hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Az idén korán, már március elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem élvezhető.
A hagyományos tavaszi medvehagyma-napot az idén április 5-én rendezik meg a Mecsek alján.
Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.
Reneszánsz évet tartanak idén itthon, a kulturális intézmények gazdag programmal várják az érdeklődőket. Így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is, ahol a jövő héten nyíló kiállításon az újjászületés korszakának gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a látogatok.
A Kávéházak.hu portál idén ötödik alkalommal állította össze a kávéházak Top 100-as listáját, s adta ki a legjobbnak járó díjat.
Földünkön mintegy 195 ezer négyzetkilométeren burgonyát termesztenek. Évente több mint 300 ezer tonnát takarítanak be belőle, ennek több mint felét a fejlődő országokban. Azonos területi adottságok mellett, akár zordabb éghajlati viszonyok közt is több tápanyag nyerhető ki belőle, mint bármilyen más növényből. Hazánkban is jelentős az egy főre jutó fogyasztás: 50-55 kg.
Cseh János 1968-ban Eigen Egon tanítványaként kötelezte el magát a szakácsmesterség mellett. Szállodák konyháin kezdett tanulóként, és az ötcsillagos Sofitel (korábban Hyatt) konyhafőnökeként hagyta maga mögött a hotelek világát. Március elsejétől a magyar vendéglátás emblematikus,nemzeti intézményének számító Gundel étterem séfje.
Ha egy valamirevaló svájci étterem ajtaján benyitunk, az első,ami megcsapja az orrunkat a szinte émelyítő sajtillat. S ha nem a fondütálak felől jön, akkor biztosan: raklett. Azaz grillezett sajt, amelyhez feltétlenül krumplit, legfeljebb még zöldséget esznek. Az biztos, hogy nem tartozik a diétás fogások közé.
Űrbe viszik a koreai konyha egyik alapvető fogását, a kimcsi nevű erjesztett, csípős savanyúságot. Az ezt megelőző fejlesztés legnagyobb kihívása az volt, hogy miként szabadítható meg az étel penetráns szagától, illetve a mélyűri körülmények között kockázatot jelentő baktériumaitól.
Az ízlelésről az étkezés élvezetében és a túlélésben betöltött szerepe ellenére csak igen keveset tudunk.
'Fondue isch guet und git e gueti Luune' - a fondü jó és jó hangulatot ad - tartja egy svájci szólás. Noha a fondü szó francia eredetű - a fondre ige jelentése "olvadni", "megolvasztani" -, a forró cserépedényben (caquelon) összeolvasztott sajtok mártását ma már tipikusan svájcinak tartják. Az alpesi országban állítólag a fondü fogyasztásának vidám szertartása tartja össze a közösségeket.
Az Európai Bíróság kedden megerősítette: csak olaszországi termék, a származási helye szerint védett és Párma térségében előállított Parmigiano Reggiano-t lehet Európában parmezánnak nevezni, így forgalmazni. Ez a parmezán.
Szivárványos karfiolt hozott forgalomba egy svájci cég - a Rainbow Cauliflower rózsái a fehéren kívül zöld, narancssárga és lila színben pompáznak.
Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.
Az egy főre jutó sörfőzdék számában Ausztria megelőzi Belgiumot, Csehországot, sőt még Németországot is: világelső. Közel nyolcmillió lakosát körülbelül 140 kisebb-nagyobb sörfőzde szolgálja. Különösen népszerűek a sörfőzde-sörözők, amelyekből a legfrissebb adatok szerint 114 működik országszerte, beleértve a 12 fővárosit. Ezek közül a 7 Stern Bräu kínálata keltette fel figyelmünket.
A vasárnap délelőtti sörözgetés hagyománya ma is él, és nemcsak Bajorországban, hanem más német anyanyelvű területeken is, például Ausztriában.
A banán a negyedik legfontosabb haszonnövény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Neve és külseje egyaránt megtévesztő, hiszen a banánfa tulajdonképpen csak cserje, bár az áltörzs sokszor akár 3-5 méter magasra is megnő.
Segal Viktor szerint az idősebb szakácsgeneráció idehaza még mindig azt hiszi, a vendégnek liszttel habart ételek, kockából készített levesek, túlsütött húsok dukálnak. A fiatalabbak közben remekműveket alkotnak.
Igazi csodabogár Ákos István. Spagettis edényben kezdte a házi sörfőzést, mely annyira sikeresnek bizonyult, hogy ma már Bázel legnagyobb sörüzemének tulajdonosa, s igen népszerűek a szigorúan csak férfiaknak tartott sörfőző tanfolyamai. Újabban a borászkodással is kacérkodik, méghozzá magyar terepen.
A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk.
A Patrióták pártcsoport képviseletében.
Az indiaiak utazási kedve viszont nő, de ők kerülik a Nyugatot.
Szoboszlai Dominik 80 percet játszott, rúgott egy kapufát és kapott egy sárga lapot.
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.