hvg.hu Világ

Megfúrták a meleg párokat ábrázoló jelzőlámpákat a linzi jobbosok

A jelzőlámpa a forgalomirányításhoz van, nem pedig azért, hogy tanácsot adjon arra, ki hogyan élje az életét – ezzel indokolta az egyik képviselő Linzben azt, hogy levették az ottani gyalogos jelzőlámpákról az azonos nemű párokat ábrázoló jelzéseket. Az ötlet Bécsből jött, ott állandósították. Salzburgban és Linzben átvették, de utóbbi városban végül elbukott. A helyi zöldpárti képviselő felháborodtak a döntésen.

hvg.hu Itthon

Saját stábja beszélte le Orbánt az osztrák szélsőjobb vezérével való találkozóról

Orbán Viktor sajtósa hivatalosan is közölte főnöke szeptember végi útja előtt: a miniszterelnök Bécsben az FPÖ elnökével is találkozik. Azzal a Heinz-Christian Strachéval, akit Orbán a jövő politikusának tekint annak ellenére, hogy szögesdróttal tartaná távol a magyarokat Burgenlandtól. Ám a vezető osztrák politikusok kedélyét borzoló találkozó végül nem jött létre, a VS.hu kiderítette, miért.

Dercsényi Dávid Világ

„Jelenleg egy intellektuális fasizmus tanúi lehetünk”

Ahogy a Jobbik látványosan igyekszik átmárkázni a párt imázsát, arra Európában nem egy hasonló példa van. Vona Gábor láthatóan a francia Nemzeti Front, az osztrák Szabadságpárt és a görög Arany Hajnal útját járja, bizonyos esetekben még sikeresebb is a kézenfekvő párhuzamoknál – pedig ezek a pártok ma egyáltalán nem tartják a Jobbikot ideológiai édestestvérüknek.

Zubor Zalán Világ

Önmagát buktatta meg a holland szélsőjobb

Hiába buktatott kormányt a holland szélsőjobb, csak a saját népszerűségének ártott, ráadásul a Brüsszel-párti mozgalmakat is megerősítették a szerdai előrehozott választások. A baloldali EU-szkeptikus Szocialista Párt megerősödött ugyan, de az ideológiai különbségek túl nagyok ahhoz, hogy együttműködhessenek Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártjával.

MTI Világ

Veszélyben a holland kormánykoalíció, előrehozott választás jöhet

Összeomlottak szombaton Hollandiában a költségvetési megtakarításokról több hete folytatott tárgyalások a kormánypártok és a koalíciót kívülről támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt között – jelentette a holland sajtó, miután a Szabadságpártot vezető Geert Wilders elhagyta a hágai tárgyalások helyszínét. A miniszterelnök szerint előrehozott választások jöhetnek.

MTI Világ

Kilépett egy képviselő a holland szélsőjobbos pártból

Nem tartja demokratikusnak, ezért távozott a szélsőjobboldali Szabadságpártból kedden a holland parlament egyik képviselője. Hero Brinkman szerint a párt túlságosan is a vezetője, Geert Wilders pártjává vált, és nem ért egyet azzal sem, hogy másodosztályú polgárokká degradálják a Hollandiában élő kelet-európaiakat és muszlimokat - írja a holland NRC Handelsblad internetes kiadása.

MTI Világ

Kiosztotta az EP-elnök a holland kormányfőt a panaszhonlap miatt

Az Európai Parlament elnöke elfogadhatatlannak nevezte a holland Szabadságpárt kelet-európai bevándorlók ellen létesített panaszoldalát. Martin Schulz csütörtöki brüsszeli tárgyalásukon felszólította Mark Rutte holland kormányfőt, hogy nyilvánosan is határolódjon el a honlap kezdeményezésétől - írja a holland NRC Handelsblad újság honlapja.

MTI / hvg.hu Világ

Nagykövetek tiltakoznak a vendégmunkásokról szóló holland portál miatt

Nyílt levélben fejezte ki aggodalmát tíz kelet-közép-európai EU-tagállam hollandiai nagykövete egy holland honlap miatt, amelyet a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt azért hozott létre, hogy az országban dolgozó közép- és kelet-európai vendégmunkásokkal kapcsolatos panaszoknak adjon helyet. A misszióvezetők elhatárolódást kértek a hágai kormánytól – közölte a Külügyminisztérium kedden.

1 2

A címlapról ajánljuk