterrán hangulatért

Nem kell az Adriáig utazni a mediterrán hangulatért

Meg tudja-e oldani végérvényesen a Helif-ügyet a sportvilág?

Meg tudja-e oldani végérvényesen a Helif-ügyet a sportvilág?

Tizenöt éve még furcsának hatott, hogy a munkások jobbra szavazzanak, ma ők a szélsőjobb bázisa

Tizenöt éve még furcsának hatott, hogy a munkások jobbra szavazzanak, ma ők a szélsőjobb bázisa

A címlapról ajánljuk