Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Szikora Katalin Gasztro

Omlós, ízes csemege a sütőtök

Faluhelyen mindig kedvelt eledel volt, ínséges időkben alapvető táplálék a mai konyha újra fölfedezett, sokféle formában elkészíthető alapanyaga, a sütőtök. Amit tud: ízletes, vitamindús, és ráadásul még olcsó is.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Pezsgőünnep

„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagnei pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani” – vallotta 1882-ben Törley József, amikor még Franciaországban megjelentette saját neve alatt első pezsgőjét.

hvg.hu Gasztro

Vince-napi borrandevú

A szőlészek, borászok, vincellérek kalendáriumában ugyancsak jeles dátum január 22., védőszentjük, Szent Vince névnapja. A népi megfigyelések szerint ennek a napnak az időjárásától függ, milyen lesz az őszi szőlőtermés: „Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod”.

hvg.hu Gasztro

Virslit és pezsgőt a bendőbe!

A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szilveszteri malacságok: hogyan búcsúztassuk az óévet?

A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.

MTI Itthon

Halpiac: tavalyi árakon a ponty

Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.

Gasztro

A mestercukrász karácsonyi bejglitippje

Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?

Gasztro

Fricska borsznoboknak

Bár az alföldi borászokat sokszor azzal a legyintéssel intézték el, hogy ott úgysem lehet jó borokat készíteni, az idén Frittmann János lett az év borásza. "A tömegtermelésben nagyon nehéz versenyezni az olcsó, főleg olasz borokkal" - vallott ennek kapcsán a HVG-nek.

hvg.hu Világ

Isteni csel: aki bort iszik, az imádkozik

A bor az emberiség meghatározó itala. Első írásos emlékeink bizonyítják, hogy eleink sok ezer éve fogyasztják a szőlő levéből erjesztett nedűt. Tán ez az ősi jelleg magyarázza, hogy a bor és a vallás összefonódott. Karácsonykor bizonyára sokan mennek majd misére, istentiszteletre, s tán megkérdik, hogy miért éppen a bor, vagy miféle bor jelenik meg a szertartásokon.

Gőgh Csilla Gasztro

Szeretjük a biot, de drágának tartjuk

Egy kutatás szerint a legtöbb magyar saját egészsége érdekében vásárol kisebb-nagyobb rendszerességgel bio terméket. „Kedvelnénk, de drága” – mondja minden második válaszadó.

Gőgh Csilla Gasztro

A lovagok szigetén

Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.

Vétek György Gasztro

Saját csapolású sörök Csehországban

Ha hiszik, ha nem van már olyan hely, ahol nem kell integetni, hadonászni, nyújtózkodni , az üres korsót ütögetni, ha fel akarjuk hívni a pincér figyelmét. Aki többnyire feltűnő flegmasággal kerüli a szemkontaktus felvételét. A megoldás: sörcsap minden asztalon, hogy mindenki magának csapolhasson. Persze ehhez abban a szerencsés helyzetben kell lennünk, hogy Csehországban, valamelyik Pilsner Unique Bárban csillapíthassuk szomjunkat.

Szikora Katalin Gasztro

Halak Tiszán innen, Dunán túl

A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hízók alkonya

Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.

Szikora Katalin Gasztro

Divat és siker a magyar pálinka

A nívós vendéglátóhelyeken az igényes vendégek ma már nem whiskyt isznak, hanem magyar pálinkát. Kecses, a szájánál szűkülő pohárból, amelyikben teljesen kibomlanak a gyümölcsaromák. S a kulturált értők nem bedöntik a szigorúan 4 centiliternyi tartalmat – mint hajdanán a kerítésszaggatót –, hanem lassan, ráérősen körbejáratják a pohár falán, hosszan illatolják, kezükkel melengetik. A hozzáértők állítják: régen azért itták jéghidegen, hogy ne érezzék, milyen rettenetes...

Vétek György Gasztro

A vendéglátás mesterei

Vigyázz, kész, rajt! Megindult az ilyen tájt szokásos karácsonyi (szakács)könyvözön. A boltok polcai roskadásig a kínálattal. Mi is választottunk egyet, amelyet elsősorban az különböztet meg az egyéb receptgyűjteményektől, hogy szerzői nem hivatásos szakácskönyvírók, hanem gyakorló séfek.

Kovács Gábor Gasztro

Sörkorcsolya, borszánkó

Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.

Gőgh Csilla Gasztro

Túrós smarni kalóriatáblázattal

A budai kertváros ismerős, békebeli éttermei közül felújítása óta kirí a Roxane. Ultramodern külső, hűvös eleganciát sugárzó minimalista stílus. A látszat azonban csal, szó sincs efféléről.

Gasztro

Életelíxir a konyhában

Méz nagyhatalomnak számítunk, bár az egy főre eső hazai fogyasztás nem jelentős. Hogy ez változzon, ajánlunk pár mézes receptet.

hvg.hu Gasztro

A csoki Mikulás a legnépszerűbb

A karácsonyi édességek forgalma várhatóan idén is meghaladja a 2 milliárd forintot. Míg a Mikulás figurára több mint 1 milliárd forintot költöttek a fogyasztók 2006 telén, addig a Mikulás csomagokra csak 400 milliót.

1
220 221 222 223 224
234
A párkapcsolat nem két tökéletes félisten találkozása

A párkapcsolat nem két tökéletes félisten találkozása

A grúz államfő bejelentette, nem fog távozni hivatalából, amikor lejárna a mandátuma

A grúz államfő bejelentette, nem fog távozni hivatalából, amikor lejárna a mandátuma

8 millióan vannak veszélyben: aki letöltötte ezeket az alkalmazásokat, az digitális uzsora áldozata lehet

8 millióan vannak veszélyben: aki letöltötte ezeket az alkalmazásokat, az digitális uzsora áldozata lehet

Így őrzik dolgozóik egészségét 2024 legjobbjai

Így őrzik dolgozóik egészségét 2024 legjobbjai

Rogán: Nem kell félni az újfajta online ügyintézéstől, az adatok már most is megvannak az államnál

Rogán: Nem kell félni az újfajta online ügyintézéstől, az adatok már most is megvannak az államnál

Utcajogász: Nem elég a legszegényebbek megsegítésére a végrehajtási szabályok módosítása

Utcajogász: Nem elég a legszegényebbek megsegítésére a végrehajtási szabályok módosítása

Egymillió dollárt nyert a fickó, aki Ronaldót nullára verte célbarúgásban MrBeast videójában

Egymillió dollárt nyert a fickó, aki Ronaldót nullára verte célbarúgásban MrBeast videójában

Pásztor Erzsi: Hát akkor élvezzétek az ordenáréságot, a gyalázkodást

Pásztor Erzsi: Hát akkor élvezzétek az ordenáréságot, a gyalázkodást

"Így szoktak kezdődni a háborúk" - NATO-külügyminiszterek érkeznek Brüsszelbe

"Így szoktak kezdődni a háborúk" - NATO-külügyminiszterek érkeznek Brüsszelbe

A címlapról ajánljuk