Tetszett a cikk?

A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának 2007. évi adatai jól tükrözik a napjainkban jellemző életmódot, a korábbiakhoz képest átalakuló napirendünket. 2005 óta jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknek fő étkezése az ebéd helyett a vacsora, s a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon eszik, leggyakrabban a munkahelyi vagy az iskolai menzára tér be.

© Gyimesi Zsuzsa
A GfK Hungária Piackutató Intézet kétévente vizsgálja a hazai étkezési szokásokat. A legfrissebb, idei felmérés adatai átalakuló napirendünk ékes bizonyítékát adják. Az Étkezési szokások című jelentésből fény derül arra, hogy minden második honfitársunk napjában háromszor étkezik. A naponta négyszer vagy annál gyakrabban étkezők aránya folyamatosan növekszik: jelenleg 37 százalék, ami arra enged következtetni, hogy a köztes étkezések és a snackfogyasztás jelentősége egyre nő.

A jelentés szerint a felnőttek 31 százaléka inkább rendszertelenül eszik. A fő étkezések közül továbbra is az ebéd az, amit a többség nem hagy ki, bár jelentősége 2005-höz képest jelentősen csökkent a vacsorát előnyben részesítők javára. Míg 2005-ben a megkérdezettek 72 százaléka ebédelt és 28 százaléka tartotta a vacsorát fő étkezésnek, ez az arány 2007-ben 64 és 36 százalékra változott. A 2005. évvel összevetve többen vannak azok, 9 százalék, akik soha nem reggeliznek, így munkába is általában üres gyomorral érkeznek. A többség – 53 százalék – változatlanul nem tízóraizik soha, ellenben 2 százalékponttal nőtt a minden nap tízóraizók hányada. A legtöbben  – 66 százalék –továbbra is minden nap meleg ebédet fogyasztanak. A hideg ebéd népszerűsége lényegesen kisebb. 8 százalék fogyaszt hideg ebédet minden nap, 53 százalék alkalomszerűen, 39 százalék pedig soha. A köztes étkezések közül az uzsonna a tízóraihoz hasonló adatokat mutat: 9 százalék minden nap uzsonnázik, 37 százalék alkalomszerűen és 54 százalék soha. A meleg vacsorát fogyasztók aránya változott a legnagyobb mértékben a többi fő- és köztes étkezéshez képest. A 2005-ben mért 27 százalékhoz képest idén már 31 százalékot ért el azok aránya, akik minden nap meleg vacsorát esznek; 58 százalékról 56-ra csökkent a meleg vacsorát alkalomszerűen és 15 százalékról 13 százalékra a meleg vacsorát soha nem fogyasztók aránya.

© Gyimesi Zsuzsa
A tíz legszívesebben fogyasztott élelmiszertípus között megtaláljuk a hagyományos, főzött leveseket, a szárnyasokat, a burgonyát, a gyümölcsöket és a zöldségeket, a sajtot, a tojást, a tésztaféléket. De népszerű a kifli és a zsömle, valamint a szárazáruféleségek, a szalámi és a kolbász is. A válaszadók asztalára kerülő tíz étel és ital fogyasztási gyakoriságuk szerinti sorrendben: fehér kenyér, kávé, hagyományos, főzött levesek, gyümölcsök, ásványvíz, tea, tej, kifli, zsömle, zöldség és a csapvíz.
A megkérdezettek 57 százaléka – saját bevallása szerint – szívesen főz. A válaszadók nem egészen egyötöde, 19 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tud főzni. Az adatok rámutatnak arra is, hogy a sütés-főzés – talán nem meglepő módon – a nők körében örvend nagyobb népszerűségnek: a hölgyek 83 százaléka, míg a férfiak 31 százaléka vallotta, hogy szívesen főz.
A kutatás eredményeinek tanúsága szerint minden negyedik magyar naponta vagy majdnem minden nap a tűzhely mellé áll és maga készíti el ebédjét, vacsoráját. A nők 46 százaléka, a férfiaknak csak 2 százaléka főz napi rendszerességgel.

Azok számára, akik kevésbé szeretnek főzni, esetleg nem jut rá idejük, számos egyéb étkezési lehetőség létezik. A megkérdezettek 14 százaléka munkahelyi/iskolai étkezdében oldja meg a napi étkezését. Ráadásul ez az a lehetőség, amelyet egy héten belül a leggyakrabban – bár nem egészen heti két alkalommal – keresnek fel a válaszadók. Körükben a legnagyobb arányt két csoport képviseli: egyrészt a 15-19 éves – középiskolás – korosztály, valamint a felsőfokú iskolai végzettségű, egyedülálló, dolgozó férfiak.
(GfK Hungária)
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gasztro

Misebor mustra és ünnep Kiskutason

Az alig több mint 200 lakost számláló zalai település Halász Gábor polgármester kezdeményezésére az idén második alkalommal ad otthont egy különleges bormustrának. A Szent Gellért misebor ünnepen s versenyen a templomi szertartások borai vonulnak fel.

hvg.hu Gasztro

Kultúrhíd, ami összeköt

Egyhetes rendezvénysorozatnak ad otthont szeptember 21-től a budapesti Károlyi Mihály utca. Kultúrhíd fesztivál címmel olasz-magyar kézfogót tartanak a Belváros tíz helyszínén, egyebek mellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Károlyi Palota kertjében, az Ybl Palotában, a Károlyi étteremben, a Pesti Lámpás étteremben és az Erzsébet Szálló utcai frontján megnyílt olasz vendéglátóhelyen, a Peccati di Gola-ban.

Tech

Egészséges étkezés személyre szabottan

Akár áttörés is lehet egy müncheni intézet szolgáltatása, ahol genetikai alapokon személyre szabott gyógyászatot hirdetnek. Magyar szakértők túlságosan merésznek tartják a próbálkozást.

hvg.hu Gasztro

Görhöny a Csigaházban

Aki úgy gondolja, fogalma sincs róla, eszik vagy isszák-e a görhönyt, viszont szereti a lapcsánkát, a tócsnit, a cicegét, a matutkát, a macokot, netán a harulát vagy a siligót, az látogasson ezen a hét végén Kistarcsára.

Gasztro

Minden harmadik felnőtt rendszertelenül étkezik

A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának 2007. évi adatai jól tükrözik a napjainkban jellemző életmódot, a korábbiakhoz képest átalakuló napirendünket. 2005 óta jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknek fő étkezése az ebéd helyett a vacsora, s a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon eszik, leggyakrabban a munkahelyi vagy az iskolai menzára tér be.

hvg.hu Gasztro

Korzózzon, koccintson, kóstoljon Budafokon!

Budafok egykor az önálló buda-sashegyi borvidék része volt. Borászai legújabban már távolabbra tekintenek, s a Kárpát-medencei Borászati és Kulturális Központ létrehozásán munkálkodnak. Így e hét végén az immáron 18. alkalommal megrendezendő helyi pezsgő-és borfesztivál egyúttal a Kárpát-medencei borászok találkozója is.

Gőgh Csilla Gasztro

Szakácsverseny a Hoventán

A tavaszi és őszi Budapesti Nemzetközi Vásár s a Hóshow mellett évről évre nagyobb jelentőséggel bír a Hoventa, Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállítás. Az idén kiemelkedõ eseménye lesz a WACS (Szakácsegyesületek Világszövetsége) által meghirdetett Melegkonyhás Világbajnokság közép-európai döntője.

Gőgh Csilla Gasztro

Fesztivál a Várban

A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretében 16. alkalommal kóstolhatjuk nem csak Magyarország, hanem a világ számos külföldi pincészetének legízletesebb borait. A szeptember 5-től 9-ig tartó fesztiválon az idei díszvendég Dél-Afrika.